vrijdag 16 maart 2018

'Maduro's belangrijkste verkiezingsrivaal Falcon is instrument om oppositie te verdelen'

Secretaris- generaal OAS herhaalt oproep voor strengere sancties tegen 'dictatuur' van Venezuela


De Venezolaanse president Nicolas Maduro gebruikt zijn belangrijkste verkiezingsrivaal Henri Falcon als een 'instrument' om de oppositie van het land te verdelen voor een stem op 20 mei, zegt het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) vandaag, vrijdag 16 maart 2018. 

Falcon, ex-gouverneur en voormalig bondgenoot van Maduro's voorganger Hugo Chavez, trotseerde een boycot van de oppositie tegen de presidentsverkiezingen, ondanks omstandigheden waarvan critici zeggen, dat ze zijn gemanipuleerd om ervoor te zorgen dat de heersende socialisten de controle behouden. 

'We wisten allemaal, dat Henri Falcon een instrument van de Venezolaanse regering zou zijn om de oppositie te verdelen - en zijn kandidatuur bewijst het uiteindelijk', vertelde Luis Almagro, de secretaris-generaal van de 34-koppige OAS, tijdens een evenement in Madrid. 'De kandidatuur van Henri Falcon is 'chavismo'. We hebben de Venezolaanse oppositie gevraagd om het kaf van het koren te scheiden en Henri Falcon is het kaf dat alleen is gescheiden', voegde hij toe aan persbureau Reuters in het cultureel centrum Casa de America.

Almagro herhaalde zijn oproep voor strengere sancties tegen de 'dictatuur' van Venezuela. Hij zei dat de sancties van vorige maand gericht moeten zijn tegen de allerbelangrijkste oliesector van Venezuela om de financiële druk op Maduro's regering, die vijf jaar een verlammende recessie heeft geleid, te intensiveren.


De belangrijkste oppositiecoalitie van Venezuela heeft Falcon terechtgewezen voor het legitimeren van een verkiezing die ze als een farce beschouwen, omdat de meest populaire rivalen van Maduro niet meer mogen deelnemen en de Verkiezingsraad de regering gunstig gezind is.

Maduro ontkent echter, dat het systeem ondemocratisch is en noemt de OAS een pion van het Amerikaanse beleid.

Falcon brak met de socialisten in 2010 en belooft nu een regering van 'nationale eenheid'. Hoewel de meeste analisten hem weinig kansen geven, plaatsen sommige recente peilingen hem eigenlijk voor Maduro in de voorkeur van de kiezer. Falcon heeft gezegd, dat de boycot van de oppositie niet effectief is en Maduro een niet-betwiste overwinning zal bezorgen, met het argument dat 80 procent van de Venezolanen verandering wilde.

(Suriname Mirror/Reuters/La Prensa Lara/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten