vrijdag 17 april 2020

'Inheemse volkeren Colombia zullen sterven aan Covid-19 of honger als staat niet onmiddellijk optreedt'

(Bron foto: EFE)
Amnesty International: 'Colombia moet dringend passende maatregelen nemen om rechten inheemse bevolking te waarborgen'


In het licht van de Covid-19-pandemie moet Colombia dringend passende maatregelen nemen om de rechten van de inheemse bevolking te waarborgen, waaronder hun rechten op gezondheid, water en voedsel, zei Amnesty International vandaag, vrijdag 17 april 2020. Deze maatregelen moeten met elke inheemse gemeenschap worden gecoördineerd, met respect voor hun recht op autonomie. 

In het kader van de noodsituatie vanwege Covid-19 en de 'staat van economische, sociale en ecologische noodsituaties' in het hele land, verklaarde president Iván Duque dat de autoriteiten voedsel en geld zouden verstrekken aan de meest kwetsbare mensen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de levering van voedsel aan inheemse, zwarte, raizal, palenquero, Afro-Colombiaanse en Roma-gemeenschappen; gemeenschaps actieraden, gemeenschapsleiders en mensenrechtenverdedigers.

'Inheemse volkeren in Colombia zijn op hun hoede. De regering voert preventieve maatregelen uit voor Covid-19 in het land zonder hun grondrechten afdoende te waarborgen.'

Fernanda Doz Costa, adjunct-directeur Amerika's bij Amnesty International 

Drie weken na het opleggen van de quarantaine echter, hebben inheemse gemeenschappen in de departementen Casanare, Vichada en Meta Amnesty International laten weten, dat ze geen steun van de overheid hebben gekregen, ondanks de strikte naleving van de isolatiemaatregelen.

'Inheemse volkeren in Colombia zijn op hun hoede. De regering implementeert preventieve maatregelen voor Covid-19 in het land zonder hun grondrechten adequaat te waarborgen. Historisch gezien hebben ze geen toegang gehad tot gezondheid, water of voedsel en in het kader van deze pandemie is deze situatie veel ernstiger, omdat ze niet over de sanitaire en sociale voorwaarden beschikken om adequaat met Covid-19 om te gaan', aldus Fernanda Doz Costa, adjunct Amerika's director bij Amnesty International.

'De Colombiaanse autoriteiten moeten aanvullende maatregelen voor sociale bescherming nemen voor die delen van de bevolking die zich in een bijzonder kwetsbare situatie bevinden en die vaker Covid-19 krijgen. Als de autoriteiten geen dringende maatregelen nemen, bevinden de inheemse volkeren zich op een kruispunt waar twee ondenkbare paden worden geconfronteerd: verhongeren of sterven aan de pandemie.' 

Tot op heden heeft de Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) vier bevestigde gevallen van Covid-19 gemeld bij de Yukpa gemeenschap en de Pasto gemeenschap en een mogelijk geval bij de Eperara Siapidara. Toegang tot gezondheidscentra vanuit de meeste gebieden van deze inheemse volkeren is erg duur vanwege hun afgelegen ligging en ontoegankelijkheid.


De Claretian Norman Pérez Bello Corporation vertelde Amnesty International over de moeilijkheden die de verplichte quarantaine met zich meebrengt voor de manier van leven en het levensonderhoud van meer dan 3.000 inheemse volkeren in de departementen Casanare, Vichada en Meta. In deze semi-nomadische gemeenschappen verergeren isolatiemaatregelen hun kwetsbaarheidssituatie, omdat ze geen toegang hebben tot hun bestaansmiddelen, omdat ze zich niet binnen hun grondgebied kunnen verplaatsen. Bovendien zijn dit inheemse volken waarvan wordt aangenomen dat ze op de rand van fysiek en cultureel uitsterven staan.

'Als de autoriteiten geen dringende maatregelen nemen, bevinden de inheemse volkeren zich op een kruispunt van twee ondenkbare paden: verhongeren of sterven aan de pandemie.' 

Fernanda Doz Costa, adjunct-directeur Amerika's bij Amnesty International 

Volkeren die in nederzettingen aan de rand van steden wonen, omdat ze niet in staat zijn om hun voedsel te verbouwen en te overleven door te werken in informele banen, wat ze momenteel niet kunnen. Veel van deze gemeenschappen hebben geen toegang tot schoon water of hygiëneproducten, waardoor persoonlijke hygiëne onmogelijk is om een ​​Covid-19-infectie te voorkomen.

(Suriname Mirror/Amnesty International/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten