OM Haarlem: 'Onderzoek naar geldzending van zo'n 19 miljoen euro kan nog maanden duren'
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) koopt en verkoopt tot nader order geen vreemde valuta.
Deze maatregel hangt, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 24 mei 2018, vermoedelijk samen met de inbeslagname van een valutazending van de Centrale Bank in april in Nederland.
De bank heeft over de valutastop geen officiële mededelingen gedaan.
De beslaglegging op de geldzending door de Nederlandse justitiële autoriteiten heeft intussen geleid tot een sterke terugval van de wisselkoers voor de euro met meer dan Srd 1.
Dinsdag bedroeg de officiële opkoopkoers bij de Centrale Bank Srd 8,635 en de verkoopkoers Srd 8,777. De euro en de Amerikaanse dollar hadden een gelijke notering bij de meeste cambio's: opkoopprijs Srd 7,50.
Gisteren schommelde deze prijs bij de meeste wisselkantoren rond de Srd 8,10 voor de euro.
Tot nu toe is Finabank de enige deviezenbank die formeel maatregelen heeft afgekondigd. Het beleid voor kasstortingen is drastisch aangepast. De maatregelen zijn volgens deze bank het gevolg van 'de aanscherping van de internationale anti-money laundering regelgeving', ofwel witwassen.
De bank accepteert geen coupures meer van 200 en 500 euro. Voor stortingen vanaf Srd 25.000, 3.000 Amerikaanse dollar en 500 euro zal documentatie van de herkomst van het geld overgelegd dienen te worden, inclusief gegevens zoals naam, adres en woonplaats van degene die de storting pleegt. Stortingen boven 3.000 euro worden bij Finabank helemaal niet meer aangenomen. Voor het storten van bedragen vanaf 500 euro wordt drie procent afhandelingskosten in rekening gebracht.
Vooralsnog is er geen zicht op het vrijkomen van de in Nederland aangehouden geldzending van negentien miljoen euro. Het onderzoek naar de geldzending van ongeveer 19 miljoen euro kan nog maanden duren. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem vandaag.
(Suriname Mirror/de Ware Tijd)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten