vrijdag 17 april 2020

Colombiaanse journalist met de dood bedreigd na berichtgeving over moorden

(Bron foto: Twitter)
Drugshandel- bende Los Caparrapos claimt twee moorden in Caucasia waarover Eder Narváez Sierra heeft bericht


De Colombiaanse autoriteiten moeten de doodsbedreigingen aan het adres van journalist Eder Narváez Sierra snel en grondig onderzoeken en ervoor zorgen dat hij voldoende wordt beschermd, aldus het Committee to Protect Journalists (CPJ) vandaag, vrijdag 17 april 2020. 


Op 13 april stuurde een niet-geïdentificeerde persoon, die beweerde het bevel te voeren over een drugshandelbende, WhatsApp-berichten naar Narváez, waarin wordt gesteld, dat zij verantwoordelijk is voor twee moorden in de noordelijke Colombiaanse stad Caucasia op 12 april, waarover Narváez heeft bericht; de berichten waarschuwden Narváez 'niet zoveel te praten' en zeiden dat de journalist zou worden vermoord als hij die waarschuwing niet ter harte nam, vertelde Narváez aan CPJ in een telefonisch interview.

Narváez is de regionale correspondent in de Caucasia voor Teleantioquia TV, een in Medellín gevestigde omroeporganisatie, en is de oprichter en redacteur van NP Noticias, een lokale nieuwssite, zei hij.

In de sms-berichten stond, dat de recente moorden 'nog maar het begin' waren, en beschuldigden Narváez ervan nepnieuws te verspreiden en zei dat 'het enige nieuws dat de komende dagen te horen zal zijn, is dat ze de NP-man hebben vermoord'. 

Een politieagent in Caucasia, die om anonimiteit verzocht, omdat ze niet bevoegd is om openbare verklaringen af ​​te leggen, vertelde CPJ dat de politie de bedreigingen onderzoekt.

Narváez, die in het verleden met de dood is bedreigd vanwege zijn berichtgeving, zei dat hij een strafrechtelijke klacht had ingediend bij het kantoor van de procureur-generaal en om hulp had verzocht van de Unidad Nacional de Protección, UNP, van de regering, die beveiliging biedt aan bedreigde journalisten en sociale leiders.

'Colombiaanse functionarissen, met name de Unidad Nacional de Protección, moeten onmiddellijk actie ondernemen om te reageren op de dreigementen tegen Eder Narváez Sierra en zijn veiligheid te waarborgen', zegt Natalie Southwick, programmacoördinarice van CPJ Midden- en Zuid-Amerika, in New York.

'Aangezien journalisten en mensenrechtenverdedigers in heel Colombia te maken krijgen met toenemend dodelijk geweld van gewapende groepen, moet de staat zijn verplichting om hen te beschermen, nakomen.'

De teksten zijn verzonden door iemand die zichzelf omschreef als 'Manuel, alias El Negro', de commandant van Los Caparrapos, een gewapende groep die zich bezighoudt met cocaïnehandel, afpersing en illegale goudwinning, volgens Narváez en de in Medellín gevestigde denktank InsightCrime.

Narváez vertelde CPJ, dat andere mediakanalen rapporteerden over de moord op twee mensen in de Caucasia op 12 april, maar speculeerde dat zijn artikel Los Caparrapos mogelijk boos had gemaakt, omdat het de namen en foto's van de moordslachtoffers bevatte. Gevraagd naar mogelijke motieven voor de dreigementen tegen Narváez, zei de politieagent tegen CPJ: 'We weten het niet. Er kunnen duizend verschillende redenen zijn.'

Naváez vertelde CPJ, dat de politie heeft beloofd vaker in het gebied rond zijn huis in de Caucasia te patrouilleren en dat de beschermingseenheid zijn zaak bestudeert. Ondertussen zei Naváez, dat hij gestopt is met berichtgeving en in zijn huis blijft.

Caucasia, gelegen in de noordelijke staat Antioquia, is lange tijd een gevaarlijk gebied geweest voor journalisten, omdat concurrerende gewapende groepen strijden voor controle over drugshandelroutes en plantages van coca, de grondstof voor cocaïne, volgens CPJ-onderzoek.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter)

'Inheemse volkeren Colombia zullen sterven aan Covid-19 of honger als staat niet onmiddellijk optreedt'

(Bron foto: EFE)
Amnesty International: 'Colombia moet dringend passende maatregelen nemen om rechten inheemse bevolking te waarborgen'


In het licht van de Covid-19-pandemie moet Colombia dringend passende maatregelen nemen om de rechten van de inheemse bevolking te waarborgen, waaronder hun rechten op gezondheid, water en voedsel, zei Amnesty International vandaag, vrijdag 17 april 2020. Deze maatregelen moeten met elke inheemse gemeenschap worden gecoördineerd, met respect voor hun recht op autonomie. 

In het kader van de noodsituatie vanwege Covid-19 en de 'staat van economische, sociale en ecologische noodsituaties' in het hele land, verklaarde president Iván Duque dat de autoriteiten voedsel en geld zouden verstrekken aan de meest kwetsbare mensen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de levering van voedsel aan inheemse, zwarte, raizal, palenquero, Afro-Colombiaanse en Roma-gemeenschappen; gemeenschaps actieraden, gemeenschapsleiders en mensenrechtenverdedigers.

'Inheemse volkeren in Colombia zijn op hun hoede. De regering voert preventieve maatregelen uit voor Covid-19 in het land zonder hun grondrechten afdoende te waarborgen.'

Fernanda Doz Costa, adjunct-directeur Amerika's bij Amnesty International 

Drie weken na het opleggen van de quarantaine echter, hebben inheemse gemeenschappen in de departementen Casanare, Vichada en Meta Amnesty International laten weten, dat ze geen steun van de overheid hebben gekregen, ondanks de strikte naleving van de isolatiemaatregelen.

'Inheemse volkeren in Colombia zijn op hun hoede. De regering implementeert preventieve maatregelen voor Covid-19 in het land zonder hun grondrechten adequaat te waarborgen. Historisch gezien hebben ze geen toegang gehad tot gezondheid, water of voedsel en in het kader van deze pandemie is deze situatie veel ernstiger, omdat ze niet over de sanitaire en sociale voorwaarden beschikken om adequaat met Covid-19 om te gaan', aldus Fernanda Doz Costa, adjunct Amerika's director bij Amnesty International.

'De Colombiaanse autoriteiten moeten aanvullende maatregelen voor sociale bescherming nemen voor die delen van de bevolking die zich in een bijzonder kwetsbare situatie bevinden en die vaker Covid-19 krijgen. Als de autoriteiten geen dringende maatregelen nemen, bevinden de inheemse volkeren zich op een kruispunt waar twee ondenkbare paden worden geconfronteerd: verhongeren of sterven aan de pandemie.' 

Tot op heden heeft de Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) vier bevestigde gevallen van Covid-19 gemeld bij de Yukpa gemeenschap en de Pasto gemeenschap en een mogelijk geval bij de Eperara Siapidara. Toegang tot gezondheidscentra vanuit de meeste gebieden van deze inheemse volkeren is erg duur vanwege hun afgelegen ligging en ontoegankelijkheid.


De Claretian Norman Pérez Bello Corporation vertelde Amnesty International over de moeilijkheden die de verplichte quarantaine met zich meebrengt voor de manier van leven en het levensonderhoud van meer dan 3.000 inheemse volkeren in de departementen Casanare, Vichada en Meta. In deze semi-nomadische gemeenschappen verergeren isolatiemaatregelen hun kwetsbaarheidssituatie, omdat ze geen toegang hebben tot hun bestaansmiddelen, omdat ze zich niet binnen hun grondgebied kunnen verplaatsen. Bovendien zijn dit inheemse volken waarvan wordt aangenomen dat ze op de rand van fysiek en cultureel uitsterven staan.

'Als de autoriteiten geen dringende maatregelen nemen, bevinden de inheemse volkeren zich op een kruispunt van twee ondenkbare paden: verhongeren of sterven aan de pandemie.' 

Fernanda Doz Costa, adjunct-directeur Amerika's bij Amnesty International 

Volkeren die in nederzettingen aan de rand van steden wonen, omdat ze niet in staat zijn om hun voedsel te verbouwen en te overleven door te werken in informele banen, wat ze momenteel niet kunnen. Veel van deze gemeenschappen hebben geen toegang tot schoon water of hygiëneproducten, waardoor persoonlijke hygiëne onmogelijk is om een ​​Covid-19-infectie te voorkomen.

(Suriname Mirror/Amnesty International/Twitter)

Vijf aanhoudingen na onderschepping 1.459 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven

(Bron foto: OM)
Cocaïne in twee containers geladen met mangaanerts en afkomstig uit Brazilië


Het HARC-team (Hit And Run Cargo) heeft vrijdag 10 april naar aanleiding van een tip 1.459 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Direct na het aantreffen van de verdovende middelen is een groot onderzoek gestart dat deze week heeft geleid tot vijf aanhoudingen, aldus het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, vrijdag 17 april 2020. 


Het gaat om een 33-jarige man uit Peje (Joegoslavië), een 35 jarige man uit Mirusha (Joegoslavië), een 42-jarige man uit Yukaripiribeyi (Turkije), een 43-jarige man uit Lushnjë (Albanië) en een 32-jarige man uit Issoire (Frankrijk).

Het onderzoek leidde naar een loods in Best (Noord-Brabant) waar woensdag 15 april vier verdachten zijn aangehouden door de politie en het team bijzondere bijstand van de Douane. De personen waren vermoedelijk op zoek naar twee containers met daarin de verdovende middelen. De containers waren geladen met mangaanerts en afkomstig uit Brazilië.

De vijfde verdachte is woensdagavond aangehouden in Rotterdam vanwege zijn betrokkenheid bij het transport van de containers.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam verdenkt de mannen van betrokkenheid bij het in- en/of vervoeren van de cocaïne. De mannen zijn vandaag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat alle verdachten 14 dagen langer vast blijven zitten. Alle verdachten zitten in volledige beperkingen. Dat betekent dat zij geen contact mogen hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaten. Daarom doet het Openbaar Ministerie geen verdere mededelingen.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

Kapitein van Erowarte Jona Gunther uit voorzorg tijdelijk in politiecel in quarantaine

Gunther hielp vijf uit quarantaine in Frans-Guyana ontsnapte mannen


Het Korps Politie Suriname bericht vrijdag 17 april 2020, dat de kapitein van het inheemse dorp Erowarte in het district Marowijne zondag 12 april door de politie van Albina in een cellenruimte is ondergebracht, als voorzorgmaatregel tegen mogelijke besmetting van anderen met het Covid-19 virus. 

Voorafgaand aan die maatregel tegen kapitein Jona Gunther had zaterdag informatie de politie van Albina bereikt, dat personen in Frans- Guyana uit quarantaine waren ontsnapt en dat zij naar Suriname waren uitgeweken. Vervolgens dat zij zich in het dorp Calibi bevonden. Er werd een onderzoek ingesteld in het dorp Galibi waaruit bleek, dat de mensen zich niet in dat dorp bevonden, maar dat zij zich hoogstwaarschijnlijk in het dorp Erowarte bevonden.

De politie ging dezelfde zaterdag naar het dorp Erowarte waar contact werd gemaakt met Gunther. Hij ontkende toen categorisch, dat personen zich in zijn dorp bevonden, die vanuit quarantaine in Frans-Guyana ontsnapt waren en vervolgens naar Suriname gesmokkeld waren.

Later op de dag werd de naar Suriname gesmokkelde 52-jarige J.A. op een woonadres te Siparipabo in het district Commewijne door de politie aangehouden. Hij bleek een van de personen te zijn die onder quarantaine in Frans-Guyana waren. Verder kwam de politie erachter, dat A. vanuit het dorp Erowarte te Marowijne te Siparipabo in het district Commewijne was beland.

Hoogstwaarschijnlijk had dit nieuws kapitein Gunther bereikt, want de volgende dag, zondag 12 april, ging hij naar het politiebureau Albina en gaf toe, dat hij zijn medewerking had verleend om J.A. en vier andere personen in zijn dorp Erowarte onderdak te verlenen. A. en de vier andere personen waren door  bootsman G.M. Suriname binnen gesmokkeld. De vier andere personen werden ondertussen, in tegenstelling tot A., door M. terug gebracht naar Frans-Guyana.

Als voorzorgmaatregel tegen mogelijke besmetting van anderen door kapitein Gunther met het Covid-19 virus werd hij afgezonderd in een cellenruimte op het bureau. Nadat zijn verklaring in geschrifte was gesteld werd hij heen gezonden. De 42-jarige bootsman is intussen aangehouden en in verzekering gesteld voor mensensmokkel.

Reshma Mangre (VHP) wil dat alle scholen in Suriname gratis wifi-verbinding krijgen

'Regering zou kunnen lobbyen met Telesur om kinderen free wifi te geven'


Reshma Mangre, Assemblee- kandidate-nummer 3 in Wanica namens de Vooruit- strevende Hervormings- partij (VHP) voor de verkiezingen van 25 mei, heeft een missie om alle scholen in Suriname landelijk te laten voorzien van een gratis wifi-verbinding. Een project dat veel geld zal kosten, maar daarvoor moet het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgens haar in samenwerking met staatsbedrijf Telesur opdraaien. 

Een concreet plan over hoe zij dat zal bewerkstelligen ontbreekt ook. Dit is volgens haar een onderdeel om het onderwijs te verbeteren.

'Ik heb geen beeld hoeveel dit alles zal kosten, maar ik denk dat het gezien de prioriteit wel te calculeren valt. Het is een project waarmee we kunnen beginnen. Naar gelang dat werkt, dan kun je dat ook naar de districten brengen. Zeker nu, als wij distance learning willen introduceren, is dat een voorwaarde. Nu hebben wij bijvoorbeeld tv-onderwijs, maar de kinderen in het binnenland en randdistricten worden wederom de dupe, omdat zij niet in de gelegenheid zijn om de lessen te volgen. De regering zou gewoon kunnen lobbyen met Telesur om die kinderen die free wifi te kunnen geven', zegt de politica vandaag, vrijdag 17 april 2020, in het Dagblad Suriname.

Mangre, van huis uit leerkracht is en voorzitSter van de onderwijsbonden BvL en ALS, is één van de nieuwkomers binnen de VHP en zit met nummer 3 op de lijst in Wanica op een comfortabele plek om binnen te stromen.

Het is geen geheim, dat scholen de afgelopen jaren vaker tekorten hadden van basale zaken en vooral problemen hadden met de renovatie van toiletten en lokalen. Met kunst- en vliegwerk probeert het ministerie toch bepaalde zaken te realiseren, af en toe met steun van donateurs, ouders en zelf leerkrachten.

Opeenvolgende regeringen hebben volgens Mangre steeds gezegd, dat het onderwijs belangrijk is. Aangezien dat in de praktijk weinig te merken is geweest, denkt zij dat het nu wel tijd is om daad bij het woord te voegen. 'Men moet meer investeren in het onderwijs. Dat betekent dat we meer geld op de begrotingen hiervoor moeten hebben', stelt zij. Zij hoopt dat haar partij dan in de coalitie belandt, waardoor de nieuwe regering een luisterend oor voor haar zal hebben.

Gardelito Hew A Kee, coördinator van het e-Government Coordinaatschap van de overheid, zei in januari dat het doel is om dit jaar nog 100 scholen te voorzien van een wifi-connectie, zodat studenten de kennis die verzameld is op het web kunnen inzetten voor hun schoolopdrachten als pilot voor e-learning.

Verklaring VHP inzake vertrek Welles naar NDP

'Vertrek Welles zegt niets over de VHP, maar alles over haar eigen ambities'

'Spreekt mevrouw Welles nu met dubbele tong, of weet ze niet meer wat ze wil?'


'In het transformatieproces van de VHP en de enorme groei die de partij heeft meegemaakt, zijn vele onbekende en bekende Surinamers lid geworden van de VHP. In de afgelopen jaren alleen al meer dan 5.000 nieuwe. Soms stapt eentje er weer uit, daartegenover treden weer vele anderen toe tot de partij. 

Het uittreden van mevrouw Welles zegt niets over de VHP, maar alles over haar eigen ambities. En dat is ook haar goed recht. Wij kunnen alleen maar vaststellen, dat zij haar persoonlijke belangen niet in lijn heeft kunnen brengen met de nationale doelstellingen van de VHP, namelijk het redden van Suriname uit de handen van een corrupte en incompetente NDP-regering. Een NDP die ons land in 10 jaar bankroet heeft gemaakt 

Voor de goede orde kan nog worden vermeld, dat zij nimmer een toppositie had op de verschillende conceptlijsten voor Paramaribo. Conceptlijsten zijn wat de naam al zegt: een concept. De enige lijst die telt is de finale lijst die is ingediend. De VHP heeft in tegenstelling tot sommige andere partijen een open en transparant proces gehanteerd bij het samenstellen van de kandidatenlijsten. 

Aan het eind heeft ook mevrouw Welles een gesprek gehad voorzitter Chan Santokhi, waarna zij een WhatsApp bericht stuurde om hem te bedanken en dat zij VHP’er is en blijft. Spreekt mevrouw Welles nu met dubbele tong, of weet ze niet meer wat ze wil?'

Visverkoper Centrale Markt: 'Overal waar je gaat, word je verwijderd door de politie'

'Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, het is een hele loperij'


Nu de Centrale Markt in Paramaribo al meer dan een maand is gesloten, proberen de standhouders, onder wie ook de visverkopers, andere manieren te zoeken om hun producten te verkopen. 

'Het werk moet doorgaan, want ik heb ook arbeiders. Dus ik probeer hier en daar te rijden en te stoppen voor de verkoop. Maar, overal waar je gaat, word je verwijderd door de politie. Ik ben zelf naar de districtscommissaris gegaan voor een voorlopige vergunning. Maar, ook daar wordt je van het kastje naar de muur gestuurd, omdat men vindt dat je moet wachten, want ze gaan een onderzoek doen. Het is een hele loperij', zegt een visverkoper vandaag, vrijdag 17 april 2020, in het Dagblad Suriname.

Hij heeft woensdag de nodige documenten voor de aanvraag van de vergunning gebracht voor de districtscommissaris. Tot zijn verbazing hoorde hij, dat hij moet wachten op een reactie van het commissariaat. 'Ondertussen gaan weken voorbij', stelt de visverkoper.

Onder de markt mogen alleen groothandelaren van 07.00 uur tot 10.00 uur verkopen. Daaronder zijn vis- en vleesverkopers niet inbegrepen. Vooral wat de hygiënevoorschriften betreft, is het moeilijk voor visverkopers om langs de straten te verkopen. Hun product is dan extra aan bederf onderhevig, vanwege het feit dat ijs sneller smelt in de hete zon.

'Ik begrijp dat het een nationale crisis is, dus ik kan thuisblijven. Maar ,ik heb bijna tien arbeiders. Ik als werkgever moet toch iets voor ze creëren, omdat ze ook een gezin hebben', aldus de visverkoper.

Henk van der Zwan wordt nieuwe Tijdelijk Zaakgelastigde in Suriname

Ministerraad Nederland stemt in met benoeming Van der Zwan

(Bron foto: Twitter)

Nederland heeft binnenkort een nieuwe Tijdelijk Zaakgelastigde in Suriname, Henk van der Zwan. Hij is momenteel de ambassadeur van Nederland in Ottawa (Canada). 

De Nederlandse ministerraad heeft vandaag, vrijdag 17 april 2020 op voorstel van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken ingestemd met deze benoeming.

Deze wordt pas definitief als Suriname goedkeuring eraan heeft verleend, meldt de Rijksoverheid. Van der Zwan neemt het stokje over van Jaap Frederiks, die van 2018 tot nu Tijdelijk Zaakgelastigde van het Koninkrijk der Nederlanden in Paramaribo is, met mede-accreditering in Guyana.

(Suriname Mirror/Waterkant.net/Rijksoverheid.nl)

Gewapende overval op de KFC aan de Kwattaweg

(Bron foto: Foursquare)
Vijf gemaskerde mannen ervandoor met brandkast en Srd 20.000


De Ware Tijd bericht, dat vanochtend, vrijdag 17 april 2020, tegen vijf uur een gewapende roofoverval heeft plaatsgevonden op de KFC aan de Kwattaweg. Niemand raakte daarbij gewond. 

De bewaker zou door vijf gemaskerde mannen zijn overrompeld en vastgebonden. De overvallers hebben zich daarna toegang tot het gebouw verschaft. Er werd een brandkast met een onbekend geldbedrag in Surinaamse dollars buit gemaakt. Volgens het Dagblad Suriname gaat het om Srd 20.000.

De daders, van wie één gewapend was, zijn na de overval in onbekende richting gevlucht.

De politie van Munder was ter plaatse voor onderzoek. De zaak wordt waarschijnlijk overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname voor verder onderzoek.

Traditioneel gezag binnenland formeel door regering geïnformeerd over dreigende Covid-19 uitbraak binnenland

Illegale oversteek personen aan de grenzen groot risico voor besmetting

(Bron foto: NII)

Op uitnodiging van president Desi Bouterse zijn gisteren in de Congreshal te Paramaribo traditionele gezagsdragers uit het binnenland formeel geïnformeerd over de dreigende Covid-19 uitbraak in het binnenland. Directe aanleiding hiertoe is de illegale oversteek van personen aan de oost-, zuid- en westgrens, ondanks de sluiting van de grenzen om besmetting met het coronavirus tegen te gaan, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, vrijdag 17 april 2020.

De aanwezige gezagsdragers kregen een presentatie van infectioloog Stephan Vreden over het Covid-19 virus en hoe men zich hiertegen kan beschermen. Ze werden vervolgens toegesproken door minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en president Bouterse.

Het staatshoofd en luitenant-kolonel Danielle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid hebben afgelopen week een serieuze waarschuwing doen uitgaan naar personen die zonder toestemming van de autoriteiten de Surinaamse grenzen oversteken en de volksgezondheid in gevaar brengen. Als geen gehoor wordt gegeven aan deze oproep, zal de regering op last van het ministerie van Volksgezondheid genoodzaakt zijn strengere orde en veiligheidsmaatregelen te treffen in het binnenland.

De granmans en hun gevolg gaven aan de boodschap en bijbehorende waarschuwing voor het opvolgen van de Covid-19 maatregelen in het binnenland te hebben begrepen en vroegen welke bijdrage zij kunnen leveren in de strijd tegen het coronavirus. Aandacht werd gevraagd voor het garanderen van de voedselvoorziening van het binnenland, die in gevaar dreigt te komen als gevolg van de lockdown maatregelen.

De president deed een beroep op iedereen de communicatielijnen met de regering open te houden in de gezamenlijke strijd tegen het Covid-19 virus. Op de bijeenkomst waren ook aanwezig minister Antoine Elias van Volksgezondheid, kolonel Jerry Slijngard van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) en luitenant-kolonel Daniella Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid en alle leden van het Covid-19 Managementteam.

Ahelia Welles uit onvrede over wijze van communicatie bij VHP naar NDP

'Als u hardwerkende mensen niet accommodeert, hoef ik de vierde plek ook niet'


Ahelia Welles heeft vandaag, vrijdag 17 april 2020, op een persconferentie bevestigd hetgeen het Dagblad Suriname al op 8 april bekendmaakte, dat zij de NDP zal ondersteunen. Welles is uit de VHP gestapt uit onvrede over de wijze van communicatie. Dit bericht de Ware Tijd.

Welles is in 2015 in de VHP gestapt en wierf bekendheid door de onderwijsacties van de Bond van Leraren in 2017. Zij was fel tegen het beleid van de zittende regering. Echter, Welles belooft dezelfde kritische houding aan de dag te leggen nu zij de regeringspartij ondersteunt.

De politica ontkende vandaag, dat het verlaten van de VHP te maken heeft met een plaats op de kandidatenlijst, omdat zij op plek nummer vier stond in Paramaribo. Maar, ze hekelt wel dat hardwerkende ressortraadsleden niet zijn geplaatst.

Verder was beloofd dat bloedverwanten niet samen op een lijst zouden staan. Maar, tegen die afspraken in, komen schoonzonen en -vaders op een lijst, evenzo vaders en zonen. 'Als u hardwerkende mensen niet accommodeert, hoef ik de vierde plek ook niet.'

e-ID afhalen bij Centraal Bureau voor Burgerzaken niet mogelijk... 🙄😨

Overige diensten van het CBB werken tot en met elf uur 's morgens

Mensen vermoeden manipulatie van de verkiezingen op 25 mei door sluiting loket e-ID


Mensen die hun e-ID wilden afhalen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken, CBB, stonden voor gesloten deuren. Het CBB is gestopt met de afgifte. Gedupeerden kregen gisteren van een dienstdoende ambtenaar te horen, dat de identiteitskaarten mogelijk in mei kunnen worden opgehaald, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag, 17 april 2020.

Een van de mensen, bij wie deze mededeling niet in goede aarde viel, vroeg zich af of dit een manier is om kiesgerechtigden de mogelijkheid te ontnemen hun stem uit te brengen op 25 mei. 

De overige diensten van het CBB werken tot en met elf uur 's morgens. Deze maatregelen zijn genomen in verband met de strijd tegen het coronavirus. Gedupeerden vragen zich af waarom het CBB niet de werkwijze van de banken hanteert door het minimaliseren van het aantal mensen bij een loket via duidelijke markeringen.

Directeur Dennis Menso zegt, dat er vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken nu pas geld vrijkomt voor maatregelen om afhalers van e-ID's te beschermen. Hij geeft aan, dat er twintigduizend identiteitskaarten klaarliggen om te worden uitgereikt en hoopt dat het CBB volgende week hiermee kan beginnen. Indien het niet lukt om tijdig de e-ID af te geven, kunnen burgers zich op de verkiezingsdag legitimeren met rijbewijs of paspoort. Voortzetting van de dienstverlening zoals tot nu toe gebeurde, zou de volksgezondheid in gevaar kunnen brengen, stelt Menso.

De directeur betreurt het dat het CBB in diskrediet wordt gebracht en wordt verweten de verkiezingen te willen manipuleren. 'Het is geenszins de bedoeling. Integendeel, wij zijn transparant bezig', beweert hij.

De overheid is in maart vorig jaar begonnen met de uitgifte van elektronische identiteitskaarten als onderdeel van een moderniseringsplan, waarbij de burgerij efficiënter en dienstbaarder wordt bediend. Het nieuwe legitimatiebewijs garandeert volgens de regering daarnaast een grote mate van veiligheid.

De voornaamste praktische problemen bij het maken van de e-ID zijn dat aanvragers niet altijd weten dat zij geen witte kleding of hoofdbedekking mogen dragen. Verder is, net als de oude identiteitskaart, kleding met okselmouw, camouflagekleding en dienstuniform voor zowel mannen als vrouwen niet toegestaan.

Mathoera (VHP: 'Misbruik van macht door politie moet onmiddellijk gestopt worden'

'Gewelddadig optreden tegen overtreders  avondklok is buiten proportioneel'


VHP-Assembleelid Krishna Mathoera zegt vandaag, vrijdag 17 april 2020, in het Dagblad Suriname, dat het misbruik van macht door de politie onmiddellijk gestopt moet worden. 

'Het gewelddadig optreden tegen overtreders van de avondklok is buiten proportioneel. Het is in strijd met de ambtsinstructie van ambtenaren van politie en het Politie Handvest. Ook het Wetboek van Strafvordering voorziet niet hierin. De leiding van het Korps Politie Suriname moet optreden en niet wachten. Op welke informatie wacht de korpschef? De video’s die de afgelopen periode zijn opgedoken op Facebook en andere social media over overmatig geweldsgebruik zijn duidelijk. Hij moet op basis van deze beelden meteen ingrijpen en instructies geven dat dit niet geaccepteerd en getolereerd wordt.'

'Verder moet hij de zaken die zich hebben voorgedaan laten onderzoeken en de schuldigen corrigeren. We leven niet in een machtsstaat, maar in een rechtsstaat. Indien er mensen zijn die de regels overtreden, moet de politie conform regels optreden en niet zelf regels beginnen te overtreden. Als er mensen zijn die de avondklok overtreden, moeten ze verwijderd worden van de openbare weg, aangehouden en opgebracht worden voor verhoor. Het gebruikte geweld moeten we afkeuren.'

Mathoera, die politiecommissaris is geweest, zegt dat het Openbaar Ministerie concrete instructies moet geven.

'De voorlichting moet opgevoerd worden en meer informatie naar de samenleving moet komen. Als er fouten zijn gemaakt, moeten er ook verontschuldigingen aangeboden worden aan de samenleving. De gevolgen van onnodig en excessief geweldgebruik kunnen breed zijn. Mensen gaan zich verzetten en de politie ondermijnen en of vernielingen aanbrengen. Mensen kunnen het recht in eigen handen gaan nemen. De politie kan gezag en respect gaan verliezen. Dat zijn allemaal consequenties van geweld en als de politie verkeerd handelt.'

Weer brand op verkavelingsproject bij Greenview Lake te Paramaribo-Noord

'Er is een smeulende humuslaag die zorgt voor een enorme rookontwikkeling'


Starnieuws meldt vandaag, vrijdag 17 april 2020, dat er weer een brand is op het verkavelingsproject bij Greenview Lake te Paramaribo-Noord. Al enkele dagen heeft ondervinden mensen last van de rookontwikkeling. De rook verspreidt zich tot in het zuiden en westen. 

De brandweer is al twee dagen bezig in het gebied, aldus brandweercommandant Radjen Jakhari. Een ploeg gaat 's avonds doortrekken.

'Het is bijna dezelfde situatie als vorig jaar. We zijn aan het blussen. Er is een humuslaag, die smeult op dit moment. Dat zorgt voor een enorme rookontwikkeling. De wind speelt daarbij een grote rol. De brandweer is ter plekke, we gaan doortrekken. Af en toe krijg je een situatie waarbij het vuur weer ontsteekt.'


Net als vorig jaar zijn er veel klachten van omwonenden en andere delen van de samenleving. Men maakt zich zorgen over vooral baby's, ouderen en mensen die ademhalingsproblemen hebben. Het coronavirus vormt een extra uitdaging. Mensen kunnen niet uit huis om een frisse neus te halen door de lockdown in de avonduren. Daarnaast zijn er ook veel mensen die huisvuil en gras verbranden.

Of het vuur opzettelijk is aangestoken is onduidelijk, geeft Jakhari aan. 'We hebben de melding gehad, we hebben niemand betrapt.'

Het gebied dat in brand staat is uitgestrekt. Het staat pal naast de bouwrijpe plekken van het verkavelingsproject. 'Er is natuurlijk ook groen dat in brand staat, maar het grootste probleem is de humuslaag. Het brandt aan de onderste laag en boven krijg je de rookontwikkeling.'

Defensie weigert, tegen bevel van OM in, in beslag genomen goederen terug te geven aan Braziliaan

Militairen patrouilleren op Marowijnerivier met in beslag genomen vaartuig 🤔😮


Een illegaal in het land verblijvende Braziliaanse heeft een Kort Geding tegen de Staat aangespannen. De minister van Defensie weigert namelijk - tegen een bevel van het Openbaar Ministerie (OM) in - om bij de man in beslag genomen goederen, waaronder een boot en buitenboordmotoren, terug te geven, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 17 april 2020. 

Eden Costa Lima werd op 8 maart te Papatam aangehouden door de politie wegens overtreding van de Vreemdelingenwet, nadat onderzoek had uitgewezen dat hij illegaal in het land vertoefde. Ook werd vermoed, dat hij illegaal personen over de rivier transporteerde, wat achteraf niet waar bleek te zijn. Zijn boot en andere goederen werden in beslag genomen en hij werd in afwachting van zijn uitzetting in vreemdelingenbewaring genomen.

Zijn advocate richtte een verzoek aan het OM om haar cliënt in vrijheid te stellen aangezien hij vanwege de sluiting van het luchtruim niet onmiddellijk kon worden uitgezet. Ook was er op korte termijn geen zicht op wanneer dat wel zou kunnen gebeuren. Het verzoek werd door het OM afgewezen, waarna de man een Kort Geding aanspande.

Op 30 maart besloot Officier van Justitie Nirmala Maikoe de Braziliaan in vrijheid te stellen. Zij gelastte ook teruggave van de in beslag genomen goederen. Bij de politie van Albina werd Costa Lima verwezen naar de plaatselijke militaire kazerne, omdat de goederen onder het beheer van het legerdetachement waren. Daar werd, ondanks de beschikking van het OM, geweigerd de goederen af te staan. Zijn advocate werd door de militairen te Albina meegedeeld, dat de boot op last van de minister van Defensie aan de ketting blijft. Onduidelijk is op grond waarvan de bewindsman die beslissing heeft genomen.

Costa Lima besloot opnieuw een Kort Geding aan te spannen tegen de Staat. Na de inbeslagname doken videobeelden op waarop te zien is, dat militairen op de Marowijnerivier patrouilleerden met het in beslag genomen vaartuig. 'Het is de Officier van Justitie die de last heeft gegeven bekend, dat de in beslag genomen goederen in bewaring zijn op het terrein van het leger te Albina. Ondanks de nodige inspanning van de zijde van de Officier van Justitie schijnen individuen zich niet bewust te zijn van de strekking van die last of begrijpen die gewoon niet', schrijft Maikoe in haar Conclusie van Antwoord.

Frappant is dat dezelfde Officier van Justitie die de Braziliaan in vrijheid heeft gesteld en teruggave van de goederen heeft bevolengelast, door het OM is aangewezen om namens de Staat en het ministerie van Defensie als gemachtigde op te treden in deze zaak...

Directeur van Pensioenfonds verwacht spoedig storting pensioengelden

Miskin: 'Opdracht is gegeven aan Centrale Bank om betalingen te verrichten'


Pensioengerechtigden maken zich zorgen dat hun pensioen nog niet overgemaakt is door de diverse banken. In principe wordt het geld op de 15e van de maand overgemaakt. De directeur van het Pensioenfonds Suriname, Michael Miskin, zegt vandaag, vrijdag 17 april 2020, op Starnieuws dat alles administratief naar diverse banken is verstuurd. Het wachten is op groen licht van het ministerie van Financiën. 

Miskin heeft contact gehad met het ministerie. Hem is gezegd, dat opdracht is gegeven aan de Centrale Bank van Suriname om de betalingen te verrichten. De directeur verwacht, dat in de loop van de dag de gelden zullen worden overgemaakt.

Vorige maand werd ook wat later overgemaakt, omdat de 15e op een zondag viel. Daarvoor werden de pensioenen steeds uiterlijk de 15e overgemaakt, zegt Miskin. De overheid moet in totaal Srd 77 miljoen storten voor de pensioengerechtigden. Het gaat om Srd 67 miljoen aan pensioenen en Srd 10 miljoen aan betaling met terugwerkende kracht.

Nauwelijks nog Amerikaanse dollars bij De Surinaamsche Bank (DSB)

Klanten DSB kunnen niet eens US$ 200 opnemen


Mensen die vreemde valuta willen opnemen van hun eigen rekening, zijn geschrokken dat ze niet eens US$ 200 kunnen opnemen bij De Surinaamsche Bank (DSB). Zij hebben van de bank te horen gekregen, dat er geen cash Amerikaanse dollars zijn. Wie giraal overgemaakt heeft, kan helemaal niet beschikken over zijn of haar cash dollars. 

De algemeen directeur van DSB, Steven Coutinho, zegt vandaag, vrijdag 17 april 2020, op Starnieuws dat de hoeveelheid cash in omloop steeds afneemt. Hij merkt op dat de bank helaas beperkingen moet opleggen. 'Dit, totdat de Centrale Bank van Suriname met een oplossing komt die duurzaam werkt voor de samenleving en onze klanten', zegt de bankier.

Nu het luchtruim ruim een maand gesloten is, komen er ook geen toeristen naar Suriname. De dollars die via de Federal Reserve Bank New York (Fed) naar Suriname werden verzonden, zijn opgeschort in februari.

Alle banken hebben het probleem om cash dollars uit te betalen. Sinds een maand komen er ook geen euro's meer het land binnen. Het geld dat er is, rouleert. Mensen die vreemde valuta bij de banken hebben, zijn bezorgd over de situatie. 'Het is mijn eigen geld en ik kan er niet aan komen. Dit is wel heel erg', zegt een cliënt van De Surinaamsche Bank aan Starnieuws. 'Ik ga deze kwestie niet zo laten, want het gaat om mijn moeizaam gespaard geld.'

Overheidsentiteiten op Curaçao door Covid-19 crisis in financieel zwaar weer

Curoil, airport en Aqualectra kampen met omzetverliezen 


Meerdere belangrijke overheidsentiteiten - zoals Curoil, luchthavenholding Curaçao Airport Holding en Aqualectra - hebben kenbaar gemaakt dat de coronacrisis van grote negatieve invloed is op de financiële resultaten en zelfs de cashpositie van deze overheidsbedrijven. Dat meldt de Commissie Noodfonds Covid-19 Curaçao, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 17 april 2020.

Genoemde ondernemingen, die actief zijn in het publieke domein, hebben te kampen met omzetverlies en mogelijke verliezen (omdat klanten niet meer kunnen betalen) die ‘een bijzonder stevig effect zullen hebben’ op hun resultaten over 2020 en op hun liquiditeitspositie.

'Van enkele overheidsentiteiten zijn al concrete verzoeken om financieringsondersteuning ontvangen', schrijft de commissie onder voorzitterschap van de bankier Daisy Tyrol-Carolus.

Hoewel deze situatie te verwachten was, stelt de commissie voor dat de regering initieel tracht om in overleg met de bancaire sector te komen met een oplossing van de eventuele liquiditeitsproblemen middels aanvullende kredietfaciliteiten, al dan niet door de overheid gegarandeerd. 'Mocht dit niet (geheel) lukken, dan ligt in de verwachting dat bij voortduren van de crisis in een later stadium liquiditeitssteun nodig is.'

Curoil, de overheids-nv belast met de distributie en leverantie van brandstofproducten, heeft de omzet aanzienlijk zien dalen. Zowel wat betreft het autoverkeer in verband met de lockdown, als het vliegverkeer door het sluiten van de luchtgrenzen. Door dit laatste is ook de luchthaven in problemen gekomen.

Gevraagd om een toelichting zegt de woordvoerder, dat Curoil niet beschikt over het tussenrapport van de commissie en pas commentaar te geven op het moment dat het overheidsbedrijf het verslag in handen heeft. 'Net als alle andere ondernemingen wereldwijd, wordt ook Curoil geraakt door de huidige situatie met Covid-19.'

Curaçaose steunpakket Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid NOW voor werkgevers toegankelijk

Website fondodisosten.org vanaf 18 april in gebruik


Het Curaçaose steunpakket NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) zal vanaf morgen voor werkgevers toegankelijk zijn. Dan wordt een speciale website gelanceerd. Dat meldt voorzitter Daisy Tyrol-Carolus van de Commissie Noodfonds Covid-19 in het kader van het pakket van sociaaleconomische steunacties, namelijk ‘Alivio 2’, aldus vandaag, vrijdag 17 april 2020, in het Antilliaans Dagblad

In een schrijven aan stakeholders meldt de commissie de geplande inwerkingtreding van het eerder aangekondigde pakket. De commissie heeft gewerkt aan de inrichting en het opzetten van het portaal ten behoeve van de uitvoering van de diverse steunacties. Zoals de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), bijstand aan zelfstandige ondernemers, baanverliesuitkering en de kredietfaciliteit aan het midden- en kleinbedrijf (MKB).

'De aanvraagprocedure, instructies en de online aanvraagformulieren zullen vanaf aanstaande zaterdag 18 april beschikbaar zijn', schrijft de voorzitter.

Tyrol-Carolus meldt verder, dat werkgevers vervolgens vijf kalenderdagen de tijd krijgen om zich aan te melden voor de NOW. 'Dus tot en met woensdag 22 april.' Er is volgens de commissie een zeer gedetailleerd model gebouwd op basis van personeels- en loonkosteninformatie van de Sociale Verzekeringsbank SVB, het Centrale Bureau voor de Statistiek CBS, de Centrale Bank CBCS en de Belastingdienst waarmee de verwachte kosten en effecten van de NOW-regeling kunnen worden bepaald. Aldus de commissie in de tussenrapportage begin deze maand.

Een belangrijke aanname is daarbij de per sector verwachte omzetderving. Hiervoor zijn schattingen gemaakt per (sub)categorie, gebaseerd op gegevens en verwachtingen van een groot aantal ondernemers en belangenverenigingen. Wanneer vooralsnog het uitgangspunt wordt gehanteerd dat deze regeling betrekking zal hebben op 16.500 werknemers en het gemiddeld salarisniveau van iedere sector, dan vergt deze maatregel een bedrag van 42 miljoen per maand. 'Het effect is dat werkgelegenheid voor deze 16.500 werknemers in stand blijft en de werkloosheid daardoor niet van 41 naar 64 procent stijgt', aldus het rapport.

Curaçaose regering versoepelt maatregelen ter bestrijding Coronavirus

Minister Camelia-Römer: 'Zwemmen in de zee kan nog niet'

'Versoepeling  maatregelen is mogelijk, omdat het aantal geconstateerde besmettingen niet is toegenomen’


De Curaçaose regering heeft de deur van het regime ‘keda kas’, thuisblijven, op een kiertje gezet. Wandelen, hardlopen en fietsen is in de ochtend en aan het einde van de dag een paar uur toegestaan. Wie wil, mag weer even de straat op voor wat lichaamsbeweging, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 17 april 2020. 

Wandelen, hardlopen of fietsen mag tussen 6.00 uur en 9.00 uur en tussen 18.00 uur en 20.00 uur. Maar wel met inachtneming van de geldende voorzorgsmaatregelen die de regering heeft genomen om te voorkomen dat veel mensen op Curaçao besmet raken met het coronavirus. Dus individueel en niet in een groep, en op afstand blijven van anderen.

'Zwemmen in de zee kan nog niet', zei minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gisteren. Als iemand met een auto of motor naar een bepaalde plek wil gaan om te wandelen, hardlopen of fietsen, dan kan dat alleen op de twee dagen die gelden voor het kenteken van het voertuig. Zondag is autovrij, maar dan kan op de vastgestelde tijden wel gewandeld of gefietst worden in de eigen buurt.

Dat is bepaald via een wijziging van de Beschikking maatregelen openbare orde Covid-19 V. De ministeriële beschikking van 15 april is ondertekend door premier Eugene Rhuggenaath als minister van Algemene Zaken en door minister van Justitie Quincy Girigorie.

Het eerste stapje naar versoepeling van de maatregelen is mogelijk, omdat ‘het aantal geconstateerde besmettingen niet is toegenomen’. Maar, de regering is uiterst voorzichtig, omdat ‘niet zeker is dat er geen sprake meer is van lokale transmissie’ van het coronavirus.

Om de openbare orde en de gezondheid van de bevolking te beschermen zijn de ‘shelter in place’ en ‘plachi di dia’ ingevoerd en verlengd tot 27 april. Tegelijkertijd is het ‘van belang om ook rekening te houden met het mentale en fysieke welzijn van de bevolking’, zo staat in de beschikking. Na afweging van de verschillende belangen is besloten tot ‘een eerste fase van versoepeling’. Dat is gebeurd in overleg met epidemioloog Izzy Gerstenbluth, operationeel leider geneeskundige hulpverlening bij rampen.

Eerste besmetting met nieuwe coronavirus op Bonaire

Patiënt zou meer dan maand geleden besmet zijn door iemand uit Aruba


Op Bonaire is de eerste besmetting met het nieuwe coronavirus geregistreerd. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna donderdag 16 april 2020 bekendgemaakt. Het gaat om een persoon die meerdere keren is getest. Elke keer was de uitslag niet eenduidig, maar in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is volgens Rijna geconcludeerd dat de persoon besmet is. 

Het gaat om iemand die qua leeftijd niet in de risicogroep zit en die meer dan een maand geleden besmet zou zijn door iemand uit Aruba. Kort daarop kreeg de Bonairiaanse patiënt lichte ziekteverschijnselen en is uit voorzorg vrijwillig thuis gebleven. Inmiddels is de persoon herstellende.


Er is volgens de gezaghebber weinig tot geen contact geweest met andere mensen, wel worden alle contacten in de directe omgeving verder onderzocht.

Bonaire sloot vanaf 14 maart zijn luchtruim voor alle vluchten uit Europa vanwege het nieuwe coronavirus.

Vrijdag 17 april komen de eerste repatriëringsvluchten uit Nederland en Colombia met ingezetenen met een vitaal beroep, medische professionals en mensen die een medische behandeling in het buitenland hebben ondergaan. De groep van 44 personen zal in verplichte centrale quarantaine worden ondergebracht.

Bewoners stichtingswoningen Flora mogen hun huurwoningen kopen

Stichting Volkshuisvesting Suriname verkoopt de huizen voor zo'n Srd 40.000


Bewoners van stichtingswoningen in Flora worden in de gelegenheid gesteld de huizen te kopen. Het verzoek hiertoe is meerdere malen aan president Desi Bouterse en minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting gedaan. 

De bewindsman laat donderdag 16 april 2020 via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat er intern is gekeken naar deze zaak en conform de gedachte van het staatshoofd, namelijk voor elk gezin een woning, uiteindelijk is besloten de oude stichtingwoningen te Flora te koop aan te bieden.

Hij geeft aan, dat sommige mensen al meer dan 40 jaar de huizen bewonen door huur te betalen. Enkele van ze hebben de huizen gerenoveerd, maar niet een ieder is daartoe in staat. De Stichting Volkshuisvesting Suriname (SVS) zal de huizen verkopen voor ongeveer Srd 40.000.

Misiekaba spreekt van een koopje, eraan toevoegend dat de percelen, waarvan 95% eigendomspercelen zijn, per stuk al veel meer kosten dan het bedrag dat betaald zal moeten worden voor de woningen. De bewindsman legt uit, dat de Srd 40.000 ook op basis is van een exercitie die eerder voor Tourtonne was gemaakt. Ook op dat project is dezelfde werkwijze toegepast. 'Daar zijn ook voor een groot deel eigendomspercelen en daar was het bedrag ook in de orde van Srd 40.000.'

Misiekaba geeft te kennen dat dit bedrag gefaseerd betaald kan worden. Er zal eerst een veldregistratie gedaan worden. Men kan voor registratie appen op het nummer 8631637 (de heer Pollard) of 8178380 (de heer Bell). 'Hoe sneller de veldregistratie geschiedt hoe sneller de stichting Volkshuisvesting kan inspelen', zegt de bewindsman. Hij benadrukt, dat een ieder die een stichtingswoning bewoont en die wil kopen, elk moment bij de stichting terecht kan om de voorwaarden aan te horen.

Staatsolie boekt in 2019 bruto-omzet van US$ 500 miljoen

Aandeelhouders keuren Jaarrekening 2019 goed


De Jaarrekening 2019 van Staatsolie is donderdag 16 april 2020 door de algemene vergadering van aandeelhouders goedgekeurd,aldus het bedrijf in dit persbericht. Het bedrijf heeft het boekjaar afgesloten met een geconsolideerde bruto-omzet van US$ 500 miljoen. De winst vóór aftrek van de belastingen bedroeg US$ 180 miljoen. Aan de staatskas is US$ 172 miljoen bijgedragen.

De eerste olievondst in blok 58 door partners Apache Corporation en Total S.A. in het laatste kwartaal 2019 en de voorbereidingen voor het onder beheer nemen van de Afobakadam en -waterkrachtcentrale zijn enkele mijlpalen.

De hoogtepunten van 2019 in cijfers:
• De bruto-omzet van Staatsolie en zijn dochterbedrijven bedroeg US$ 500 miljoen (2018: US$ 506 miljoen).
• Het resultaat vóór aftrek van interest, belastingen, amortisatie en afschrijvingen steeg naar US$ 368 miljoen (2018: US$ 353 miljoen).
• De winst vóór belastingen was US$ 180 miljoen (2018: US$ 149 miljoen).
• De gemiddelde referentieprijs voor onze olie, Saramacca Crude, was US$ 54 per vat (2018: US$ 61 per vat).
• Het aandeel van 25% in de Merian goudmijn (Newmont Suriname) droeg US$ 101 miljoen bij aan ons resultaat vóór aftrek van interest, belastingen, amortisatie en afschrijvingen (2018: US$ 92 miljoen). De totale productie van de Merianmijn was 524.000 ounce goud.
• De bijdrage aan de staatskas in de vorm van belastingen, dividend en royalty’s, bedroeg US$ 172 miljoen (2018: US$ 150 miljoen).

In januari dit jaar maakten Apache en Total hun vondst, Maka-1 Central, in Blok 58 in het Surinaams zeegebied bekend. Deze boring heeft eind 2019 plaatsgevonden. Intussen is er een tweede vondst, Sapakara-1 West. Blok 58 heeft ruim vijftig veelbelovende locaties en de verwachting is dat de komende jaren meerdere vondsten gedaan zullen worden. Het Nearshore Drilling Project (NSD) is in 2019 afgerond. Er zijn zes exploratieputten geboord in het nearshore, het zeegebied voor de kust met een waterdiepte tot dertig meter. In vier putten zijn oliesporen aangetroffen, wat de potentie van het gebied bevestigd. Hoewel er geen commerciële olievondsten zijn gedaan, is de verzamelde geologische informatie en zijn de opgedane ervaringen waardevol voor toekomstige exploratieactiviteiten in het ondiep zeegebied. In 2019 is het Offshore directoraat ingesteld om Staatsolies activiteiten in de nearshore en offshore te coördineren. Brian Glover is per 14 januari in dienst getreden als Offshore Deputy Director.

Op 1 januari 2020 kwamen de Afobakadam en -waterkrachtcentrale in handen van Suriname. De regering plaatste deze voor het land belangrijke energiebron onder beheer van Staatsolie. Zowel de faciliteiten als het personeel werden door overgenomen. In voorbereiding hiertoe stelde Staatsolie in 2019 het directoraat Power & Renewables in. Eddy Fränkel kreeg als Deputy Director Power & Renewables de leiding over dit directoraat.

Dochterbedrijf Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), waarin Afobaka en de thermische centrale te Tout Lui Faut zijn ondergebracht, wekt 75% van de elektriciteit van Suriname op. In 2019 produceerde de centrale van SPCS ruim 518.000 megawattuur (MWh), 18% meer dan in 2018. Hiervan is 433.000 MWh geleverd aan de staat en ongeveer 85.000 MWh aan de Staatsolie raffinaderij. De Afobakakrachtcentrale heeft een capaciteit van 189 MW. Door lage waterstanden in het stuwmeer kan ongeveer 55% van de capaciteit worden benut. Er zijn plannen om door omleiding van de Tapanahonirivier meer water in het stuwmeer te krijgen en hiermee de benutting naar 88% op te voeren.

Olieproductie en -reserves
In 2019 bedroeg de olieproductie 6,05 miljoen vaten Saramacca Crude, iets meer dan het jaardoel van zes miljoen vaten. Er zijn 126 nieuwe productiebronnen bij geboord. Alles is gericht op het veiligstellen van de productie voor nog eens 20 tot 25 jaar en het blijven voorzien van de raffinaderij van ruwe olie. Dit betekent dat geproduceerde hoeveelheden uit het reservoir moeten worden aangevuld. Dit gebeurt op twee manieren. Ten eerste worden verschillende moderne technieken toegepast om meer olie uit de bestaande bronnen te halen dan mogelijk is op de conventionele manier. Ten tweede wordt via boringen de grens van de huidige velden verlegd. Deze inspanningen hebben bijgedragen tot de aanzienlijke toevoeging van 20,7 miljoen vaten olie aan de reserves. De hoogste toevoeging van de afgelopen zeven jaar. De bewezen reserves per 31 december 2019 worden geschat op 89 miljoen vaten.

De raffinaderij produceerde 2,77 miljoen vaten ultra low sulphur diesel en gasoline. Een ongeplande productiestop van drie weken zorgde ervoor dat het jaardoel van 2,94 miljoen niet werd gerealiseerd. De raffinaderij moest uit bedrijf worden genomen vanwege vervanging van een katalysator in de dieselfabriek. Verschillende verbeteringen in het proces hebben ervoor gezorgd dat in het vierde kwartaal van 2019 de productie van diesel en gasoline constant boven 10.000 vaten per dag bleef. In 2019 zijn de voorbereidingen voor de grote geplande onderhoudsbeurt van de raffinaderij in 2020 geïntensifieerd. Deze onderhoudsbeurt zal ervoor zorgen dat de installaties voor de komen vier tot vijf jaren bedrijfszeker blijven.

De invoering van de nieuwe regels per 1 januari 2020 voor scheepsbrandstof door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) hadden voor Staatsolie positieve effecten. Deze regels schrijven voor dat zeeschepen alleen brandstof met een zwavelpercentage van minder dan 0,5% mogen gebruiken. Daarom is Staatsolie in het vierde kwartaal van 2019 overgestapt naar de New York Harbor 1% S (zwavel) Fuel Oil als referentie voor de Saramacca Crude. Dit betekende een hogere gemiddelde prijs. Ook introduceerden wij onze eigen laagzwavelige brandstof (Very Low Sulfur Fuel Oil, VLSFO). Met deze brandstof konden wij de internationale markt voor scheepsbrandstof op gaan, wat een positief effect had op onze verkoopmarges. Staatsolies dochterbedrijf GOw2 slaagde erin om in een zeer competitieve omgeving een groei van 29 naar 31% marktaandeel te realiseren. De hogere afzet in 2019 vergeleken met 2018, kwam hoofdzakelijk tot stand vanwege leveringen aan de luchtvaart en verkoop van smeermiddelen. In 2019 sloot GOw2 leveringscontracten af voor vliegtuigbrandstof met Associated Energy Group en Copa Airlines.

Maatschappelijke betrokkenheid
Staatsolie heeft in 2019 zijn maatschappelijke betrokkenheid getoond met de ondersteuning van verschillende projecten, voornamelijk in gebieden waar wij bedrijfsactiviteiten ontplooien. Er is hoofdzakelijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van jongeren, mensen met een beperking en het milieu. Via de Stichting Staatsolie Foundation for Community Development worden duurzame maatschappelijke projecten ondersteund.

In 2019 is door Staatsolie en de Staatsolie Foundation US$ 748.000 besteed. Via de productiedelingscontracten met de bedrijven actief in de offshore zorgt Staatsolie ervoor dat onze gemeenschappen ook worden ondersteund. Jaarlijks stellen deze bedrijven in totaal US$ 1,5 miljoen dollar beschikbaar voor maatschappelijke initiatieven. Via onze joint-venture in de Merian goudmijn, draagt Staatsolie 25% bij aan gemeenschapsprojecten die door Newmont worden gefinancierd, dit voor een bedrag van ongeveer US$ 300.000.

Minister Misiekaba: 'Ouders moeten geen geld van de crèchehouder gaan opeisen'.

'Ouders moeten in samenspraak met leiding dagverblijven invulling geven aan verrekening tegoed'


'Ouders die voor de maand maart vooraf oppas voor hun kinderen betaald hebben, moeten geen geld van de crèchehouder gaan opeisen.' Dit zegt minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting donderdag 16 april 2020 tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII). 

De bewindsman reageert op de ruis die is ontstaan nadat hij eerder tijdens een persconferentie van het Covid-19 Managementteam op deze kwestie was ingegaan. De bewindsman verduidelijkt te hebben aangegeven, dat de ouders voor de maand maart twee weken tegoed hebben van de crèchehoudsters. 'Want veel van de ouders hadden al betaald, terwijl er geen crèche was vanwege corona', aldus Misiekaba.

Hij stelt, dat de ouders in samenspraak met de leiding van de dagverblijven invulling moeten geven aan de verrekening van het tegoed. 'Het is niet dat u uw geld moet gaan opeisen.' Er kan volgens hem bijvoorbeeld worden afgesproken dat er in september voor een week niet betaald wordt.

Misiekaba wijst erop dat de crèches ook hun vaste lasten hebben en dus geen contant kunnen retourneren.

Hij legt verder uit, dat de ouders voor april en de volgende maanden gewoon in conclaaf moeten treden met de crècheleiding zoals ze al gewend waren om met elkaar afspraken te maken. 'Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting kan daartussen niet komen', zegt de bewindsman. Volgens hem zou het, indien de Covid-19 situatie zich niet had voorgedaan, van 9-20 april Paasvakantie zijn.

Er zijn ouders die ook gewoon betalen voor de vakantieperiode, terwijl sommigen voor een heel jaar vooraf betalen. 'Dus men zou gewoon betalen, if corona no beng de.' Misiekaba drukt de ouders op het hart te overleggen met de leiding van de crèche aan wie zij hun kind toevertrouwen, dit omdat veel ouders een jarenlange en heel goede band hebben met de opvanginstellingen. Het gaat volgens hem niet om een zaak waar het ministerie in kan komen.