zondag 4 maart 2018

Een historische dag voor de Braziliaanse transgender gemeenschap

Transgender-kandidaten nu gemachtigd om bij verkiezingen hun naam van voorkeur te gebruiken


'Zelf over onze naam kunnen besluiten is al heel wat, maar we moeten ons recht op veilig leven nog steeds overwinnen'


Donderdag was een historische dag voor de Braziliaanse transgender gemeenschap, omdat ze twee enorme juridische overwinningen kon vieren Ten eerste heeft het Hooggerechtshof geoordeeld dat transgender-kandidaten bij verkiezingen nu gemachtigd zijn om hun voorkeursnaam te gebruiken die op elektronische stembussen in het hele land zal verschijnen.

De uitspraak kon niet op een geschiktere tijd zijn gekomen, omdat dit een verkiezingsjaar in Brazilië is waarin kiezers een president, staat gouverneurs, senatoren en leden van het Congres van het land zullen kiezen. Het lijkt misschien simpel als een electorale uitspraak, maar het land heeft het hoogste aantal transgender moorden in de wereld. Wetende dat er een kandidaat zou kunnen zijn als jij, die voor jou gekozen kan worden, is een mooie gedachte.


Om een overzicht te geven van waar Brazilië vandaag de  dag staat wat  betreft transgender issues-problemen, zijn hier een paar bekende feiten:
- Brazilië is nog steeds het land met het hoogste aantal haatmisdaden tegen crossdressers en transgenders.
- in 2017 alleen al werden 179 crossdressers en transgenders bruut vermoord, waarbij elke 48 uur één moord plaatsvond, volgens gegevens van de ANTRA, Associação Nacional de Travestis e Transexuais.

Maar het werkelijk schokkende feit voor de groepen die voor transgenders in Brazilië opkomen en beschermen, is dit aantal: transgenders en crossdressers hebben een levensverwachting van slechts 35 jaar, terwijl de algemene bevolking van Brazilië naar verwachting tot 75 jaar zal leven, volgens cijfers die het Braziliaanse Instituut voor Geografie en Statistiek in december vorig jaar uitbracht.



Maar, donderdag had nog meer goede verrassingen voor de transpopulatie in Brazilië. Transgender Brazilianen mochten sinds 2016 hun voorkeursnaam op hun identificatiedocumenten hebben zolang ze geslachtsaanpassende operaties hadden ondergaan. Het Hooggerechtshof bepaalde donderdag dat mensen hun voorkeursnaam op hun burgerlijke documenten kunnen hebben zonder chirurgie of hormonale therapie.


De uitspraak neemt het proces weg waarlangs transgenders soms moesten gaan, en ook de noodzaak om gezondheidswerkers een beoordeling te geven in het proces van het verkrijgen van hun favoriete namen op documenten. Hoewel de uitspraak unaniem was, waren er een paar verschillen tussen de rechters. Alle rechters erkenden het recht van transgenders - inclusief degenen die ervoor hebben gekozen om geen operatie te ondergaan - om hun naam te laten wijzigen in documenten. Het punt waarop er een verschil was tussen de juryleden was de manier om die nieuwe documenten te krijgen.

Marco Aurélio, de voorstander van de uitspraak van het Hooggerechtshof, was een van de rechters die een gerechtelijke toestemming voorstelde voordat mensen naar een burgerregister gaan en de naam en het geslacht in hun documenten veranderen. Maar, de grote meerderheid van de rechters  begrepen dat niet de goedkeuring van een rechter nodig is om de nieuwe documenten te krijgen. Uiteindelijk werd de uitspraak goedgekeurd op basis van het feit, dat elke transpersoon zichzelf kan presenteren en de naams- en geslachtswijziging bij een registerpost in het hele land kan aanvragen zonder dat een gerechtelijk document of medisch rapport nodig is.



Volgens ANTRA-president Keila Simpson geven de beslissingen van het Hooggerechtshof een stem aan mensen en verenigingen zoals ANTRA in de strijd om de rechten en het burgerschap van transgenders in Brazilië te beschermen. Maar, ze begrijpt dat de verandering pas na verloop van tijd zal worden overgenomen door de transfobe Braziliaanse samenleving.

'We hebben nu slechts een minimum aan burgerschap gegarandeerd voor transgenders met deze beide uitspraken, maar er zijn nog veel uitdagingen te overwinnen', zei Simpson.

'We geloven dat zelfs als we een door het Congres goedgekeurde wet zouden hebben die geweld tegen LHBT-mensen criminaliseert, we nog steeds zoveel doden zouden hebben, omdat we in een land leven waar doden mag, waar religieus fanatisme dagelijks zijn mes scherpt om onze gemeenschap te decimeren, waar het vooroordeel van transgenders begint binnen hun huizen. Het is dus belangrijk om te zeggen, dat voor een gemarginaliseerde gemeenschap als de onze, dat komt door ontbreken van rechten, niks, het zelf over onze naam kunnen besluiten al heel wat is, maar we moeten ons recht op veilig leven nog steeds overwinnen', concludeerde Simpson.


(Suriname Mirror/Washington Blade/Globo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten