dinsdag 10 oktober 2017

Rijstboeren dreigen te stoppen met padie-inzaai

Plannen worden beraamd om komende dagen de straat op te gaan

'Beleidsmakers vertonen een dok-mentaliteit door opeens taal noch teken van zich te laten horen'


Rijstboeren dreigen een halt te roepen aan de padie-inzaai voor het komend seizoen. Zij zullen slechts voor eigen gebruik inzaaien. De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, zegt dinsdag 10 oktober 2017 in het Dagblad Suriname, dat de steeds stijgende brandstofprijs hen letterlijk in een avontuur zal storten. Hen rest geen keus dan te stoppen met de padieaanplant. 

Volgens Oemraw moet niet uit het oog verloren worden dat de brandstofprijs die steeds omhoog gaat, een spin-offeffect heeft op de inputs. Deze gaan ook stijgen. Ook worden plannen beraamd om de komende dagen op straat te komen waar de rijstboeren hun ontevredenheid kunnen uiten.

Oemraw is zeer teleurgesteld in de beleidsmakers, die wanneer het erop aankomt om een luisterend oor te hebben voor de rijstboeren, een ‘dok-mentaliteit’ vertonen door opeens taal noch teken van zich te laten horen.

Zo had de SPBA per brief aan de minister van Handel en Industrie gevraagd om een deel van de government take terug te geven aan de rijstboeren. Deze brief is nog altijd onbeantwoord gebleven. Ook de vicepresident, Ashwin Adhin, en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, waren spoorloos voor de rijstboeren toen aan hen het verzoek werd gedaan om te bemiddelen in de kwestie van de opkoopprijs van padie. ‘Deze twee zijn nooit verschenen’, aldus Oemraw over de twee beleidsmakers.

Volgens Oemraw is het een feit, dat de verhoging van de brandstofprijs uiteindelijk gaat resulteren in de ondergang en faillissement van de rijstboeren. En wanneer de overheid niet bereid is om de rijstsector een injectie te geven, zal dit proces versneld plaatsvinden. Zo hoort Oemraw, dat de opkoopprijs van padie die zij zelf hebben bewerkstelligd bij de Srd 100 bedraagt, terwijl dit niet waar is. Opkopers waren niet bereid dit bedrag neer te tellen. De opkoopprijs bedroeg rond de Srd 94.

Ook is het zo, dat de opbrengst dit seizoen slecht is. Gemiddeld is 10 balen per hectare minder geoogst. Waar de opbrengst 100 balen per hectare moest zijn, schommelt deze tussen de 50 en 52 balen. De oorzaak hiervan is verschillend, vanaf klimatologische aard tot een falende overheid die eerder zit toe te kijken dat de sector kapot gaat in plaats van een reikende hand te bieden. In feite zou de inzaai per 1 november moeten plaatsvinden. Of dit nog doorgaat, is een groot vraagteken. Momenteel wordt de restant aan padie uit de arealen afgeoogst.

Deel brug over de Falawatrakreek in bestuursressort Kabalebo ingestort

'Dit is te wijten aan een truck overbeladen met houtblokken'

Minister Miranda: 'Het ziet er zielig uit, de foto's liegen er niet om'

 
Een deel van brug over de Falawatrakreek in bestuursressort Kabalebo is vandaag, dinsdag 10 oktober 2017, omstreeks elf uur vanochtend ingestort. 'Dit is te wijten aan een truck overbeladen met houtblokken', aldus districtscommissaris Theresia Cirino op Starnieuws. 

Hij heeft de brug per direct gesloten vanwege verder stortingsgevaar. Het is niet mogelijk om over de brug te rijden.

'Het ziet er zielig uit, de foto's liegen er niet om', zegt Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie, aldus het Nationaal Informatie Instituut.


De ondernemer die hiervoor verantwoordelijk is zal volgens de bewindsman voor de kosten van de reparatie en het overzetten van de mensen die gestrand zijn moeten opdraaien. De leiding van het ministerie doet er alles aan om het ongerief voor de plaatselijke gemeenschap te minimaliseren en heeft daarom meteen een technisch team naar de plek gestuurd.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept verdovende middelen nabij Curaçao aan boord van een 'yola'

De zes opvarenden, allen Venezolanen, zijn aangehouden


Soort drugs en gewicht nog  niet bekendgemaakt


De Kustwacht Caribisch Gebied (KWCARIB) heeft gisteravond een partij verdovende middelen onderschept op een vaartuig afkomstig uit Venezuela (zie foto's - Bron: Kustwacht Caribisch Gebied). Zes personen zijn hierbij aangehouden, zo bericht de Kustwacht vandaag, dinsdag 10 oktober 2017. 

De radar operator van het Recue and Coordination Center (RCC) van de KWCARIB detecteerde in de avonduren een verdacht contact ten zuiden van Kaap St. Marie. Een Super-RHIB van het Kustwachtsteunpunt Curaçao werd gelijk ingezet en naar het gebied gedirigeerd.

Toen de opvarenden van het vaartuig de Super-RHIB zagen aankomen, gooiden ze twee balen overboord, maar deze werden door de Kustwacht meteen uit het water gevist.

Het vaartuig, type 'yola', werd onderschept en opgebracht naar het Kustwacht steunpunt te Parera.In de twee balen zaten vier pakketen met vermoedelijk verdovende middelen.

De zes opvarenden, allen met de Venezolaanse nationaliteit, zijn aangehouden en samen met de partij verdovende middelen overgedragen aan het Korps Politie Curaçao. Het vaartuig is in beslag genomen. De zaak is verder in onderzoek.

Twee mannen (23 en 27) uit Amsterdam aangehouden in moordzaak Eaneas Lomp

Op Curaçao geboren Lomp in november 2015 in Krommenie doodgeschoten


De politie heeft dinsdagochtend twee mannen van 23 en 27 uit Amsterdam gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de op Curaçao geboren Eaneas Lomp (zie foto - Bron: Politie/Twitter) in november 2015 in Krommenie. Dat meldt de politie vandaag, dinsdag 10 oktober 2017. 

Beide mannen zaten al vast voor een andere moord in Kerkdriel.

In het onderzoek naar de moord is eerder een 39-jarige man uit Zaandam aangehouden. Hij is inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en zit nog vast.

De twee nieuwe verdachten worden vrijdag voorgeleid.

Lomp, die zou hebben behoord tot de groep van de geliquideerde crimineel Gwenette Martha, werd in november 2015 in Krommenie door vermoedelijk twee schutters onder vuur genomen met een automatisch wapen.

Autoriteiten Paraguay nemen in twee maanden tijd 295 ton marihuana en 423 kilo cocaïne in beslag

Paraguay is de grootste producent van marihuana in Zuid-Amerika



Het Nationaal Anti-Drugsecretariaat van Paraguay heeft de afgelopen twee maanden 295 ton marihuana en 423 kilo cocaïne in beslag genomen, zei het hoofd van de organisatie Hugo Vera, nadat hij een onderhoud had met president Horacio Cartes.

Vera presenteerde Cartes de resultaten van deze operaties, waarin ook 156 hectare cannabis werd vernietigd en meer dan 12.000 'doses' crack in het hoofdstedelijk gebied van Asunción en andere steden.

Senad (Secretaría Nacional Antidrogas) meldde in september, dat in totaal 2.289 ton marihuana in Paraguay sinds 2013 in beslag is genomen, een periode waarin de oogst van die drug op 6.810 hectare werd vernietigd. In dezelfde periode werd 8.678 kilo cocaïne in beslag genomen, terwijl ook 593 voertuigen en 54 vliegtuigen, die door drugsnetwerken werden gebruikt, in beslag werden genomen.

Paraguay is de grootste producent van marihuana in Zuid-Amerika en de belangrijkste bestemming van de verkoop is Brazilië, hoewel er ook een drugstroom is naar Argentinië, Uruguay, Bolivia en Chili, aldus de autoriteiten.

Het land is uitgegroeid tot een route om cocaïne in cocaïne voor verkoop om te zetten in Brazilië, Argentinië en andere landen, met de implementatie van clandestiene laboratoria op haar grondgebied, aldus de autoriteiten.


(Suriname Mirror/Aguasdigital.com/EFE)

Nationale Politie Colombia schorst vier anti-narcotica agenten wegens betrokkenheid bij bloedbad onder cocaboeren

Openbaar Ministerie doet ter plekke, te Tumaco, onderzoek naar bloedbad

(Bron foto: Semana.com)


De nationale autoriteiten van Colombia zijn begonnen met hun onderzoek naar of de politie vorige week een bloedbad heeft aangericht waarvan de schuld in de schoenen van FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) is geschoven. De Nationale Politie heeft gisteren aangekondigd, aldus vandaag, dinsdag 10 oktober 2017, de nieuwswebsite Colombia Reports, dat zij vier anti-narcotica agenten schorst die beschuldigd worden van het openen van vuur op een groep protesterende cocaboeren in de zuidwestelijke gemeente Tumaco.

Onderzoekers van het Openbaar Ministerie zijn vrijdag naar het gebied gestuurd en hebben volgens de krant El Tiempo de locatie van het bloedbad onderzocht.

Vicepresident Oscar Naranjo, een voormalig nationale politie commandant, reisde ook naar de zuidwestelijke gemeente Tumaco om persoonlijk op de hoogte te worden gesteld van het incident dat tenminste zes en mogelijk 15 cocaboeren het leven heeft gekost.

Naranjo vroeg om de schorsing op de dag dat een Ombudsman-missie buitenlandse waarnemers naar het gebied bracht werd uitgesteld nadat een andere politie-eenheid zondag het vuur opende.

Tot zaterdag hadden Naranjo en de veiligheidstroepen verklaard, dat dissidente FARC-guerrilla's het vuur hadden geopend op de politie. Maar, zondag zei de vicepresident  dat hij hoopte dat de Nationale Politie de ambtenaren die betrokken waren bij de slachting zou schorsen. Ook de Nationale Politie in Bogota heeft bevestigd, dat anti-narotica agenten 'naar verluidt hun vuurwapens gebruikten' tegen de ongewapende betogers.
In een persbericht hebben de commandanten van de politie ook hun solidariteit uitgesproken met de families van de slachtoffers van het 'betreurenswaardige' incident waarbij meer dan 30 mensen gewond zijn geraakt.

Naranjo en de politie staan onder toenemende druk om 50.000 hectare coca te vernietigen. Dit is een belangrijke uitdaging rond Tumaco, een voormalige FARC- hotspot en een van Colombia's meest prominente coca-groeiende regio's.





(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Staatsbesluit over uitvoering herwaarderingsprogramma leerkrachten gepubliceerd in Staatsblad

Aandacht in Staatsbesluit voor de onderwijsbevoegd- heidsgraad


Starnieuws meldt dinsdag 10 oktober 2017, dat het Staatsbesluit met daarin de aangescherpte bepalingen over de uitvoering van het herwaarderingsprogram- ma voor onderwijsgevenden, gisteren is gepubliceerd in het Staatsblad (zie foto - Bron: Nationaal Informatie Instituut).

De onderwijsgevenden zijn in vier bevoegdheidsgraden ingedeeld. In het Staatsbesluit wordt extra nadruk gelegd op wanneer iemand een onderwijsbevoegdheidsgraad verkrijgt. Dit kan alleen via een opleiding aan een pedagogisch instituut, lerarenopleiding, een opleiding voor onderwijskunde of pedagogiek. Benadrukt wordt dat onderwijs-beroepsvorming een wezenlijk onderdeel is van deze opleidingen. Slechts zij die in het bezit zijn van een Pedagogisch Getuigschrift naast een onderwijsbevoegdheidsgraad of andere aktes en of diploma’s, voldoen aan de eisen van de onderwijsberoepsvorming en kunnen op basis van deze vereisten het beroep van onderwijsgevende uitoefenen.

Bezitters van diploma’s van andere opleidingen kunnen alleen een onderwijsbevoegdheidsgraad verwerven, dan en alleen dan, als ze ook over een pedagogisch getuigschrift beschikken – dus een bewijs dat zij voldoen aan de eisen van onderwijs-beroepsvorming.

Wie geen Pedagogisch Getuigschrift heeft, kan volgens het Staatsbesluit geen lesgeven.

In het Staatsbesluit wordt aangegeven dat de toelage voor partiële permanente educatie met ingang van 1 januari 2017, de datum van uitvoering van de looncomponent van het herwaarderingsprogramma, in het nieuwe loon is geïncorporeerd.

Een lid van de presidentiële commissie zegt in een reactie, dat met de nieuwe inschaling van FISO (Functie Informatiesysteem Overheid) naar het nieuwe systeem, de verhoging van de salarissen en het incorporeren van de permanente educatie, de pensioengrondslag van de leerkrachten enorm is verbeterd. Bruto zijn onderwijsgevenden tussen de 130% en 185% vooruitgegaan.

Stichting 10 Oktober 1760 presenteert Wetboek van de Aucaners

'Deng Weti Fu a Twalufu Lo Gaanmang Meke Tien Na Dii Fu Okanisi'


'Het is de eerste keer in de geschiedenis van de marrons, dat een groep een wetboek heeft gemaakt


'Deng Weti Fu a Twalufu Lo Gaanmang Meke Tien Na Dii Fu Okanisi', zo heet het Wetboek van de Aucaners, dat zondag werd gepresenteerd door de stichting 10 Oktober 1760. In het Wetboek zijn de traditionele regels, ordehandhavingen, culturele wetten en straffen vastgelegd waar de 12 Aucaanse stammen zich 350 jaar lang aan hebben gehouden om te overleven en de orde in hun gemeenschappen te handhaven. 

Voor de totale Marrongemeenschap een 'unicum', voor de stichting is er nóg een mijlpaal bereikt en is er een wapenfeit toegevoegd aan de lijst van verworvenheden van de stichting, zei voorzitter Leo Atomang, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 10 oktober 2017.

Bestuurslid John Lesina, die ook jurist en kapitein is, is direct betrokken geweest bij het schrijven van het Wetboek. 'Er zijn altijd al regels geweest bij de verschillende stammen om de orde te handhaven. Hoe anders zijn de binnenlandbewoners erin geslaagd om 350 jaar lang zonder politie, zonder de centrale overheid, veiligheid en orde te garanderen? We zijn allemaal trots op, omdat het de eerste keer in de geschiedenis van de marrons is dat een groep een wetboek heeft gemaakt.'



De volgende stap is om het Aucaanse Wetboek in lijn te brengen met het centraal rechtssysteem, aldus Lesina. 'Er zitten bepaalde artikelen in die we met de centrale overheid moeten matchen. Er zijn bepaalde wetten die we traditioneel willen uitvoeren en van anderen denken we, dit is iets voor de centrale overheid.'

Het Wetboek is een paar weken geleden al aangenomen en symbolisch overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. De datum om het te presenteren aan de centrale overheid moet nog bepaald worden.

'Veel van de wetten hebben door de eeuwen heen een intense sociale controle gestimuleerd en in stand gehouden. Stel dat een kind een ogri heeft uitgehaald. De oom van het kind werd ter verantwoording geroepen. Hij moest midden in het dorp naakt plaatsnemen op de grond. Hij werd vernederd. Dit maakte dat de familie van de schuldige streng erop ging toezien dat het kwaad zich niet herhaalde. Toekomstige misstanden werden hiermee al in de kiem gesmoord daar men wist dat er vernedering op stond. Dit is een heel goed systeem, en dit hebben we gehandhaafd 350 jaren lang', sprak Lesina.

Zijn rode ondergoed verraadt inbreker (29)

Verdachte ontkent, maar op camerabeelden is rode ondergoed duidelijk te zien


Het Korps Politie Suriname heeft gisteren, maandag 9 oktober 2017, pas bekendgemaakt, dat de 29-jarige L.C. is dinsdag 3 oktober is aangehouden voor inbraak. C. heeft samen met kompanen goederen gestolen uit een woning.

Tijdens de inbraak werd de politie echter ingeschakeld. Agenten troffen C. aan met de goederen, die al waren klaargezet om te worden meegenomen. De verdachte ontkende daarentegen de goederen te willen meenemen.

Camerabeelden van de woning werden vervolgens bekeken en toonden de jongeman in bukkende houding, terwijl hij de goederen sorteerde. Zijn rode ondergoed was duidelijk te zien. De verdachte werd meteen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is C. ingesloten. Zijn kleding is hangende het onderzoek in beslag genomen. De politie vermeldt overigens niet waar de inbraak plaatsvond.

Nauwelijks interesse voor specialistische studies bij EFS COVAB

'Oorzaak een raadsel, omdat er grote vraag is naar  specialistische krachten'


Ruim 1.100 studenten zijn gisteren begonnen aan een verpleegkundige opleiding bij het EFS (Elsje Finck-Sanichar) College COVAB (Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en beoefenaren van Aanverwante Beroepen). Er zijn 251 nieuwe inschrijvingen voor de basisopleidingen en 27 voor HBO. Maar, er zijn zes specialistische studies gecanceld, omdat er niet genoeg interesse is getoond. Waar het aan zou liggen, is een raadsel aangezien er grote vraag is naar specialistische krachten, aldus Angele Wallerlei-Kumbangsila, directrice van het EFS College COVAB, vandaag, dinsdag 10 oktober 2017, op Starnieuws.

'We merken dat er een gezonde belangstelling is voor de basisopleidingen. Dat zijn dus de verpleegassistenten, ziekenverzorgende en verpleegkunde opleidingen. Maar, daarnaast merken we ook dat we zes specialistische opleidingen hebben moeten cancelen omdat er niet genoeg aanmeldingen waren. Voor ons is dat erg vreemd, omdat juist het veld, de werkgevers, de zorginstellingen, steeds roepen dat er een tekort is aan specialistische verpleegkundigen. Dan verbaasd het ons steeds, dat wij belangrijke opleidingen niet door kunnen laten gaan omdat er gewoon te weinig aanmeldingen zijn.'

In Nickerie zou gestart worden met de Diabetische Verpleegkunde, maar slechts dertien studenten hebben zich ingeschreven. Voor Diabetisch Ziekenverzorgende zijn maar zeven aanmeldingen geweest. De opleiding is voor de derde keer afgelast. Kinderverpleegkunde heeft vier inschrijvingen en is voor de tweede keer afgelast. Voor Geriatrische Verzorging heeft maar één persoon zich ingeschreven. Voor Schoolverpleegkunde en hiv/Aids Verpleegkundige heeft niemand interesse getoond.

De studenten is gisteren door verschillende sprekers op het hart gedrukt om hun uiterste best te doen. Ook zijn de beste studenten in de bloemetjes gezet. Eudia Wong-Si-Kwie is de beste bij de Basisopleidingen, Rosanna Naarden bij de HBO-opleidingen en Letiesje Greenidge bij de Post Basisopleidingen.

Jaarlijks levert COVAB 150 verpleegkundigen op verschillende niveaus af, deelt Wallerlei mee. 'Als we op deze manier met de basisopleidingen doorgaan, krijgen we over twee jaar zeer waarschijnlijk een overschot. Er moet een onderzoek komen naar de precieze behoefte aan verpleegkundigen, verzorgenden en specialismen in Suriname. Pas als die cijfers beschikbaar zijn, gaan we in staat zijn een betere opleidingsplan uitzetten.'

België ongerust over impact invoer Zuid-Amerikaans rundvlees in Europa

Europese wil in kader handelsakkoord Mercosur jaarlijks 70.000 ton rundvlees op EU-markt toelaten


België en een aantal andere Europese landen tonen zich ongerust over het voorstel van de Europese Commissie om in het kader van een handelsakkoord met de landen van de Mercosur jaarlijks 70.000 ton rundvlees op de EU-markt toe te laten. Minister van Landbouw Denis Ducarme vraagt een impactanalyse. Hij is ook bezorgd over de voorgestelde importquota voor suiker. 

De EU en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay praten al sinds 2010 over een handelsakkoord, weliswaar met een lange pauze tussen 2012 en 2016.

Vorige week vond in Brasilia een nieuwe onderhandelingsronde plaats. De Franse minister van Landbouw Stéphane Travert trok afgelopen vrijdag aan de alarmbel. Hij heeft naar eigen zeggen acht EU-lidstaten rond zich verzameld die bezwaar hebben tegen het Commissievoorstel om 'ook rundvlees op de onderhandelingstafel te leggen'.

Tijdens de vergadering met zijn 27 Europese collega’s in Luxemburg, trok gisteren, maandag 9 oktober 2017, ook minister van Landbouw Ducarme van leer tegen het idee om jaarlijks 70.000 ton Zuid-Amerikaans rundvlees op de markt toe te laten. Hij vraagt een brede, gedetailleerde impactanalyse van de onderhandelingsvoorstellen. Ducarme bepleit ook een zo groot mogelijke transparantie en wil dat de Commissie overleg blijft plegen met de lidstaten.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Belga)

Vliegtuigje stort neer in Uruguay tijdens herdenking beruchte vliegtuigcrash in 1972

Co-piloot vermist, piloot weet zich zwemmend te redden


Een vliegtuigje is vrijdag in Uruguay neergestort tijdens een evenement om een ​​ vliegtuigcrash in 1972  te herdenken (zie foto - Bron: Ariel Colmegna) , zo bericht maandag 9 oktober 2017, onder andere de Britse Daily Mail. Er waren twee mannen aan boord van het Piper J-3 lichte vliegtuigje, toen het gisteren in de buurt van een barbecue in Montevideo, Uruguay, verongelukte. De piloot, Rodrigo Artagaveytia, zwom naar veiligheid, maar de co-piloot, Fernando Gonzalez Foreti, is nog niet gevonden.

Ze stonden met nu vlucht stil bij de beruchte Andes-vluchtramp, toen 29 mensen op de vlucht 571 van de Uruguayaanse luchtmacht stierven, nadat ze in afgelegen bergen neergestort waren. Sommige van de 16 inzittenden die de catastrofale crash overleefden - waaronder leden van het Old Christians Club-rugbyteam - werden gedwongen om op kannibalisme over te gaan om tijdens hun 72-daagse beproeving in leven te blijven....

De crash en de overlevingsstrijd van de inzittenden zijn gedramatiseerd in de uit 1993 daterende film Alive, met in de hoofdrol Ethan Hawke. De man die beweerde, dat de passagiers menselijke overblijfselen aten om in leven te blijven - Roberto Canessa - was bij de herdenkingsbijeenkomst aanwezig en zag het vliegtuigje naar beneden komen.



Hij vertelde tegende krant El Pais vandaag, dat hij 'erg verdrietig' was over de crash. Hij voegde eraan toe: 'Ik voel me echt niet goed.'

Het evenement maakte deel uit van de voorbereidingen om de 45e gedenkdag ​​van de crash op vrijdag te markeren. De vlucht van 1972 had 45 passagiers aan boord, waaronder de Old Christians Club spelers en hun vrienden en familie



Ze vlogen naar Chili om een ​​amateur rugby wedstrijd te spelen. Omdat die wedstrijd nooit gespeeld zou worden, is er tegenwoordig jaarlijks een wedstrijd van Chili tegen Uruguay om stil te staan bij de ramp in 1972.

Twaalf mensen zijn gestorven nadat het vliegtuig op een afgelegen plek aan de grens tussen Chili en Argentinië was gecrasht. In de dagen na de crash zijn nog zeventien inzittenden overleden, meestal door blootstelling aan de kou en hongersnood. Omdat de overlevenden slechts een paar chocoladereepjes en snacks hadden naast wat flessen wijn, werden ze gedwongen het vlees van passagiers te eten die waren gestorven. Ze werden ook nog eens zestien dagen na de crash (13 oktober) getroffen door een lawine.. Acht van hen overleefden dit niet. Na de lawine besefte een aantal van de overlevenden, dat er slechts één manier was om een kans te maken het te overleven; zelf over de bergen klimmen op zoek naar hulp

Zij die in de bergen hadden overleefd werden uiteindelijk twee dagen voor Kerstmis gered - en 72 dagen na de crash - toen Canessa en Nando Parrado na tien dagen in de bergen te hebben gelopen hulp vonden.

(Suriname Mirror/Daily Mail/El Pais/BBC/El Observador)