maandag 16 april 2018

Ecuador en Colombia voeren hun jacht op leden van rebellengroep Oliver Sinisterra-front op

Oliver Sinisterra-front verantwoordelijk voor ontvoering en dood twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur



Ecuador en Colombia hebben hun jacht op leden van een  rebellengroep die twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur vorige week doodde opgevoerd. Ecuador zegt, dat het 550 politieagenten naar Mataje had gestuurd, waar de journalisten op 26 maart werden gekidnapt. 

De president van Ecuador, Lenín Moreno, bevestigde vrijdag, dat de drie waren gedood. Twee weken nadat ze waren ontvoerd gaf het Oliver Sinisterra-front een verklaring uit waarin stond, dat de drie waren 'gestorven' toen het leger dichterbij de locatie kwam waar ze werden vastgehouden.

Hun moord veroorzaakte verontwaardiging in Ecuador, dat grotendeels onaangetast bleef door het gewapende conflict dat Colombia gedurende tientallen jaren heeft verwoest.

(Bron foto: AFP)
President Moreno zei, dat Guacho op de meest gezochten lijst van Ecuador was geplaatst en dat een beloning van $ 100.000 is uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn gevangenneming.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei dat Guacho 'vroeg of laat' zal vallen.

Een groep dissidente FARC-rebellen zei verantwoordelijk te zijn voor de moord. De groep wordt geleid door Walter Artízala, die beter bekend is bij zijn alias, Guacho. Guacho was lid van de linkse Colombiaanse rebellengroep FARC, maar haakte af toen de FARC in 2016 een vredesakkoord sloot met de Colombiaanse regering.


Guacho's groep, die zichzelf het Oliver Sinisterra Front noemt, wordt geschat op 70 tot 80 leden en is actief in de grensregio Colombia-Ecuador. Er wordt aangenomen dat het een groot deel van de drugshandel in het gebied controleert, dat een van de hoogste dichtheden van cocaplantages in Colombia heeft.

Verslaggever Javier Ortega, 32, fotograaf Paúl Rivas, 45, en hun 60-jarige chauffeur Efraín Segarra werden ontvoerd toen ze een piek in geweld in Mataje aan het onderzoeken waren, net over de grens in Ecuador.

(Suriname Mirror/BBC/El Nacional/La FM/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten