Directie zou personeel aantrekken om de uitgevallen posten in te vullen
'Mijn operaties lijden zwaar eronder. Wij kunnen de hulpbehoeftigen/cliënten niet vervoeren, doordat chauffeurs in staking zijn. De begeleiders zijn ook in staking. Ik denk dat ik na morgen wel een oplossing heb.' Dit zegt directeur Guno Robertson van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) vandaag, vrijdag 13 oktober 2017 in het Dagblad Suriname.
Hij reageert hiermee op de al zo'n twee weken durende actie van de werknemers verbonden aan de Nationaal Vervoerbedrijf Werknemersbond.
De bond heeft sinds gisteren zijn actiemodel aangepast. Het actiecentrum C-47 werd gisteren verplaatst naar de Heiligenweg.
Bondsvoorzitter Raymon Ford heeft daar zowel de werknemers als aanwezige passagiers toegesproken. Het probleem van de werknemers werd weer uitgelegd. Het wegblijven van een reactie door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) maakt de bondsleden onrustig.
Robertson vindt de staking vervelend. Hij tracht te bemiddelen. Het contact met de bondsvoorzitter is naar zijn oordeel wel goed. Hij vindt het echter nog prematuur om meer informatie prijs te geven. 'Meneer Ford moet even geduld hebben. Er komt wel een oplossing. Ik weet dat de minister het ontzettend druk heeft. Hij is hiervan op de hoogte. Hij heeft gezegd om even aan te houden en naar ruimte gevraagd. Binnenkort krijg ik richting van de minister, binnen welke marge ik moet opereren', stelt Robertson. Hij benadrukt, dat het ministerie NVB niet in de steek heeft gelaten.
De bond heeft via zijkanalen vernomen, dat de directie inmiddels personeel aantrekt, om de uitgevallen posten in te vullen. De acties van de bond worden vandaag daarom mogelijk aan de Heiligenweg, waar de meeste NVB bussen staan, voortgezet.
'De onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst voor 2017 en 2018 zijn nog niet officieel begonnen, terwijl we bijna aan eind van het eerste jaar zijn. Dit is echt een kwalijke zaak', zegt Ford in De Ware Tijd.
Jerrol Idalgo, een van de stakende bondsleden, vindt het jammer dat een simpele cao-onderhandeling zo lang op zich laat wachten. 'Iedereen weet dat het in Suriname economisch zwaar is. Benzineprijzen zijn in een maand tijd al twee keren verhoogd. Dat is een algemeen probleem, maar treft ons ook persoonlijk. Zaken doordrukken gaat heel gemakkelijk, maar men denkt niet aan de kleine man. Wij vragen niet veel. Wij vragen naar een eerlijk en rechtvaardig loon, zodat wij op adem kunnen komen. Wij moeten kunnen overleven', stelt Idalgo.
Hij roept de minister van Openbare Werken op om, ‘als vader, geen machtspositie tentoon te stellen, maar de roep van zijn kinderen aan te horen’. Aan de gemeenschap vraagt hij begrip voor het doel van de bond. 'Wij zijn niet gewoon gekomen met een wilde actie. Dit is al een jaar gaande. Als de gemeenschap op een of andere manier getroffen wordt door onze actie, wil ik mij verontschuldigen. Weet dat wij in actie zijn, niet om u te pesten, maar om onze belangen. Wij willen u dienstbaar zijn, maar het ligt aan de regering.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten