zaterdag 28 april 2018

Braziliaanse fotograaf Marcio Cabral moet Britse prijs weer inleveren wegens bedrog

Cabral's winnende reuzenmiereneter foto is niet wat het lijkt...

(Bron foto's: Natural History Museum Londen)

Fotograaf fotografeert opgezette miereneter en 'plaatst' die bij een termietenheuvel in Nationaal Park Emas


Het beklijvende beeld van een reuzenmiereneter die een termietenheuvel nadert in het holst van de nacht, werd aanvankelijk als een waardige winnaar beschouwd van de gerenommeerde Britse natuurfotowedstrijd 'Wildlife Photographer of the Year'. Maar, nu moet de Braziliaanse fotograaf Marcio Cabral zijn prijs weer inleveren wegens bedrog. 

Jaarlijks dingen vele fotografen mee naar de felbegeerde prijs in de prestigieuze wedstrijd georganiseerd door het Natural History Museum in Londen.

Vorig jaar stuurde Cabral zijn foto van de miereneter in en kwam als winnaar uit de bus in de categorie 'dieren in hun leefomgeving'. De foto is gemaakt in het Nationaal Park Emas, in het binnenland van Brazilië.

De fotograaf gebruikte een sluitertijd van dertig seconden en ISO 5000. Cabral omschreef het feit dat een miereneter plots in beeld opdook als een 'ongelofelijke bonus'.

Op de foto The Night Raider is te zien hoe een miereneter een termietenheuvel benadert. Rond de termietenheuvel zweven groene lichtjes, dat zijn kniptorren die op de termieten jagen. Op de achtergrond is een heldere sterrenhemel te zien.


Oplettende kijkers viel het echter op, dat de miereneter op de foto wel erg lijkt op het opgezette exemplaar dat bij een bezoekerscentrum in het natuurpark staat en lichtte de wedstrijdorganisatie in. Het Londense museum vroeg vervolgens vijf wetenschappers om de miereneter op de foto te vergelijken met het opgezette dier. Alle vijf concludeerden dat het om een en hetzelfde dier ging. Cabral moet de prijs nu weer inleveren.


Volgens de wedstrijdorganisatie is het niet toegestaan om opgezette dieren te gebruiken voor de inzendingen.

De teleurgestelde fotograaf houdt voet bij stuk en beweert dat de miereneter op zijn foto een levend dier is. Hij heeft meerdere foto's van het tafereel genomen, maar daar staat de miereneter niet op. Volgens de fotograaf komt dat, doordat vanwege de lange sluitertijd het dier alweer vertrokken was voordat hij de miereneter opnieuw kon vastleggen. Ook zegt hij, dat het bezoekerscentrum waar het opgezette dier staat 's nachts gesloten is en daar bewakers rondlopen. Hij had het dier daarom nooit kunnen meenemen voor zijn foto, is het verweer.

(Suriname Mirror/NOS/De Morgen/Twitter/Jornal O Globo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten