vrijdag 13 oktober 2017

Huisarts Lachman: 'Tekort aan vaccins nog niet weggewerkt'

'Ziekten die wij nu bezig zijn uit te roeien, kunnen hierdoor weer toenemen'

'Als onze baby’s niet zijn gevaccineerd, staan zij open voor deze ziekten'

 
'Gisteren zouden er weer vaccinaties bij mij moeten plaatsvinden, echter is een aantal van de vaccins er nog steeds niet', zegt huisarts Premdew Lachman vrijdag 13 oktober 2017 in het Dagblad Suriname. De huisarts geeft aan het heel jammer te vinden, dat dit tekort er is. Suriname heeft voorlopig geen voorraden vaccines beschikbaar tegen gele koorts en polio of kinderverlamming. Wel zijn voorraden aangevraagd bij de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO. 

Volksgezondheid minister Patrick Pengel had reeds gesteld, dat er officieel een onderzoek ingesteld zou worden naar de oorzaak van het tekort aan vaccins. De minister voerde aan, dat het ontstane tekort diverse mogelijke oorzaken kon hebben, zoals een communicatieprobleem, menselijk falen of een fout in de procedure. Ook speelt mee dat een grote partij vaccins is vervallen.

Volgens Lachman kunnen overal fouten gemaakt worden, maar zulke gaps of tekorten kunnen ten aanzien van de gezondheid veel consequenties met zich meebrengen. 

'Ziekten die wij nu bezig zijn uit te roeien, kunnen hierdoor weer toenemen. Er komen van alle landen mensen naar Suriname en er zijn landen waar bepaalde ziekten nog voorkomen. Als onze baby’s niet zijn gevaccineerd, staan zij open voor deze ziekten. Je streeft als land om een zo groot mogelijk dekkingsgraad te halen, maar je hebt dan plotseling hiaten in de gezondheidssector. Worden ze niet gevaccineerd, dan kan je bijkomende verschijnselen krijgen zoals verlammingsverschijnselen. Zo'n kind zal opgenomen moeten worden, wat betekent niet alleen meer kosten voor de ouders maar ook voor de Staat, doordat zaken als ligkosten en kosten voor specialisten bij komen kijken.'

Dat vaccins een belangrijke factor spelen, is duidelijk. De overheid zou andere mogelijkheden moeten bekijken, zoals vaccins in te kopen die dezelfde werking hebben.

Volgens Lachman zijn vaccins niet zomaar te vervangen. Vaccins inkopen is binnen het beleid van de overheid en dat wordt door de Pan American Health Organization (PAHO) geregeld. 'Het is een internationaal gebeuren. Je kan als land niet zomaar medicijnen inkopen. De PAHO reguleert niet alleen voor Suriname, maar voor heel Zuid-Amerika. De bestellingen gaan ook via de PAHO. Bij de bestelling van vaccins en andere medicatie moet je tijdig de voorraden bijhouden. De bestelling moet tevens ook tijdig plaatsvinden, omdat de PAHO niet alleen met Suriname werkt, maar diverse andere landen voorziet. Als je zaken niet goed bijhoudt, dan krijg je tekorten', aldus Lachman.

Minister Pengel had via de media bekendgemaakt, dat tegen eind september er weer genoeg vaccins zullen zijn. De vaccins zijn voor een jaar besteld en die worden in december geleverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten