zondag 4 maart 2018

Santokhi (VHP): 'Autoriteiten moeten bijstand inroepen van DEA na vondst duikboot'

VHP-voorzitter hoopt op 'goed internationaal onderzoek'

(Bron foto: Facebook/Krishna Mathoera)


'De ontdekking van de duikboot moet bevestigen, dat er grote hoeveelheden drugs in Suriname aanwezig zijn, die het land uit moet. Recentelijk zijn er grote hoeveelheden drugs in beslag genomen, afkomstig uit Surinaams territoir. Op het water zijn deze boten heel moeilijk te detecteren. Ik hoop dat met een goed internationaal onderzoek vastgesteld kan worden welke georganiseerde misdaad en misdadigers hierachter zitten en die ingerekend moeten worden.' Dit zegt VHP-voorzitter Chanddrikapersad Santokhi vandaag, zondag 4 maart 2018, op Starnieuws. 

Suriname heeft samenwerkingsovereenkomsten met de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA. De Surinaamse autoriteiten moeten bijstand inroepen van DEA, die nu haar kantoor heeft in Guyana, zegt Santokhi, die politiecommissaris en minister van Justitie en Politie is geweest.





Santokhi was voorzitter van de de CICAD (Inter-American Drug Abuse Control Commission). 'Deze transportmethode van inzet van duikboten om grote hoeveelheden drugs te transporteren werd zichtbaar tien jaren geleden, toen ik nog voorzitter was de CICAD. Er kwamen verslagen binnen van verschillende landen, maar ook van de DEA, waarbij bleek dat geïmproviseerde duikboten, of submersibles ingezet werden door Colombiaanse kartels om drugs te transporteren van Zuid-Amerika naar West-Afrika.'

'Omdat deze transportmiddelen met een bepaald gewicht onder water gaan, was er gewicht nodig, en konden er grote hoeveelheden drugs in de laadruimte gaan. Deze transportmethode was korter en veiliger. Tevens waren de transportmiddelen moeilijk te detecteren door het blote oog, maar ook door radar of satellieten.'.



'De drugs werden opgevangen door militante strijdende groepen in Afrika, die geld hiervoor kregen en hun strijd konden financieren. De drugs werden getransporteerd naar Europa en Amerika via transit landen met vliegtuigen, schepen en vracht, die minder opvallend waren en die niet gekwalificeerd waren als risico landen of risico vracht. Deze grote drugstransporten hebben de prijs van drugs doen kelderen in de wereld. Om de duikboten terug te laten varen naar Zuid-Amerika nam men mensen mee als gewicht (mensenhandel), en in verschillende landen in Zuid-Amerika zijn Afrikanen aangehouden zonder documenten en/of vliegtickets.' Dit verklaarde volgens Santokhi dan ook hun aanwezigheid op het continent van Zuid-Amerika.



'We hebben afgelopen periode veel inbeslagnemingen gehad. De bronnen van aanvoer zijn: vliegtuigjes in het binnenland, dat niet meer gecontroleerd wordt, aanvoer uit Guyana en met vaartuigen via overladingen op zee. In het verleden hebben we nauw samengewerkt met de DEA en de Colombiaanse politie met moderne hulpmiddelen, en hebben we landingen en droppings kunnen onderscheppen in Suriname. 14 Vliegtuigen en ook vaartuigen hadden wij kunnen onderscheppen en in beslag kunnen nemen met goede internationale samenwerking. Jammer dat deze samenwerking er niet meer is', zegt Santokhi.

Hieronder slechts twee berichten - van vele - in regionale media over Colombiaanse cocaïne  duikboten:

https://ojo.pe/minuto-a-minuto/encuentran-submarino-del-narcotrafico-en-oceano-pacifico-colombiano-131856/

http://www.elcolombiano.com/colombia/submarino-para-llevar-coca-fue-detectado-en-frontera-con-ecuador-LJ7092368
 (Suriname Mirror/Starnieuws/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten