vrijdag 16 maart 2018

NIMOS doet eindelijk zelf plastic in de ban....

Milieufocus te veel gericht op petflessen en niet op de miljoenen plastic zakjes....


Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) gaat per direct plasticvrij. De organisatie zal het gebruik van plastic zoveel mogelijk nalaten en ontmoedigen, zowel intern als bij activiteiten waarbij zij betrokken is. Dat maakte het NIMOS bekend op haar twintigste verjaardag, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 16 maart 2018.

Door zelf het goede voorbeeld te geven, wil het milieu-instituut wijzen op het gevaar van het gebruik van plastic voor mens, dier en plant, en voor het milieu in het algemeen.

De Surinaamse industrie gebruikt per jaar 150 miljoen petflessen, waarvan het grootste deel lokaal wordt gemaakt met ingevoerde grondstof. De rest wordt geïmporteerd. Van deze flessen belandt 96 procent rechtstreeks in het milieu. Slechts 4 procent wordt gerecycled.

In zeeën wereldwijd bevinden zich 5,25 miljard stuks plastic in diverse vormen. Volgens wetenschappers heeft dit aantal slechts betrekking op drijvend plastic. In werkelijkheid komen er 20 biljoen stuks plastic in de zee, waarvan 70 procent op de bodem terecht komt. Deze informatie werd gepresenteerd tijdens een lezing van het NIMOS die werd verzorgd door Louise Zuilen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en Monique Pool en Cheyenne Samson van het Green Hertitage Fund Suriname.

Niet onvermeld mag blijven, dat Suriname niet alleen kampt met petflessen gedumpt in het milieu, maar ook met miljoenen plastic zakken en zakjes. Neem de vele supermarkten en supermarktjes (snesi's). Alle boodschappen worden daar in kleine plastic zakjes gedaan. De supermarkten worden op geen enkele wijze door de regering en het NIMOS gestimuleerd en gemotiveerd om over te stappen op bijvoorbeeld (tegen een kleine vergoeding voor de klant) stoffen her te gebruiken draagtassen.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten