Plannen worden beraamd om komende dagen de straat op te gaan
'Beleidsmakers vertonen een dok-mentaliteit door opeens
taal noch teken van zich te laten horen'
Rijstboeren dreigen een halt te roepen aan de padie-inzaai voor het komend seizoen. Zij zullen slechts voor eigen gebruik inzaaien. De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, zegt dinsdag 10 oktober 2017 in het Dagblad Suriname, dat de steeds stijgende brandstofprijs hen letterlijk in een avontuur zal storten. Hen rest geen keus dan te stoppen met de padieaanplant.
Volgens Oemraw moet niet uit het oog verloren worden dat de brandstofprijs die steeds omhoog gaat, een spin-offeffect heeft op de inputs. Deze gaan ook stijgen. Ook worden plannen beraamd om de komende dagen op straat te komen waar de rijstboeren hun ontevredenheid kunnen uiten.
Oemraw is zeer teleurgesteld in de beleidsmakers, die wanneer het erop aankomt om een luisterend oor te hebben voor de rijstboeren, een ‘dok-mentaliteit’ vertonen door opeens taal noch teken van zich te laten horen.
Zo had de SPBA per brief aan de minister van Handel en Industrie gevraagd om een deel van de government take terug te geven aan de rijstboeren. Deze brief is nog altijd onbeantwoord gebleven. Ook de vicepresident, Ashwin Adhin, en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, waren spoorloos voor de rijstboeren toen aan hen het verzoek werd gedaan om te bemiddelen in de kwestie van de opkoopprijs van padie. ‘Deze twee zijn nooit verschenen’, aldus Oemraw over de twee beleidsmakers.
Volgens Oemraw is het een feit, dat de verhoging van de brandstofprijs uiteindelijk gaat resulteren in de ondergang en faillissement van de rijstboeren. En wanneer de overheid niet bereid is om de rijstsector een injectie te geven, zal dit proces versneld plaatsvinden. Zo hoort Oemraw, dat de opkoopprijs van padie die zij zelf hebben bewerkstelligd bij de Srd 100 bedraagt, terwijl dit niet waar is. Opkopers waren niet bereid dit bedrag neer te tellen. De opkoopprijs bedroeg rond de Srd 94.
Ook is het zo, dat de opbrengst dit seizoen slecht is. Gemiddeld is 10 balen per hectare minder geoogst. Waar de opbrengst 100 balen per hectare moest zijn, schommelt deze tussen de 50 en 52 balen. De oorzaak hiervan is verschillend, vanaf klimatologische aard tot een falende overheid die eerder zit toe te kijken dat de sector kapot gaat in plaats van een reikende hand te bieden. In feite zou de inzaai per 1 november moeten plaatsvinden. Of dit nog doorgaat, is een groot vraagteken. Momenteel wordt de restant aan padie uit de arealen afgeoogst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten