'Men probeert steeds onder de noemer van projecten het land en de samenleving te bestelen'
'Wil regering een ziekenhuis bouwen of is zij bezig onder noemer bouw ziekenhuis mensen in de omgeving van de president financieel te
accommoderen?'
Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi krijgt steeds de indruk, dat de regering projecten niet initieert om deze uit te voeren, maar om geld te maken. 'Wat men doet is steeds proberen onder de noemer van projecten het land en de samenleving te bestelen. Een project gaat door of niet, er is al geld over de balk gegooid en bepaalde mensen hebben hun gat al gevuld. Alleen bij deze regering heeft geld ook een verdampcultuur', zegt Jogi vrijdag 29 december 2017 in het Dagblad Suriname.
Hij reageert op het recent besluit van de Islamic Development Bank (IsDB) om het ontwerp van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU) af te keuren, omdat het definitieve ontwerp niet conform de getekende overeenkomst is. Een missie van de IsDB die eerder deze maand in Suriname was, heeft aangegeven een team te willen sturen naar Paramaribo voor evaluatie.
Jogi voert aan, dat de IsDB geen filantropische instelling is, maar harde voorwaarden aan het uitvoeren van de projecten verbindt. De lening van 1,8 miljard Amerikaanse dollar voor het uitvoeren van 23 andere projecten is volgens hem ook geen blanco cheque. Deze zullen ook stuk voor stuk beoordeeld worden door deskundigen van de IsDB voordat er groen licht gegeven wordt.
President Desi Bouterse en de topman van de IsDB, Ahmed Mohammed Ali Al Madani, hebben op 13 oktober 2014 symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van AMC-SU. Bouterse wees toen erop dat dit project nog meer invulling geeft aan zijn belofte van het ‘sociaal contract met de samenleving’.
De toenmalige directeur van AZP, Antoine Brahim, verwachtte dat de bouw van het AMC medio 2018 af zou zijn. Daarna moest de inrichting volgen, waarna in 2019 het complex in gebruik genomen kon worden.
Jogi vindt het jammer, dat na ongeveer vier jaren wachten men niet verder is gekomen dan een bord dat bij het startsein is geplaatst. Hij stelt dat de Islamitische bank als voorwaarde voor de financiering van AMC-SU had gesteld, dat er een internationale inschrijving moest worden houden. Hier is flink gesjoemeld waardoor zeker 1 miljoen Amerikaanse dollar is verdampt. 'Er is een inschrijving geweest waar iemand het werk voor 5 miljoen Amerikaanse dollar heeft gehad. Daarna heeft die persoon het werk voor 4 miljoen doorverkocht aan een aannemer in Nederland', aldus Jogi.
Ook bij het ziekenhuis van Wanica rammelt het project volgens hem van alle kanten. 'Wat wil de regering eigenlijk? Wil zij een ziekenhuis bouwen of is zij bezig onder de noemer bouwen van een ziekenhuis mensen in de omgeving van de president financieel te accommoderen?', stelt de VHP’er. Volgens de politicus is tijdens de periode van Rabin Parmessar op het ministerie van Openbare Werken ook 1,4 miljoen Euro’s aan een groep architecten betaald om een voorstudie te doen voor het project. Naderhand is besloten af te wijken van het plan van de groep architecten en is de regering akkoord gegaan met het voorstel van China om het project volledig op zich te nemen.
De magische verdamping van het bedrag van 1,4 miljoen is volgens de VHP’er tot de dag van vandaag niet verklaard.
Ook bij de asfaltering van wegen zijn zaken volgens de VHP’er niet pluis. 'Het werk wordt gegund aan Dalian, maar je gaat dan zelf een asfaltplant kopen. Wanneer de oppositie er barbari van maakt in het parlement, dan stop je alles in de ijskast. Ook bij het project Naschoolse Opvang en de viering van Carifesta 13 zijn gelden verduisterd, terwijl in diverse rapporten namen van NDP-toppers worden genoemd. Men heeft enkele jaren terug leerboeken gekocht voor het ministerie van Onderwijs ten behoeve van scholen. Uiteindelijk is 8 miljoen Euro vernietigd en de boeken liggen ergens in een magazijn van een familielid van vicepresident Ashwin Adhin te verrotten. Laten wij ook even terugblikken naar het treinproject. Wie heeft dat geld gemaakt? Wie heeft geleverd? Bepaalde van deze mensen hebben zoveel geld gestolen, dat zij nu in de echte Dubai kunnen gaan wonen', aldus Jogi.
Jogi vindt ook, dat het koninklijk salaris van ex-AZP-directeur Antoine Brahim het ziekenhuis geen enkele voordelen heeft opgeleverd.
‘Voor ruim Srd 60.000 per maand en enkele secundaire voorzieningen nam Brahim in 2012 over van Eddy Joemmankhan. Brahim had een riante positie bij het Kersten concern en had onderhandeld om ook fors betaald te worden voor deze job. Brahim heeft zich niet gehouden aan de afspraken met de IsDB. Wanneer het project nu start en wordt afgeleverd, weet Joost alleen’, aldus Jogi.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten