zaterdag 28 april 2018

Den Blauwvinger: Waarom staat Suriname export beschermde diersoorten toe?

COLUMN: Geen transparantie bij overheid over export wildvang diersoorten

– Suriname staat export toe van 'kwetsbare' en 'bedreigde' soorten als jaguar, reuzenmiereneter, laagland tapir en grijze roodstaartpapegaai
– Massale export dieren geen issue voor milieuorganisaties en politiek


Surinaamse reuzenmiereneter in Shanghai Zoo (Bron foto: Sarah Turk)
Suriname staat al jaren de export van bedreigde in het wild gevangen diersoorten – tussen vele andere diersoorten - toe. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES, de 'Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora'. Onder de bedreigde soorten onder andere de blauwwang amazone (Amazona dufresniana), de grote amazone (Amazona farinosa), de reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla), de roodsnavel toekan (Ramphastos tucanus), de groefsnavel toekan (Ramphastos vitellinus),  de grijze roodstaartpapegaai (Psittacus erithacus), de jaguar (Panthera onca) en de laagland tapir (Tapirus terrestris).  Het overgrote deel van de dieren komt terecht in verdere handel en dierentuinen.

Suriname is een belangrijke speler in Latijns-Amerika op het gebied van de handel in en export van in het wild gevangen dieren. Dat blijkt uit de handelsdatabase van CITES en uit het eind 2017 op basis van CITES-informatie, door het Amazon Regional Program Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH en het UN Environment - World Conservation Monitoring Centre uitgebrachte rapport 'Wildife Trade in the Amazon Countries: An Analysis of Trade in CITES Listed Species' (zie hierna).

Het rapport geeft een uitgebreid overzicht van de internationale handel van in de CITES-lijst opgenomen dieren in het wild tijdens de periode 2005-2014 door Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Venezuela en Suriname.



In 30 jaar tijd, tussen 1981 en 2011. werden ruim 850.700 levende dieren geëxporteerd uit Suriname (meer dan zestig verschillende soorten). In 2016 werden nog ruim 7.200 dieren geëxporteerd.

Broodhandel
Het aantal geëxporteerde dieren kan verontrustend worden genoemd.
Het is een exportbranche waar weinig over bekend is. Bedrijven die zich specifiek met de export van dieren bezig houden zijn nauwelijks te traceren. Het is niets meer en minder dan broodhandel. Dieren worden uit het wild geplukt, opgeslagen in kooien en vervolgens wacht ze een lange reis naar verre oorden. Aan de essentiële vraag of dergelijke exporten in deze tijd nog nodig zijn, wordt voorbij gegaan. Immers, veel diersoorten worden wereldwijd in gevangenschap opgenomen in fok- en kweekprogramma’s.
Vooralsnog verlaten jaarlijks duizenden in het wild gevangen dieren Suriname. Het is nog steeds een stille, welhaast heimelijke, en onbekende lucratieve handel. Aan het leed, pijn en stress dat de dieren ongetwijfeld wordt aangedaan, wordt door de exporteurs, vervoerders en handelaren voorbij gegaan. Voor hen zijn die dieren niets meer en niets minder dan producten die dollars opleveren.

Verontrustend
Maar, dat Suriname toestaat dat ook bedreigde species worden geëxporteerd is nog meer verontrustend.

Waarom die export, die handel, toestaan, terwijl de regering op allerlei internationale podia Suriname promoot als het groenste land ter wereld, maar in alle stilte bedreigde diersoorten uit dat groen worden geplukt voor de handel, export, voor keiharde valuta. De regering zou een halt moeten toeroepen aan die export.

Natuurbeschermingsorganisaties in Suriname nemen nooit stelling tegen de Surinaamse handel in wild. Het zijn organisaties die laveren in een mijnenveld van belangenverstrengelingen, vriendjespolitiek en botsende economische- en milieubelangen. Voor Assembleeleden is de handel in wild ook een 'ver van m'n bed' issue....

Een paar concrete exportvoorbeelden
De laagland tapir.
In 2011 werden 3 tapirs geëxporteerd voor fokdoeleinden naar Egypte en in 2008 2 exemplaren naar Zuid-Afrika. Het is een diersoort waarvan er zeer weinig Suriname verlaten en dat maakt hun export opvallend.


De jaguar.
Tussen 2010 en 2014 zijn wereldwijd jaarlijks enkele tientallen jaguars legaal verhandeld, vooral tussen dierentuinen onderling. Daarnaast blijken zelfs exemplaren te zijn geëxporteerd met als eindbestemming een circus….
Een Surinaamse jaguar is in 2012 in een dierentuin in Turkije beland. Een opmerkelijke export en de enige van een jaguar! Een export waarover betrokken instanties en de mogelijk ontvangende dierentuin in Turkije het zwijgen toe doen.

De reuzenmiereneter.
In 2016 zijn twee dieren geëxporteerd naar China.
De reuzenmiereneters zijn beland in de Shanghai Zoo – een dierentuin met een bedenkelijke reputatie  –, zo blijkt uit eigen onderzoek door de Suriname Mirror. De website van het bestuur van Shanghai bericht 7 november 2017 onder andere, dat '(…) A pair of giant anteaters from Surinam in South America have also made the zoo their home. They are fed with a mixture of banana, apple, egg, milk, yoghurt, kiwi fruit — and ants. Because giant anteaters love swimming in the wild, the zoo has installed a private pool for them. (…)'




De Suriname Mirror heeft diverse keren de Surinaamse CITES-vertegenwoordiger, Romeo Lala (bij de Dienst 's Lands Bosbeheer, LBB), en verantwoordelijk minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) benaderd met vragen over de export van reuzenmiereneters en de jaguar, maar nimmer is inhoudelijk gereageerd. Dat zwijgen is veelzeggend. Men weigert bekend te maken wie de exporterende handelaar is, of de dieren op hun lange vlucht door dierverzorgers zijn begeleid en waarom de export werd toegestaan.



Gesimuleerde transparantie
De regering Bouterse-Adhin simuleert met onder andere de oprichting van het Nationaal Informatie 'Instituut' transparantie te belijden. Van enige transparante inzake de legale (en illegale) handel in wild is in ieder geval geen sprake.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
28 april 2018
Paramaribo – Suriname
</

Geen opmerkingen:

Een reactie posten