maandag 6 november 2017

TAS heeft geen bevoegdheid om inhoud uitzendingen te toetsten

Telecommunicatie Autoriteit Suriname pleit voor instellen van Omroepraad

'Minister Miranda heeft van de TAS ook klachten ontvangen over Bakana Tori van de SRS'


De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) kijkt niet naar de inhoud van radio- en tv- uitzendingen. Ze heeft niet de bevoegdheid om de inhoud te toetsten. Waarnemend directrice van TAS, Wendy Jap A Joe, zei gisteren in het ABC-radioprogramma Welingelichte Kringen, dat diverse klachten binnenkomen van programma's. Deze worden doorgegeven aan minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 6 november 2017.

Het is het besluit van het ministerie om op te treden tegen Rapar Broadcasting Network (RBN), waarin geëist is dat het programma Zeven Even moet worden stopgezet. Na vele klachten die ontvangen zijn, heeft TAS de directeuren van radio- en televisiestations een algemene brief geschreven waarin werd gewezen op de vergunningsvoorwaarden. Hierna bleven er nog klachten binnenstromen over Zeven Even.

Jap A Joe vindt dat er een Omroepraad moet komen. Deze is nog niet in het leven geroepen. TAS gaat over de technische aspecten van de vergunning. Over de inhoud zou de minister geadviseerd kunnen worden door de Omroepraad.



Bij de minister is aangedrongen op de instelling van de Omroepraad, want TAS mag niet optreden als het gaat om de inhoud van programma's.

Naast het onheus behandelen van mensen in programma's zijn er ook veel klachten over het onterecht gebruik en over illegaal gebruik van programma's en informatie. Wanneer de klachten teveel worden voor de TAS, wordt gerapporteerd aan de minister, aldus Jap A Joe. Ook wordt een algemene brief gestuurd naar de omroepen om hen op de hoogte te stellen van klachten die herhaaldelijk binnenkomen. Zij verduidelijkt, dat alleen de klachten aan de minister gerapporteerd zijn, maar er is niet geadviseerd over de inhoud

Op een vraag over hoe geconstateerd is dat er sprake is van belediging in het geval van Zeven Even antwoordt Jap A Joe, dat de minister zijn eigen onderzoek heeft ingesteld. In overleg met de minister is wel een brief gestuurd naar de media-eigenaren die vergunningplichtig zijn. Dit is gebeurd, omdat de klachten bij deTAS binnenkomen. De TAS heeft niet geadviseerd aan de minister om in te grijpen bij RBN, omdat het niet om een technische aangelegenheid gaat van de vergunning. Na de brief aan de media hielden de klachten over Zeven Even aan. Die zijn weer doorgespeeld naar de minister, die besloten heeft in te grijpen.

Na het optreden tegen RBN zijn er weer klachten binnengekomen over Bakana Tori. 'Dat is weer aan de minister doorgegeven. En ik neem aan dat hij ook daar wat zal doen. Ik weet niet wat hij gaat doen, maar ik neem aan dat er wat zal volgen', zegt de waarnemend directeur van de TAS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten