vrijdag 13 oktober 2017

Het dorp Apetina heeft nu een eigen vliegtuig

Bewoners, maar ook toeristen zullen voordelen van de Cessna hebben



Het dorp Apetina heeft sinds gisteren, donderdag 12 oktober 2017, een eigen vliegtuig. Dit zal ongetwijfeld zorgen voor de verdere ontwikkeling van het gebied, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII). Clarence Rustveld, een van de personen die samen met dorpsbewoners het plan heeft uitgewerkt, zegt dat een droom werkelijkheid is geworden. Dankzij inspanningen van alle betrokkenen is een gezamenlijke visie tot uitvoering gebracht namelijk het realiseren van een stukje ontwikkeling.

Voor de bevolking van Apetina, die behoort tot de inheemse Wajana’s, is het volgens hem een bijzondere dag. Hij vertelt, dat er intensieve voorbereidingen vooraf zijn gegaan om tot dit moment te geraken.

Rustveld geeft aan, dat het idee zelf van de bevolking is gekomen. Zij hebben vaak gevraagd om het gebied tot ontwikkeling te brengen en met het hebben van een vliegtuig is daarmee een grote stap gezet. Apetina is een ver afgelegen dorp en de bewoners zijn veelal aangewezen op lucht- en watertransport.



Na veel lobbywerk onder donoren die in het project zijn blijven geloven is het geheel een feit geworden.

Voor het zuidelijke deel van Suriname zal dit vliegtuig voor een geweldig effect zorgen, meent Rustveld. De bewoners, maar ook toeristen zullen voordelen hiervan hebben. De inaugurele vlucht naar Apetina vond gisteren plaats.



President Desi Bouterse heeft de bevolking gisteren via een videoboodschap toegesproken en hen gefeliciteerd met deze enorme aanwinst. Ook bracht het staatshoofd dank uit aan de initiatiefnemers van dit mooi project, omdat ze zelf op zoek zijn gegaan naar ontwikkelingsmogelijkheden voor hun gebied.

President Bouterse, die ook graag de feestelijkheden wilde meemaken, was ook ingenomen met de bijdrage van het bedrijfsleven dat vertrouwen heeft in dit plan van de dorpsbewoners.

Overigens is het niet duidelijk waarom Bouterse, die moet rusten van zijn artsen, Apetina heeft toegesproken en niet waarnemend president Ashwin Adhin.....

(Suriname Mirror/NII)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten