dinsdag 27 februari 2018

NDP heeft geld geleend aan Wegenautoriteit voor aankoop vlaggen viering Onafhankelijkheidsdag

Oppositie en coalitie eisen onderzoek naar gang van zaken rond overtreden regels

 
Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie, eist dat er een onderzoek wordt ingesteld naar geld dat de Nationale Democratische Partij (NDP) geleend zou hebben aan de Wegenautoriteit. Het gaat om Srd 54.416 voor aankoop van vlaggen voor de viering van Onafhankelijkheidsdag te Brownsweg. Deze kwestie werd eerder aangekaart door Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP). 

President Desi Bouterse zei dinsdagavond 27 februari 2018 over deze kwestie in De Nationale Assemblee, dat regels overtreden kunnen zijn, maar dat geen geld is gestolen. Hij laat een onderzoek instellen. Er is in nationaal belang gehandeld, aldus Bouterse.

Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Toerisme en Communicatie zei eerder op dat dag, dat de NDP het geld geleend heeft aan de Wegenautoriteit. Hij overhandigde stukken waaruit dit moest blijken. Na een lange schorsing zei Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons dat er onderzoek moet komen, omdat de lening   comptabel niet klopt.

De oppositie heeft een motie ingediend (zie onderaan) waarin gevraagd wordt aan de president minister Miranda te ontlasten uit zijn functie en een onderzoek in te stellen.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi wees erop, dat pas de Anti-Corruptiewet is aangenomen. De minister heeft volgens hem een dekmantel proberen te vinden voor de zaak, die duidelijk naar corruptie riekt. 'Zo pakken wij corruptie niet aan.' Hij benadruktem dat de vlaggen geleverd zijn na de onafhankelijksviering op 25 november 2017. Hij vroeg de president direct op te treden.

NDP-fractieleider André Misiekaba zei, dat de eerste indruk is dat er comptabele onrechtmatigheden hebben plaatsgevonden. Misiekaba, die ondervoorzitter is van de NDP, zei dat hij niet bekend is met deze zaak. Hij wil een grondig onderzoek.

NPS-fractieleider Gregory Rusland benadrukte dat het niet kan, dat de regering geld leent bij een politieke partij. Dit is volgens hem onacceptabel en tegen alle regels in. 'Het is ongekend en ongehoord.

Marinus Bee, waarnemend fractieleider van de ABOP, zijn collega William Waidoe (Pertjajah Luhur) en DOE-fractieleider Carl Breeveld keurden allen deze kwestie af. Zij voerden aan, dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Volgens Waidoe zou bij uitgifte van schatkistpapier aan de Finabank royalties als extra dekking zijn gegeven.

De motie: 

Motie

Ondergetekenden, allen leden van De Nationale Assemblee, hebben hierbij de eer krachtens artikel 39 van het Reglement van Orde, de navolgende motie voor te leggen aan De Nationale Assemblee ter goedkeuring.

Paramaribo, 27 februari 2018

Gelezen,
  • de ingediende stukken door de Minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie in de openbare vergadering van dinsdag 27 februari 2018 inzake de aankoop van vlaggen;

Gehoord,
  • de inzichten en de antwoorden van de voornoemde Minister in dezelfde vergadering;


Overwegende,
 
  • dat in de openbare vergadering van maandag 19 februari 2018 door het lid Gajadien vragen zijn gesteld aan de Regering met betrekking tot de overmaking van gelden van de Weghenauthoriteit Suriname naar een particuliere rekening, welke op naam staat van de politieke partij, de Nationale Democratische Partij;
  • dat de Minister in de Openbare vergadering van 27 februari geantwoord heeft en stukken aan het Parlement heeft overgelegd;
  • Uit deze stukken blijkt dat de minister geprobeerd heeft het Parlement te misleiden en onjuiste informatie te geven;
  • dat uit de stukken blijkt dat er een meer dan een redelijke vermoeden is , dat hier sprake is van corruptie.



Besluit:
  • ernstige afkeuring uit te spreken over de handelingen van de Minister;
  • de President dringend te vragen om de voornoemde Minister te ontlasten;
  • de President vragen om de stukken door te geleiden naar de procureur Generaal bij het Openbaar Ministerie, teneinde een grondig strafrechtelijk onderzoek in te stellen;
  • Afkeuring uit te spreken over het gevoerde beleid met betrekking tot aanpak van corruptie;
  • de Regering te vragen om paal en perk te stellen aan corruptie en de samenleving te beschermen tegen corrputie.

En gaan over tot de orde van dag.

De ondergetekenden,
Dhr. Santokhi Ch.; Dhr. Gajadien A.; Dhr. Mahinderkoemar J.; Mw. Mathoera K.
Dhr. J.Kalloe; Dhr. Waidoe W; Mw. Karta- Bink I.; Dhr. Belfort E.; Dhr. Bee M.; Mw. Pokie D.; Dhr. Breeveld C.; Dhr. G.Rusland; Mw. P.Etnel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten