dinsdag 10 oktober 2017

België ongerust over impact invoer Zuid-Amerikaans rundvlees in Europa

Europese wil in kader handelsakkoord Mercosur jaarlijks 70.000 ton rundvlees op EU-markt toelaten


België en een aantal andere Europese landen tonen zich ongerust over het voorstel van de Europese Commissie om in het kader van een handelsakkoord met de landen van de Mercosur jaarlijks 70.000 ton rundvlees op de EU-markt toe te laten. Minister van Landbouw Denis Ducarme vraagt een impactanalyse. Hij is ook bezorgd over de voorgestelde importquota voor suiker. 

De EU en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay praten al sinds 2010 over een handelsakkoord, weliswaar met een lange pauze tussen 2012 en 2016.

Vorige week vond in Brasilia een nieuwe onderhandelingsronde plaats. De Franse minister van Landbouw Stéphane Travert trok afgelopen vrijdag aan de alarmbel. Hij heeft naar eigen zeggen acht EU-lidstaten rond zich verzameld die bezwaar hebben tegen het Commissievoorstel om 'ook rundvlees op de onderhandelingstafel te leggen'.

Tijdens de vergadering met zijn 27 Europese collega’s in Luxemburg, trok gisteren, maandag 9 oktober 2017, ook minister van Landbouw Ducarme van leer tegen het idee om jaarlijks 70.000 ton Zuid-Amerikaans rundvlees op de markt toe te laten. Hij vraagt een brede, gedetailleerde impactanalyse van de onderhandelingsvoorstellen. Ducarme bepleit ook een zo groot mogelijke transparantie en wil dat de Commissie overleg blijft plegen met de lidstaten.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/Belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten