vrijdag 29 december 2017

Duizenden mensen In Peruaanse hoofdstad Lima de straat op

(Bron foto: Twitter)
Massaal protest tegen gratieverlening voor oud-president Alberto Fujimori


In de Peruaanse hoofdstad Lima zijn gisteren, donderdag 28 december 2017, opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de gratieverlening voor oud-staatshoofd Alberto Fujimori. 

Huidig president Pedro Pablo Kuczynski, die ervan beschuldigd wordt een politieke deal te hebben gesloten, moet van de demonstranten  opstappen.

Het protest vond plaats onder massale politieaanwezigheid: meer dan 2.000 agenten stonden paraat. De betogers - die volgens de Peruaanse televisie met 5.000 waren - scandeerden onder meer de slogan 'Buiten PPK!', de initialen van president Kuczynski.


Ook de afgelopen dagen waren duizenden mensen al op straat gekomen om te protesteren tegen de beslissing van huidig president Kuczynski. Hij verleende het voormalige staatshoofd Fujimori op kerstavond gratie.

De vorige president zou aan een ongeneeslijke ziekte lijden en werd een week geleden opgenomen in het ziekenhuis omwille van een lage bloeddruk en hartritmestoornissen. Volgens een officiële medische raad vormt 'zijn gevangenschap een ernstig risico voor zijn leven, gezondheid en integriteit'.


President Pedro Pablo Kuczynski besliste het advies van de Medische Raad te volgen en verleende hem op 24 december gratie voor humanitaire redenen. Behalve Fujimori kregen ook nog zeven andere gevangenen om dezelfde reden gratie.

De ex-president was van juli 1990 tot november 2000 president van Peru. Intussen zit hij al ruim tien jaar in de cel. Hij werd onder meer veroordeeld voor zware schendingen van de mensenrechten en machtsmisbruik tijdens zijn ambtsperiode.

Volgens critici besloot Kuczynski om de gratie te verlenen zodat hij zijn eigen hachje kan redden. De huidige president wordt zelf ook beschuldigd van corruptie en zou daarom een achterkamertjesdeal gemaakt hebben.


(Suriname Mirror/VTM/Belga/Twitter/YouTube)

Geen decembersalaris voor personeel Sint Vincentius Ziekenhuis...

'Aanvragen voor opnemen vakantiegelden in januari 2018 worden nog niet gehonoreerd'

'Het personeel moppert niet eens meer, ze zijn het al gewend om eind van de maand geen salaris te krijgen'


'Wij moeten u helaas berichten, dat ondanks al onze inspanningen, het ons niet is gelukt om de salarissen van het personeel over de maand december 2017 tijdig te kunnen betalen.' Met deze memo werd het personeel van het Sint Vincentius Ziekenhuis vrijdag 29 december 2017 geconfronteerd, aldus de Ware Tijd. 

Directeur Manodj Hindori stelt verder in de circulaire, dat gehoopt wordt dat met medewerking van verzekeraars en banken begin komende week nadere informatie aan de medewerkers verschaft kan worden 'wanneer de salarissen dan wel uitbetaald zullen worden'. Het personeel wordt verder voorgehouden dat vanwege de 'zeer precaire financiële situatie van het ziekenhuis' de instelling niet in staat is om aanvragen van personeelsleden voor het opnemen van vakantiegelden in januari 2018 te honoreren. 'Deze aanvragen zullen worden doorgeschoven naar de daaropvolgende maanden.'

Medewerk(st(ers schijnen zich volgens al lang te hebben berust in de situatie. Late uitbetaling van de lonen zou meer regel dan uitzondering zijn geworden.

Ook is er weinig tot helemaal geen animo om het werk neer te leggen, om zo toch iets van de ziekenhuisleiding af te dwingen. Voorts zou werkneerlegging weinig tot geen effect hebben, omdat alleen een staking van medewerkers van de operatiekamer enige druk op de ketel zou kunnen zetten. Echter zijn er in verband met de feestdagen geen operaties gepland waardoor staking volgens medewerkers geen enkele zin zou hebben.

'Het personeel moppert niet eens meer. Ze zijn het al gewend om eind van de maand geen salaris te krijgen', aldus zou de Ware Tijd hebben vernomen.

Buschauffeur in Cartagena, Colombia, door het lint

Chauffeur slaat in op irritante passagier die constant op 'stopknop' bleef drukken....

 
In Colombia heeft dinsdag een buschauffeur zijn kalmte verloren, omdat hij zich ergerde aan een passagier, zo melden diverse internationale media vrijdag 29 december 2017. Nadat passagier David Perez in de stad Cartagena aanhoudend op de bel bleef drukken om de bus te laten stoppen bij een de volgende halte, sloegen de stoppen bij de bestuurder door. 

Hij stapte resoluut op de passagier af en gaf hem zonder aarzelen een pak rammel. Een andere reiziger kon het tafereel vastleggen op camera. Sommige passagiers voelden zich door de situatie al snel genoodzaakt om in te grijpen. Dat bleek ook broodnodig. Zelfs toen enkele personen Perez uit de buurt van de chauffeur konden trekken, bleef de man slagen uitdelen.

Ook een vrouw die in de bus zat, uitte haar frustratie over het geweld van de chauffeur. 'Ik ga een  klacht indienen', riep ze hem toe. 'Ik ben moe en probeer gewoon thuis te komen. Op zulke momenten heb ik geen zin aan zaken zoals deze.'



Voorlopig is de identiteit van de bestuurder niet openbaar gemaakt. Hij rijdt voor Transcaribe, een privébedrijf dat deel uitmaakt van het openbaar vervoer in de stad.

De directie van het bedrijf heeft intussen gereageerd op het incident. 'Het gedrag van de chauffeur kan op geen enkele manier gerechtvaardigd worden. Net voordien was er echter wel sprake van provocatie. Volgens de chauffeur heeft de passagier de bel misbruikt door er tijdens de rit continu op te drukken.'


Perez gaf toe dat hij regelmatig op de bel heeft gedrukt 'om zeker te zijn dat de chauffeur het hoorde'. Toen hij aankwam bij zijn halte, kreeg hij weliswaar niet de kans om uit te stappen. In plaats daarvan volgde de aanval van de chauffeur nadat hij de passagier eerst uitschold. 'Ik moest mijn handen in de lucht steken om mezelf te beschermen', vertelde de man. 'Hij greep me ook bij de nek en ik voelde dat ik mijn stem begon te verliezen. Verder heb ik ook last van mijn schouder en een vinger. Ik ben dus zeker van plan om klacht in te dienen.'


(Suriname Mirror/Daily Mail/YouTube/Twitter)

Een homoseksuele man overlijdt in Sao Paulo, Brazilië, na in brand te zijn gestoken

Sao Paulo Gay Pride 2017 (Bron foto: vamosgay.com)
Verkoold lichaam van dakloze zwarte man, Alexandre, gevonden op verlaten parkeerplaats

Eén LHBT-persoon is in 2017 om de 24 uur in Brazilië vermoord


Een homoseksuele man is in Brazilië verbrand. Het verkoolde lichaam van de dakloze zwarte man, die alleen bekend was als Alexandre, werd gevonden op een verlaten parkeerplaats. Degenen die Alexandre kenden, zeiden dat hij 'erg vriendelijk en attent' was. Hij zou vaak vaatdoeken hebben verkocht op een markt in de wijk Vera Cruz in Sao Paulo. 

De snelheid waarmee LHBT's in het land worden vermoord, is dit jaar voor het eerst meer dan één per dag overschreden. Alexandre sliep in een soort schuur toen het in brand werd gestoken, volgens TeleSUR vrijdag 29 december 2017. Brandweer en ander hulppersoneel werden naar de wijk Jardim Marina gestuurd, maar vonden alleen een verbrand lijk.

Jorge Morais, een plaatselijke leraar, sprak hartelijk over Alexandre. 'Hij was erg vriendelijk en attent', zei Morais. 'Het is niet de eerste keer dat dit gebeurde. Ze hebben hem ongeveer twee maanden geledenook in brand gestoken.'

'Alexandre bleef alleen op die plek, omdat de kiosk waar hij eerder had geslapen onlangs was verkocht en de nieuwe eigenaar hem had gedwongen te verhuizen', zei Morais. 'Dat is waarom hij hier kwam wonen', legde hij uit.

In het politierapport hebben autoriteiten verklaard ,dat een brand heeft geleid tot een 'verdachte dood'. Echter, politie hoofdinspecteur Ruy de Mattos heeft gezegd, dat er nog niet genoeg bewijs is om te zeggen, dat het vuur een opzettelijke misdaad was of dat het gemotiveerd was door homofobie. 'We interviewen enkele getuigen en kunnen pas na het onderzoek een beslissing nemen', zei hij. 'We hebben getuigen nodig die ons kunnen vertellen wat er is gebeurd om de beweegredenen te bevestigen.'

Het stoffelijk overschot is overgedragen aan het Institute of Forensic Medicine.

Hoewel Brazilië het homohuwelijk in 2013 heeft gelegaliseerd en 's werelds grootste Pride-viering organiseert, zijn LGBT-aanvallen schokkend gewoon. Uit een enquête eerder dit jaar bleek, dat één LHBT-persoon in 2016 om de 25 uur in Brazilië werd vermoord. Dat cijfer staat nu in 2017 op minder dan elke 24 uur.

Van de 343 LGBT's die vorig jaar zijn vermoord, waren 173 - meer dan de helft - homo's.

Duizenden mensen marcheerden eerder dit jaar door de straten van Sao Paulo om te protesteren tegen de legalisering van de zogenaamde 'gay cure'-therapie. In september vernietigde een rechter in het land een 18-jarig verbod op de praktijk waarvan sommigen ten onrechte beweren, dat ze mensen van homoseksualiteit 'geneest'.

(Suriname Mirror/PinkNews.co.uk/TeleSUR)

31 Gewonden bij aanslag op overvolle nachtclub in Caucasia, Colombia

Burgemeester vermoedt dat leden beruchte Clan del Golfo handgranaat hebben gegooid

(Bron foto: Twitter)

De burgemeester van een kleine stad in het noorden van Colombia zegt, dat 31 mensen vandaag, vrijdag 29 november 2017, gewond zijn geraakt, toen een explosief in een overvolle nachtclub werd gegooid.

Caucasia burgemeester Oscar Anibal Suarez zegt, dat drie vrouwen zwaar gewond zijn geraakt bij de aanslag vanmorgen op de nachtclub Bora Bora. Suarez zegt, dat de rest van de slachtoffers slechts lichte verwondingen heeft opgelopen.

Ongeveer 70 mensen waren in de club toen een handgranaat vanaf een motorfiets werd gegooid en een stormloop onder paniekerige aanwezigen tot gevolg had.





De burgemeester zegt, dat de politie een man en een vrouw heeft gearresteerd als verdachten van de aanval. Hun namen zijn niet vrijgegeven.

Hij zegt verder, dat de aanval lijkt voort te komen uit een gevecht tussen lokale drugsbendes om de stad ten noorden van Medellin te controleren. In gesprek met LA FM zei hij, dat de Clan del Golfo dverantwoordelijk is voor de terroristische aanslag, kennelijk gepleegd als vergelding voor het niet betalen van afpersingsgelden door Bora Bora.



(Suriname Mirror/AP/Fox News/LaFM/Twitter/YouTube)

Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur): ‘Maar blijven dwalen in het donker’

'Terwijl klaagzang volk doorgaat, hopen en bidden beleidsmakers op gunstige goud- en olieprijzen in 2018'

'Beleidsmakers hanteren zoveel mogelijk als policy het zoet houden van het volk middels pakketten'


‘Maar blijven dwalen in het donker’, zo typeert Assembleelid en partijvoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) Paul Somohardjo het gedrag van de beleidsmakers wat betreft de uitzichtloze situatie waarin het land reeds geruime tijd gedompeld is. Het is hem opgevallen dat de beleidsmakers zoveel mogelijk als policy hanteren ‘het zoet houden van het volk middels pakketten’. De partijvoorzitter windt er geen doekjes om. 

'Het jaar 2017 was een heel moeilijke. Het volk heeft geklaagd’, zegt Somohardjo vrijdag 29 december 2017 in et Dagblad Suriname.

'Terwijl de klaagzang van het volk doorgaat, hopen en bidden de beleidsmakers voor gunstige goud- en olieprijzen in 2018.’

Volgens Somohardjo gaat het volk hier geen profijt uit halen, indien de goud- en olieprijzen daadwerkelijk meevallers zijn. ‘Je kan zoveel verdienen en innen. Maar waar gaat het geld naar toe? Het volk moet ook weten waar het geld naar toe verdwijnt, anders heeft het totaal geen zin’, geeft Somohardjo aan. Dit brengt hij ook in verband met de voorgestelde verhoging van de grondhuur. Het gaat hier niet om kleine, maar grote bedragen die het volk nauwelijks zal kunnen ophoesten. ‘Dus je kan zoveel geld innen. Maar, als je het voor jezelf alleen gebruikt, heeft het totaal geen zin.’

Somohardjo komt in contact met burgers die er spijt van hebben dat ze op de NDP hebben gestemd. ‘Je kan een weldenkend volk niet voor de tweede maal beetnemen’, stelt Somohardjo.

De PL-voorzitter verkondigt, dat toen zijn partij nog deel uitmaakte van de coalitie in 2010, het nog goed ging totdat de corruptie zich uitbreidde en de drang om alleen te blijven groter werd. ‘Alleen te blijven om vrijelijk handelingen te plegen die het daglicht schuwen. Dit had als resultaat dat de PL uit de coalitie werd gezet.’

Binnen de PL vindt er in het nieuwe jaar een reorganisatie plaats. Ook houdt het hoofdbestuur verkiezingen. Somohardjo zegt ook dat veel burgers die de partij de rug hadden toegekeerd, inmiddels terug zijn. ‘Niet een partij alleen kan het land weer op het goede spoor brengen, we moeten het samen doen. We moeten hierbij niet vergeten wie de boosdoener en de veroorzaker is: de NDP natuurlijk.’

De PL houdt zondag haar jaarafsluiting op haar hoofdkwartier te Beekhuizen. ‘We gaan samen zijn en elkaar het beste toewensen voor het nieuwe jaar.’

In 2018 komt de biografie van Somohardjo uit, geschreven door Monica Anomtaroeno.

Jogi (VHP): 'Alleen bij deze regering heeft geld ook een verdampcultuur'

'Men probeert steeds onder de noemer van projecten het land en de samenleving te bestelen'

'Wil regering een ziekenhuis bouwen of is zij bezig onder noemer bouw ziekenhuis mensen in de omgeving van de president financieel te accommoderen?'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi krijgt steeds de indruk, dat de regering projecten niet initieert om deze uit te voeren, maar om geld te maken. 'Wat men doet is steeds proberen onder de noemer van projecten het land en de samenleving te bestelen. Een project gaat door of niet, er is al geld over de balk gegooid en bepaalde mensen hebben hun gat al gevuld. Alleen bij deze regering heeft geld ook een verdampcultuur', zegt Jogi vrijdag 29 december 2017 in het Dagblad Suriname. 

Hij reageert op het recent besluit van de Islamic Development Bank (IsDB) om het ontwerp van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU) af te keuren, omdat het definitieve ontwerp niet conform de getekende overeenkomst is. Een missie van de IsDB die eerder deze maand in Suriname was, heeft aangegeven een team te willen sturen naar Paramaribo voor evaluatie.

Jogi voert aan, dat de IsDB geen filantropische instelling is, maar harde voorwaarden aan het uitvoeren van de projecten verbindt. De lening van 1,8 miljard Amerikaanse dollar voor het uitvoeren van 23 andere projecten is volgens hem ook geen blanco cheque. Deze zullen ook stuk voor stuk beoordeeld worden door deskundigen van de IsDB voordat er groen licht gegeven wordt.

President Desi Bouterse en de topman van de IsDB, Ahmed Mohammed Ali Al Madani, hebben op 13 oktober 2014 symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van AMC-SU. Bouterse wees toen erop dat dit project nog meer invulling geeft aan zijn belofte van het ‘sociaal contract met de samenleving’.

De toenmalige directeur van AZP, Antoine Brahim, verwachtte dat de bouw van het AMC medio 2018 af zou zijn. Daarna moest de inrichting volgen, waarna in 2019 het complex in gebruik genomen kon worden.

Jogi vindt het jammer, dat na ongeveer vier jaren wachten men niet verder is gekomen dan een bord dat bij het startsein is geplaatst. Hij stelt dat de Islamitische bank als voorwaarde voor de financiering van AMC-SU had gesteld, dat er een internationale inschrijving moest worden houden. Hier is flink gesjoemeld waardoor zeker 1 miljoen Amerikaanse dollar is verdampt. 'Er is een inschrijving geweest waar iemand het werk voor 5 miljoen Amerikaanse dollar heeft gehad. Daarna heeft die persoon het werk voor 4 miljoen doorverkocht aan een aannemer in Nederland', aldus Jogi.

Ook bij het ziekenhuis van Wanica rammelt het project volgens hem van alle kanten. 'Wat wil de regering eigenlijk? Wil zij een ziekenhuis bouwen of is zij bezig onder de noemer bouwen van een ziekenhuis mensen in de omgeving van de president financieel te accommoderen?', stelt de VHP’er. Volgens de politicus is tijdens de periode van Rabin Parmessar op het ministerie van Openbare Werken ook 1,4 miljoen Euro’s aan een groep architecten betaald om een voorstudie te doen voor het project. Naderhand is besloten af te wijken van het plan van de groep architecten en is de regering akkoord gegaan met het voorstel van China om het project volledig op zich te nemen.

De magische verdamping van het bedrag van 1,4 miljoen is volgens de VHP’er tot de dag van vandaag niet verklaard.

Ook bij de asfaltering van wegen zijn zaken volgens de VHP’er niet pluis. 'Het werk wordt gegund aan Dalian, maar je gaat dan zelf een asfaltplant kopen. Wanneer de oppositie er barbari van maakt in het parlement, dan stop je alles in de ijskast. Ook bij het project Naschoolse Opvang en de viering van Carifesta 13 zijn gelden verduisterd, terwijl in diverse rapporten namen van NDP-toppers worden genoemd. Men heeft enkele jaren terug leerboeken gekocht voor het ministerie van Onderwijs ten behoeve van scholen. Uiteindelijk is 8 miljoen Euro vernietigd en de boeken liggen ergens in een magazijn van een familielid van vicepresident Ashwin Adhin te verrotten. Laten wij ook even terugblikken naar het treinproject. Wie heeft dat geld gemaakt? Wie heeft geleverd? Bepaalde van deze mensen hebben zoveel geld gestolen, dat zij nu in de echte Dubai kunnen gaan wonen', aldus Jogi.

Jogi vindt ook, dat het koninklijk salaris van ex-AZP-directeur Antoine Brahim het ziekenhuis geen enkele voordelen heeft opgeleverd.

Voor ruim Srd 60.000 per maand en enkele secundaire voorzieningen nam Brahim in 2012 over van Eddy Joemmankhan. Brahim had een riante positie bij het Kersten concern en had onderhandeld om ook fors betaald te worden voor deze job. Brahim heeft zich niet gehouden aan de afspraken met de IsDB. Wanneer het project nu start en wordt afgeleverd, weet Joost alleen’, aldus Jogi.

Douane vindt partij van ongeveer 35 kilo cocaïne in container in Rotterdamse haven

Cocaïne verstopt bij koelmotor van reefercontainer uit Ecuador met eindbestemming Zweden


De Douane heeft gisteren een partij van ongeveer 35 kilo cocaïne gevonden. De drugs werden tijdens een reguliere controle aangetroffen in een container in de Rotterdamse haven. De drugs zaten verstopt bij de koelmotor van een reefercontainer, aldus het Openbaar Ministerie vandaag, vrijdag 29 december 2017. 

De container was afkomstig uit Ecuador en had als eindbestemming Zweden.

De drugs zijn donderdag meteen vernietigd.

Het HARC-team (Hit And Run Cargo), een samenwerkingsverband van Douane, Zeehavenpolitie en FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek ingesteld naar de smokkel.

Venezolanen protesteren tegen tekort aan varkensvlees

President Maduro geeft Portugal de schuld....

(Bron foto: Twitter)

'De Portugese overheid heeft zeker niet de macht om varkensvlees (leveringen) te saboteren, we leven in een markteconomie'


Honderden Venezolanen zijn de straat op gegaan in arme delen van Caracas om te protesteren tegen een tekort aan varkensvlees voor traditionele kerstmaaltijden. Het is het nieuwste symptoom van sociale onvrede in een ernstige economische crisis.

De regering van president Nicolas Maduro had beloofd aan het einde van een vierde jaar van recessie gesubsidieerd vlees te leveren aan Venezolanen - maar in veel delen van het land is het niet uitgekomen en heerst frustratie.

Lokale media en Twitter-gebruikers plaatsten beelden van honderden mensen die woensdag op straat stonden en brandend afval in Caracas en klagen over de mislukte leveringen van varkensvlees.


Op donderdagochtend gingen enkele protesten door, in wat sommige gebruikers van social media de 'varkensrevolutie' noemden.

Maduro, die beweerde dat een buitenlandse economische 'oorlog' tegen zijn regering wordt gevoerd, ging op de staatstelevisie om Portugal de schuld te geven van het niet tijdig leveren van varkensvlees voor Kerstmis.



'Wat is er met het varken gebeurd? Ze hebben ons gesaboteerd. Ik kan een land noemen: Portugal', zei Maduro. 'We kochten het varkensvlees, ondertekenden de akkoorden', voegde hij eraan toe, zonder verdere details te geven.

Een andere hoge functionaris zei, dat Washington, dat sancties heeft opgelegd aan de Maduro-regering, leunde op Lissabon.

'De Portugese overheid heeft zeker niet de macht om varkensvlees (leveringen) te saboteren. We leven in een markteconomie. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de export', zei de Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Augusto Santos Silva, tegen het Portugese radiostation TSF.

Hij voegde eraan toe, dat hij informatie zou zoeken bij de Portugese ambassade in Venezuela om de situatie te verduidelijken. Er was geen onmiddellijk antwoord van de Verenigde Staten.

Maduro geeft de oppositie, de Verenigde Staten en andere buitenlandse mogendheden regelmatig de schuld van de economische en sociale crisis van het land, waarin miljoenen te kampen hebben met een tekort aan basisproducten, hyperinflatie en een afbrokkelende infrastructuur.

(Suriname Mirrror/Reuters/Twitter/YouTube)

Heren2 Caribbean geeft in video voorproefje van toekomstige ‘Marie Pampoen Recreational Park’, Curaçao

(Bron foto's:Architectenbureau Heren2 Caribbean)
De tweede fase van het project start begin 2018


In een video geeft architectenbureau Heren2 Caribbean alvast een voorproefje van het toekomstige ‘Marie Pampoen Recreational Park’. In een bericht op LinkedIn schrijft directeur Farley Virginia, dat de tweede fase van het project begin 2018 van start gaat. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 december 2017.

Eerder werden het strand en de parkeerplaats aan de westkant van de kuststrook van een kilometer al aangelegd en gerenoveerd. Volgens een medewerker van het bedrijf wordt volgend jaar begonnen met het sportcomplex.

De aanbesteding voor de werkzaamheden zou een dezer dagen worden uitgegeven. Het totale project, dat wordt gefinancierd door de Curaçaose overheid en onder toezicht staat van de Curaçao Tourist Board (CTB), kost volgens de website van Heren2 ‘rond de 10 miljoen gulden’.

Strategisch partnership tussen Synergy/Avianca en Insel Air definitief van de baan

Curaçao op zoek naar andere partners die in het verleden al interesse hebben getoond


Negen maande na een Letter of Intent voor een strategisch partnership tussen Synergy/Avianca en Insel Air, hebben partijen gekozen dat hun wegen scheiden. Dat heeft minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren in een persconferentie formeel bevestigd, aldus vandaag, vrijdag 29 december 2017, het Antilliaans Dagblad.

(Bron: Vigilante)
Etienne Ys, voorzitter van de commissie die namens het land de onderhandelingen met Synergy voerde, verklaarde bij de persconferentie dat het een uitdaging was de overname juridisch rond te krijgen. 'Als het vooraf bekend was dat alle deuren gesloten waren, dan was er niet onderhandeld', aldus Ys.

Synergy is akkoord gegaan om conform de lokale wetten géén meerderheidsaandeel te hebben. De meerderheid van de aandelen moet in handen zijn van ingezetenen met een Nederlandse nationaliteit. Het centrum van de activiteiten en de controle zou bij een overname op Curaçao moeten liggen. Ys legde ook uit, dat Curaçao gebonden is aan internationale verdragen. Curaçao heeft met andere landen verdragen afgesloten over het vliegverkeer van nationale luchtvaartmaatschappijen tussen die landen. Deze landen kunnen moeilijk doen als blijkt dat ze niet langer met een nationale vliegmaatschappij maar met een buitenlandse vliegmaatschappij te maken hebben.

Nu de partnership van de baan is, kan het eiland op zoek gaan naar andere partners die in het verleden al interesse hebben getoond.

Parkeerbeleid in Otrobanda en Punda, Curaçao, blijft ongewijzigd

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Winkeliers verliezen Kort Geding tegen Parking Authority Curaçao


Het parkeerbeleid in Otrobanda en Punda blijft ongewijzigd. Dat valt te concluderen uit het vonnis van de zaak van Downtown Management Organization Punda (DMO) en Sosiedat di Komershantenan di Otrobanda (SKO) tegen Parking Authority Curaçao (PAC). De winkeliersorganisaties verloren de zaak, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 december 2017.

DMO en SKO probeerden er met een Kort Geding voor te zorgen dat de rechter PAC zou bevelen de parkeerbeheeractiviteiten te staken en gestaakt te houden. Dit omdat de winkeliers in de binnenstad hinder zouden ondervinden door het beheer dat PAC uitvoert.

Bovendien stelde advocaat Eric de Vries in zijn pleitnota, dat het parkeerbeheer op onrechtmatige wijze was uitbesteed aan PAC. Het gerecht oordeelde allereerst dat ‘zeer veel tijd’ is verstreken voordat DMO en SKO in actie zijn gekomen tegen PAC, gezien het feit dat de huidige situatie al sinds 2010 bestaat. Daar bracht advocaat De Vries tegenin dat de situatie in hun ogen per 1 januari 2017 wezenlijk is gewijzigd, ‘omdat per die datum de periode van de gunning van het beheer aan PAC zou zijn geëindigd’.

Vicepresident Ashwin Adhin en Bond van Leraren zijn er nog niet uit

BvL: 'Doorgaan met het onderwijs onder deze omstandig- heden is voor ons niet acceptabel'
 

Rond de onderwijsperikelen zit nog steeds geen beweging. Vicepresident Ashwin Adhin heeft nog geen overeenstemming bereikt met de Bond van Leraren (BvL) over de nieuwe invulling van de resolutie waarin de betaling van de overuren en fictieve overuren geregeld is. Hij praat vandaag, vrijdag 29 december 2017, met de BvL, aldus Starnieuws.

Zoals bekend heeft minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn portefeuille ter beschikking gesteld van president Desi Bouterse op 13 december, nadat het VOS Directeurenberaad (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) en de BvL het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

Tot nu toe heeft de president de terbeschikkingstelling van de portefeuille in beraad.

BvL-voorzitter Wilgo Valies heeft intussen shopstewards laten weten, dat uiterlijk 8 januari een oplossing moet zijn gevonden. De regering is gewaarschuwd. 'Doorgaan met het onderwijs onder deze omstandigheden is voor ons onacceptabel. Om een oplossing af te dwingen zullen wij met z'n allen in eenheid moeten optrekken. Strey de foe Strey wi no sa frede',, stelt Valies.

Adhin heeft de resolutie van 29 september 2017 ingetrokken waarin de overuren vergoeding was geregeld. Ook de brieven die minister Peneux op basis van de resolutie heeft geschreven zijn vervallen. Er moet een nieuwe resolutie komen. Hierover wordt onderhandeld met het VOS Directeurenberaad en de BvL.

'Organisatoren vuurwerkfestiviteiten moeten hun rommel tijdig opruimen'

'Sommige organisatoren en ondernemers blijken zich niet aan de regels te houden'

'Na 2 januari liggen nog hopen afval van vuurwerk op straat en in bermen'


De organisaties die de komende dagen vuurwerk afschieten, worden extra in de gaten gehouden. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en de districtscommissariaten hebben afspraken gemaakt met de organisatoren dat ze hun rommel tijdig moeten opruimen, zegt de hoofdvoorlichter van het ministerie, Raoel Swedo, vandaag, vrijdag 29 december 2017, in de Ware Tijd.

Het gaat om jaarlijks terugkerende afspraken, maar sommige organisatoren en ondernemers blijken zich niet aan de regels te houden bij het (laten) afschieten van vuurwerk. Na 2 januari liggen nog hopen afval van vuurwerk op straat en in bermen. 'Wij van het ministerie moeten nu onze infrastructuur beschermen', zegt Swedo.

Het vuurwerkafval zorgt volgens de woordvoerder bij regen voor verstopping in het afvoersysteem. 'Wij moeten ervoor zorgen dat de mensen zich aan de regels houden. We willen geen puru bruku, weri bruku; alles moet ordelijk verlopen zodat wij na de feestdagen niet meer met vuil op straat zitten.'

Ook petflessen en ander plastic afval worden achtergelaten door het feestende publiek. De districtscommissarissen zullen maatregelen treffen tegen organisatoren die zich niet aan de regels en afspraken houden, maar over de aard van deze sancties wil Swedo niet uitweiden. 'Wij moeten als samenleving gaan inzien dat het onze infrastructuur is en dat wij samen hierop moeten letten.'

Na vele jaren is bromfietscertificaat nog steeds niet daadwerkelijk ingevoerd

Regeringsbesluit voor invoering van bromfietscertificaten is in november getekend


Ondanks dat het regeringsbesluit voor de invoering van bromfietscertificaten in november is getekend, blijft de uitvoering uit. Minister Ferdinand Welzijn, die waarneemt bij Justitie en Politie, zei in september, dat ernaar gestreefd werd om in november te beginnen met de uitvoering. Hij zegt nu, aldus de Ware Tijd van vrijdag 29 december 2017, dat er nog wat financiële aspecten in orde gemaakt moeten worden en stelt meer informatie in het vooruitzicht.

De minister zei eerder, dat het certificaat voor elke bromfietser verplicht zal zijn. Eerst zal begonnen worden met jongeren en personen die een nieuwe bromfiets hebben aangeschaft. Zij zullen bij de aankoop van de bromfiets de naam van de persoon die deze zal besturen moeten opgeven.

'Uiteindelijk zal elke bromfietser het certificaat moeten hebben.'

Helmut Gezius van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) noemde eerder het certificeren van deze groep verkeersdeelnemers 'een stap in de goede richting'. Hij gelooft dat deze hierdoor meer verantwoordelijkheidsbesef zullen krijgen, maar vindt dat hen ook praktijksituaties moeten worden voorgehouden.

'Het moet niet alleen gaan om borden en maquettes. Ze moeten leren om risico's in te schatten.' Het KSV heeft in het verleden ook sessies gehouden voor bromfietsers en kwam erachter dat deze groep veel verkeersregels niet kent.

Korps Penitentiaire Ambtenaren wil dat Welzijn de vaste minister op Justitie & Politie wordt

'Wanneer je vast aanspreekpunt hebt, heb je meer garantie dat afspraken worden gecontinueerd'


Het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) wil een vaste minister op Justitie & Politie (JusPol). Het ontbreken van een vast aanspreekpunt maakt dat sommige ontwikkelingen zijn gaan stagneren, geeft bondsvoorzitter Gustaaf Gallant aan, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 29 december 2017. Het KPA heeft graag, dat Ferdinand Welzijn gewoon de minister van JusPol wordt. 

Welzijnm die al geruime tijd pendelt tussen de ministeries van JusPol en Handel, Industrie en Toerisme, laat weten, dat hij de keuze overlaat aan president Desi Bouterse.

'Wanneer je een vast aanspreekpunt hebt, heb je meer garantie dat afspraken worden gecontinueerd', legt Gallant uit. 'Anders is het opnieuw beginnen elke keer. Zo is dat ook wanneer je een nieuwe minister krijgt. Dat is voor ons een van de uitdagingen, set backs geweest de afgelopen periode.'

Welzijn benadrukt, dat waarnemend minister zijn niet betekent dat er geen beleid wordt gemaakt. Er wordt juist in samenspraak met de directe belanghebbenden een programma bepaald, geeft hij aan. Over de wens van het KPA dat hij benoemd wordt tot JusPol minister blijft hij op de vlakte. 'Het is de president die benoemt en ontslaat. Mij is gevraagd de leiding van JusPol op me te nemen. Dat hebben we gedaan naar al ons kunnen. We laten het gewoon aan de leiding over.'

'We hebben graag dat hij blijft', zegt Gallant.

'Op grond van wat we tot nu toe hebben meegemaakt, hebben we graag dat hij blijft. Niet dat we zijn voorgangers een trap na geven, want eenieder heeft zijn eigen stijl van leiding geven. Wat wij hebben ervaren de afgelopen periode is dat, ondanks zijn pendelen tussen H,I & T en JusPol, hij enorm daadkrachtig heeft opgetreden. Dat moeten we eerlijk toegeven gelet op het groot aantal bevorderden. Dit is een van de weinige momenten in de geschiedenis dat we zo'n groot aantal leden bevorderd zien worden.'

Brreeveld (DOE) wil dat Clico Suriname een ontberingstoelage verstrekt

'Centrale Bank moet de vinger strakker aan de pols houden'


DOE-voorzitter en Assembleelid Carl Breeveld vindt het meer dan billijk, dat Clico Suriname een ontberingstoelage geeft voor het lange wachten en de vertragingsperioden om tegoeden uit te betalen. Clico heeft schuldeisers schriftelijk meegedeeld, dat de uitbetalingen met drie tot zes maanden zullen worden vertraagd. 

Breeveld heeft vaak de aandacht gevraagd in De Nationale Assemblee voor de perikelen rond Clico. Hij zegt vandaag, vrijdag 29 december 2017, op gesprek met Starnieuws dat het positief is dat de levensverzekeringsmaatschappij de stand van zaken communiceert met schuldeisers, waaronder de polishouders.

'Ik zou overigens kiezen voor het begrip bekrachtigd in plaats van gehomologeerd. Wellicht een vakterm bij faillissementen, maar voor de doorsnee polishouder/burger onbekend.' Positief is volgens Breeveld, dat de schuldeisers gerust gesteld worden met de zinsnede: 'De verwachte ontvangsten van Clico Suriname zijn groter dan de te betalen verplichtingen aan de polishouders en de overige crediteuren van Clico Suriname tezamen.'

Ook het benoemen van de concrete vertragingsperiode per 1 december van maximaal 3-6 maanden is te overzien volgens de politicus. Hij vindt een schadevergoeding billijk. Banken en andere financiële instellingen zijn naar burgers toe vrij snel in het opleggen van boeterentes bij late betalingen. Regelmatig zijn er groepen in de samenleving die hiermee geconfronteerd worden vanwege late uitbetalingen door de overheid. Denk aan de ziekenhuizen die hiermee worstelen, maar ook burgers lopen hierdoor 'klem', stelt Breeveld.

Op basis hiervan en het beginsel van wederkerigheid zou Clico dus ook een extraatje moeten uitbetalen aan schuldeisers en polishouders, vindt het Assembleelid. Op de vraag of de Centrale Bank van Suriname geen rol in deze heeft te vervullen, antwoordt Breeveld dat hij dit in het algemeen steeds gezegd heeft en blijft zeggen. De taferelen bij De Surinaamsche Bank bevestigen de noodzaak dat de vinger strakker aan de pols moet worden gehouden door de Centrale Bank van Suriname.

Nog geen klachten over wateroverlast bij ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie

'Het aanpakken van het afwateringssysteem heeft zijn vruchten afgeworpen'


Tot gisteren zijn dit jaar op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie geen klachten over wateroverlast binnengekomen. In voorgaande jaren, tijdens de kleine regentijd, hadden verschillende buurten in Paramaribo en omliggende gebieden last van overtollig water. De hoofd voorlichter van het ministerie, Raoel Swedo, zegt vandaag, vrijdag 29 december 2017, in de Ware Tijd, dat het aanpakken van het afwateringssysteem vruchten heeft afgeworpen. 

Eerder dit jaar begon het ministerie met het opschonen van verstopte rioleringen na klachten van burgers.

'We hebben dit jaar geen klachten binnen gekregen en hopen dat het zo blijft.' Wel is opgevallen dat er vaak trenzen langs de openbare weg gedicht worden door burgers. Hierdoor ontstaan problemen in de rest van de riolering en heeft er geen doorstroming van het water plaats.

Enkele kuilen en wegverzakkingen die na de recente zware regenval van de afgelopen dagen zijn ontstaan op het wegdek van verschillende straten zoals de Martin Luther King Highway en de Tout Lui Faut kanaalweg, worden provisorisch gedicht, dus via lapwerk. De voornoemde wegen zijn ook opgenomen in het nieuwe Dalian-asfalteringsproject, maar wanneer ze daadwerkelijk worden verbeterd kan op dit moment niet gezegd worden.

'De mensen zullen enig geduld moeten hebben. Men hoeft zich niet druk te maken. De werkzaamheden zijn in volle gang.'

Teleurstelling bij de VIDS over wijze totstandkoming Wet Beschermde Dorpsgebieden

'Door VIDS toegezonden digitale kaarten inheemse woon- en leefgebieden niet gebruik'

'Van voorlichting en communicatie met inheemse dorpsgemeenschappen is geen sprake geweest'


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) brengt naar aanleiding van enkele reacties in de media over de totstandkoming van de wet 'Beschermde dorpsgebieden' naar voren, dat zij in dit proces niet zinvol betrokken is geweest. De VIDS heeft geen consultatiegesprekken met het ministerie van Regionale Ontwikkeling gevoerd. 

Wel heeft de VIDS omstreeks juli, augustus 2017 contact met het parlement gehad over een conceptwet ‘Beschermde Dorpsgebieden’. VIDS heeft daarbij haar afkeuring uitgesproken over het gebruik van cirkels met een straal van 5 kilometer als afbakening van het woon- en leefgebied van inheemse volken, omdat zo’n cirkel niet overeenkomt met de realiteit. Bovendien heeft de VIDS digitale kaarten van inheemse woon- en leefgebieden naar DNA (De Nationale Assemblee) gezonden.

VIDS is teleurgesteld, dat de wet niet tot stand is gekomen met ten minste effectieve en zinvolle consultatie met inheemse en tribale volken. Tevens vindt de VIDS het teleurstellend, dat de toegezonden digitale kaarten van inheemse woon- en leefgebieden niet gebruikt zijn, hoewel dat wel was toegezegd. 

De voorzitter van het parlement, mevrouw Simons, beloofde in augustus jongstleden de VIDS uit te nodigen voor een gesprek, maar die uitnodiging is nooit ontvangen. Ook van voorlichting en communicatie met inheemse dorpsgemeenschappen is geen sprake geweest. Wellicht wordt er bewust of onbewust een vergissing gemaakt met de Presidentiële Grondenrechtencommissie die in 2016 is geïnstalleerd en waar het ministerie van Regionale Ontwikkeling ook in is vertegenwoordigd. Uit die gesprekken en voorbereidingen is in augustus 2017 een verklaring voortgekomen met een stappenplan om te geraken tot wettelijke erkenning van grondenrechten. 

Echter zoals de overheid en het parlement de afgelopen weken keer op keer naar voren brachten, zou de nieuwe wet 'Beschermende dorpsgebieden' niets met grondenrechten te maken hebben.

De VIDS heeft de nieuwe wet zoals die is goedgekeurd, nog niet onder ogen gekregen, maar hoopt er spoedig een analyse van te kunnen maken en zal dan een inhoudelijke reactie geven. 

Theo Jubitana,
dorpshoofd Hollandse Kamp 
Voorzitter Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname

Openbaar Ministerie krijgt in 2018 eindelijk twee persrechters

Persrechters zorgen voor transparantie in 'aandachttrekkende en maatschappelijk relevante rechtsprocessen'

Hof verwacht ook tien nieuwe rechters te kunnen installeren

 
De rechtelijke organisaties krijgen in 2018 eindelijk, twee, persrechters. Zij hebben al intern een opleiding gevolgd, bevestigt waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks vandaag, vrijdag 29 december 2017, op Starnieuws. 

Hij heeft begin december ook een lijst van tien juristen aan de regering doorgegeven, die door het Hof goed zijn bevonden om direct als rechter te fungeren. Rasoelbaks hoopt en spreekt de verwachting uit, dat de regering alle kandidaten goedkeurt en benoemt. Hierna kan het Hof ze installeren als rechter.

Over zijn eigen benoeming als Hof-president, zegt hij 'dat zaken nu goed zijn zoals ze zijn'.

De tien nieuwe rechters moeten helpen om de werkdruk te verlichten en snelheden van processen en beslissingen te bewerkstelligen. Het gaat om personen met voldoende relevante kennis, maatschappelijke en praktijkervaring.

De persrechters op de nieuwe Voorlichtingsafdeling moeten zorgen voor transparantie in 'aandachttrekkende en maatschappelijk relevante rechtsprocessen'. Dit naar beide partijen toe, de rechtzoekende en de samenleving die mee volgt.

Op 2 januari start de eerste opleiding voor schrijfjuristen. Zij zullen medio 2019 ondersteuning geven aan de rechters door analytisch lees- en uitzoekwerk en assisteren in het formuleren van het oordeel op schrift. Het Hof is voornemens om in 2018 ook griffiers en ander ondersteunend personeel in dienst te nemen. Het mikt erop om medio 2018 ook de Rechters in Opleiding (RiO) civiel te starten. Deze tweejarige opleiding wordt betaald uit EU-middelen.

Hierna wil het Hof beginnen met een vijfjarige Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding (RAiO). Momenteel houden veertien van de negentien rechters zittingen in de civiele sector, tien zijn belast met de strafsector en negen werken als rechter-commissaris. Er is behoefte aan minstens 33 rechters.

Pokie (ABOP): 'Het is als een moeder die niet kan uitkomen met haar salaris'

'Er wordt rommelbeleid gevoerd, regering en president zien parlement gewoon als poppenkast'

'De overheid begint zich meer en meer te gedragen als een junkie'


De zucht van de regering om haar overheidsaandelen en gebouwen in de binnenstad te verkopen, is volgens ABOP-parlementariër Diana Pokie vergelijkbaar met de situatie van een wanhopige moeder die niet meer uit kan komen met haar salaris. 'Wanneer een huismoeder niet uitkomt, kan zij haar huis verkopen of ze loopt naar een pandhuis. Het is verschrikkelijk', zegt Pokie donderdag 28 december 2017 in het Dagblad Suriname. 

De overheid wil haar aandelen bij De Surinaamsche Bank (DSB), Torarica en Self Reliance van de hand doen. Welke specifieke gebouwen zij echter wenst te verkopen, zal echter pas in april 2018 duidelijk zijn wanneer een aanvullende begroting wordt ingediend.

Pokie voert aan dat het een kwalijke zaak is dat het niet goed gaat in het land, ‘terwijl er rommelbeleid wordt gevoerd’. Het wordt volgens haar tijd dat alle deskundigen in het land worden gebruikt om uit de situatie te geraken

'Het is een heel broeja ding, een rommelbeleid, er is geen transparantie, onbehoorlijk bestuur, de regering en de president zien het parlement gewoon als poppenkast. Je gaat je overheidsgebouwen verkopen, omdat je niet eruit komt. Je zegt, zolang ik geld nodig hebt, ga ik blijven lenen. Maar, dan offer je de komende generaties. Je houdt je niet bezig met hoe wij het gaan betalen. Je zou gaan naar diversificatie van de Surinaamse economie, maar waar zijn de fabrieken? De overheid begint zich meer en meer te gedragen als een junkie. Een drugsverslaafde wil roken en wil op dat moment alles wegkrijgen of verkopen om op dat moment kortstondig zijn behoefte te bevredigen. Zo kan ik de regering ook vergelijken. Je gaat jouw onroerend goed, je overheidsgebouwen verkopen, omdat je niet eruit komt. Als de regering, de hoofdverantwoordelijke, kan je dat niet doen!”, aldus Pokie.

Pokie is ook bezorgd over het voornemen om 75 miljoen Amerikaanse dollar bij Oppenheimer in de VS te lenen. Zij benadrukt, dat er helemaal geen transparantie is bij de leningen die worden gesloten. Hierdoor worden de geleende bedragen meer voor consumptieve doeleinden gebruikt. 'Er worden kerstpakketten uitgedeeld. Je gaat toch niet lenen om mensen kerstcadeaus te bieden? Dat is niet duurzaam, want met het pakkettenbeleid houd je de mensen afhankelijk. Je ontwikkelt de mensen niet, dus ze gaan op je blijven stemmen. Het misbruiken van deze mensen hun ontwikkelingsniveau betekent dat het land gewoon naar de afgrond wordt gebracht. We hebben geen helpi-papa nodig', aldus Pokie.

De politica uit Brokopondo is vooral niet te spreken over het feit, dat de goudsector in het binnenland niet wordt geordend zoals steeds door de regering wordt beloofd.

'De Commissie Ordening Goudsector is gewoon een teki njang. Ze halen andere jongens juist weg van plekken waar ze weten dat er goud is en dan worden hun eigen COG-mensen daar geplaatst', stelt Pokie. Volgens de parlementariër is zij op de hoogte van deze zaken, omdat zij vaak in het veld is. Zij vindt het jammer dat niet vanuit het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wordt opgetreden. 'Als de minister niets wil doen, de bevolking is daar en zal dan in 2020 beter moeten kiezen.'

Hardeo Ramadhin: ‘We zijn allemaal bedelaars geworden in 2017’

‘We hebben zoveel potentie en mogelijkheden, maar er wordt niets gedaan, er wordt geen werkgelegenheid gecreëerd’


Wanneer de politiek-analist, oud-districtscommissaris en docent Hardeo Ramadhin de balans opmaakt voor het jaar 2017, komt hij tot één constatering. ‘We zijn armer geworden, we zijn allemaal bedelaars geworden.’ Dit zegt hij donderdag 28 december 2017 in het Dagblad Suriname.

Dat de economie meer de verloedering is ingegaan, hoeft volgens hem geen betoog. ‘De koers is omhoog gegaan. We zijn een importeconomie. Gaat de koers omhoog dan gaan de prijzen van alle goederen stijgen.’

De doorsnee burger kon eind 2016 relatief meer spullen uit de winkel kopen dan eind 2017 met dezelfde salariëring. De politiek-analist meent, dat op alle fronten er achteruitgang en armoede is opgetreden, vooral de volksgezondheidszorg. Waar de patiënt een jaar geleden nog een beetje extra zorg kreeg, is dit eind 2017 helemaal komen weg te vallen. ‘Dus ook de kwaliteit van mensenlevens is achteruitgegaan.’

Volgens Ramadhin moet niet lichtzinnig omgegaan worden met het feit dat heel veel burgers niet over een ziektekostenverzekering beschikken. ‘Ze kunnen het niet betalen.

Ook moet niet vergeten worden de vele winkeliers die genoodzaakt waren om hun deuren te sluiten. Voor hen restte geen andere keus dan het sluiten van de deuren. De steeds stijgende valutakoers is de oorzaak hiervan.

De kwestie van de verhoging van de grondhuurbelasting die tegen het eind van 2017 is geïntroduceerd is een galg voor vooral de rijstboeren. ‘In alle landen in de wereld krijgen boeren incentives van hun overheid om het boerenbestand te behouden. Alleen in Suriname worden ze steeds gedrukt door de overheid.’ Hier brengt Ramadhin in herinnering, dat president Desi Bouterse bij zijn aantreden goedkope diesel en ureum aan de rijstboeren had beloofd. Dit is slechts bij een belofte gebleven. ‘We hebben zoveel potentie en mogelijkheden maar er wordt niets gedaan. Er wordt geen werkgelegenheid gecreëerd’, zegt Ramadhin.

Hij voegt er aan toe, dat zich reeds geruime tijd een andere ontwikkeling merkbaar is. ‘En dat is het verkopen van de houtblokken van de bomen die Suriname rijk is.’ Drie dagen geleden bevond Ramadhin zich nog in Nickerie. Toen hij op de Nickeriaanse haven was voor vertier, viel hij bijna achterover van de aanblik van de vele houtblokken die gereed stonden om uit Suriname verscheept te worden.

Cocaïne tsaar Jarvis Chimenes Pavão door Paraguay uitgeleverd aan zijn thuisland Brazilië

Pavão's gevangenistijd in Paraguay was niets minder dan luxe....




Cocaïne tsaar Jarvis Chimenes Pavão wordt door Paraguay uitgeleverd aan zijn thuisland Brazilië vanwege drugshandel, witwaspraktijken en het leiden van een criminele organisatie. Hij moet nog achttien jaar in een Braziliaanse gevangenis doorbrengen na acht jaar in Paraguay voor vergelijkbare feiten.

Zijn advocaten probeerden het uitleveringsproces tot dinsdag te stoppen en beweerden, dat Pavão, als hij aan Brazilië zou worden uitgeleverd, zou kunnen worden ontvoerd en vermoord. De Paraguayaanse rechter Lici Sanchez volgde echter het wettelijke verzoek van Brazilië.

Pavão's gevangenistijd in Paraguay, die liep van 29 december 2009 tot en met vandaag, donderdag 28 december 2017, was niets minder dan luxe. Hij bleef een crimineel narcoticabedrijf runnen vanuit zijn extravagante appartement, compleet met een fitnessruimte, een verwarmd zwembad, een speelkamer, verschillende dure auto's en een klein vliegtuig.





Onderzoekers claimen, dat het Paraguayaanse Volksleger, EVP, Pavão beschermde tijdens zijn veronderstelde gevangenschap in de landelijke noordelijke regio van het land.

Advocaten vermoeden, dat de criminele leider betrokken kan zijn geweest bij de vermeende ontvoering en losgeldvraag door de EVP, van een vader en zoon in Noord-Paraguay in 2016.

Tussen 1994 en 2000 leidde de leider van de georganiseerde misdaad, in Brazilië bekend als de 'Drugs Baron', een narcotica organisatie en waste geld wit via een bierbedrijf in Pedro Juan Caballero, een Paraguayaanse grensstad met Brazilië, om cocaïne en marihuana naar Colombia te vervoeren.

Volgens onderzoekers liep het criminele imperium van Pavão van Brazilië naar Bolivia. In Brazilië vervoerde zijn bende drugs van San Pablo naar de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais en vervolgens naar de kuststeden Balneario Camboriu en Itajai, waar 80 procent van de drugs werd verkocht.





(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Loze beloften in de strijd tegen de mijnbouw in Peru

Omwonende Tintaya kopermijn in Espinar: 'We hebben hulp nodig, we zijn aan het sterven'

(Bron foto: MO.be)
- Zeventien verschillende soorten metaal gevonden in lichaam Melchora...
- Mensen kunnen amper nog lopen door verzwakte botten, vrouwen krijgen miskramen, kinderen verliezen hun zicht, dieren sterven


Al 36 jaar bestaat de Tintaya kopermijn in Espinar al. En zo lang al gaat de kwaliteit van het leven van de inwoners van de gemeenschappen rond de mijn er gestaag op achteruit. In het lichaam van Melchora, die vlak naast de mijn woont, werden zeventien verschillende soorten metaal teruggevonden. Zeventien. ‘We hebben hulp nodig’, zegt ze terecht. ‘We zijn aan het sterven.’ Dit bericht MO.be Mondiaal Nieuws donderdag 28 december2017.

Melchora is een sleutelfiguur in de strijd van de lokale gemeenschap tegen de vervuiling van de mijn in Espinar. Drie jaar geleden stond ze centraal in de korte documentaire Pacpacco die werd gemaakt door Broederlijk Delen-partner DocuPerú.



Ook in de film van de campagne van Broederlijk Delen in 2015 deed ze haar verhaal.



Datzelfde jaar mocht ze haar getuigenis zelfs afleggen voor het Internationaal Hof voor de Mensenrechten (CIDH) in Washington DC. ‘We willen gewoon dat onze rechten gerespecteerd worden. Nu worden we mishandeld door de staat, we worden opgelicht’, zegt ze.

De giftige metalen uit de mijnbouw belanden namelijk in het water van de gemeenschappen rondom de mijn. Dat water wordt gebruikt om te drinken, te koken, dieren te voederen, te vissen… Krampen, diarree en overgeven zijn nog maar lichte gevolgen van het gebrek aan drinkbaar water. Mensen kunnen amper nog lopen door de verzwakte botten, vrouwen krijgen miskramen. Kinderen verliezen hun zicht, dieren sterven. Steeds meer gevallen van kanker worden vastgesteld. Wassen en plassen doet pijn.

En de regering doet niks. Hoewel. Ze maken beloften, dat doen ze wel. Die nakomen is een ander verhaal.

In 2010 werd het bloed en de urine van 506 inwoners van Espinar voor het eerst onderzocht. De resultaten werden echter verzwegen voor het publiek. Pas twee jaar later, tijdens een groot conflict in 2012 waarbij drie mensen het leven lieten, kwamen de onthutsende resultaten aan het licht. In 100 procent van de onderzochte personen werden gevaarlijke hoeveelheden kwik, lood, cadmium en arsenicum in het lichaam teruggevonden.

Het ministerie van Gezondheid bleek op de hoogte te zijn van het onderzoek, maar heeft geen enkele actie ondernomen. Pas in 2013 werd er een eerste plan opgesteld om de inwoners van Espinar tegemoet te komen. Hoewel beloofd werd 500 personen te onderzoeken, werd de urine van slechts 180 personen onderzocht. In de lichamen van 71 van die personen werd de maximale hoeveelheid van metalen in het lichaam ver overschreden.

Lees hier het vervolg van dit artikel.