zaterdag 28 april 2018

President Moreno, Ecuador, aanvaardt ontslag ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie

Navas en Zambrano niet geslaagd voor deadline guerrillaleider 'El Guacho' aan te houden


President Lenin Moreno van Ecuador heeft het ontslag aanvaard van Cesar Navas, minister van Binnenlandse Zaken, en Patricio Zambrano, minister van Defensie, kondigde het communicatiesecretariaat vrijdag 27 april 2018 aan.


De president had de twee ministers opgedragen Walter Patricio Artizala Vernaza, alias 'El Guacho' aan te houden, het hoofd van een gewapende groep die naar verluidt verantwoordelijk was voor het uitvoeren van verschillende aanvallen tegen Ecuadoraanse politie en militaire kantoren en ambtenaren, evenals voor de ontvoering van vijf mensen.

De officiële deadline van tien dagen voor zijn gevangenname liep donderdag 26 april af. De meest besproken actie van de groep, die wordt verondersteld te werken in het zuidelijke Colombiaanse departement Nariño, was de ontvoering van drie twee journalisten en hun chauffeur van de lokale krant El Comercio eind maart.

Navas was de officiële woordvoerder van de regering en werd belast met het antwoord van het land op de ontvoering, samen met Zambrano. Drie dagen nadat de Ecuadoraanse regering de dood van de drie mannen had bevestigd, kondigde Navas aan dat nog twee mensen, Oscar Villacis en Katty Velasco, door dezelfde groep waren ontvoerd.


Navas werd donderdag geëerd door de politiecommandant van het land, op dezelfde dag dat de deadline, die samenviel met de één maand verjaardag van de ontvoering van Javier Ortega, Paul Rivas, Efrain Segarra, verstreek.


Sinds de laatste ontvoering heeft de Ecuadoraanse regering nog geen reddingsmissie of lopende onderhandelingen met de ontvoerders aangekondigd. In plaats daarvan heeft de regering zich gericht op het militariseren van de grens en het sluiten van bilaterale samenwerkingsovereenkomsten voor veiligheid met Colombia en de Verenigde Staten.

Woensdag, twee dagen voor zijn ontslag, heeft Navas een overeenkomst gesloten met de VS om transnationale georganiseerde misdaad en drugshandel te bestrijden. Volgens de overeenkomst wordt van de VS verwacht. dat ze een militair kantoor openen in het Andesland. Volgens de officiële persverklaring van vrijdag zal de president bekendmaken wie de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Defensie zal worden.

(Suriname Mirror/TeleSUR/andes.info.ec/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten