vrijdag 17 april 2020

Kapitein van Erowarte Jona Gunther uit voorzorg tijdelijk in politiecel in quarantaine

Gunther hielp vijf uit quarantaine in Frans-Guyana ontsnapte mannen


Het Korps Politie Suriname bericht vrijdag 17 april 2020, dat de kapitein van het inheemse dorp Erowarte in het district Marowijne zondag 12 april door de politie van Albina in een cellenruimte is ondergebracht, als voorzorgmaatregel tegen mogelijke besmetting van anderen met het Covid-19 virus. 

Voorafgaand aan die maatregel tegen kapitein Jona Gunther had zaterdag informatie de politie van Albina bereikt, dat personen in Frans- Guyana uit quarantaine waren ontsnapt en dat zij naar Suriname waren uitgeweken. Vervolgens dat zij zich in het dorp Calibi bevonden. Er werd een onderzoek ingesteld in het dorp Galibi waaruit bleek, dat de mensen zich niet in dat dorp bevonden, maar dat zij zich hoogstwaarschijnlijk in het dorp Erowarte bevonden.

De politie ging dezelfde zaterdag naar het dorp Erowarte waar contact werd gemaakt met Gunther. Hij ontkende toen categorisch, dat personen zich in zijn dorp bevonden, die vanuit quarantaine in Frans-Guyana ontsnapt waren en vervolgens naar Suriname gesmokkeld waren.

Later op de dag werd de naar Suriname gesmokkelde 52-jarige J.A. op een woonadres te Siparipabo in het district Commewijne door de politie aangehouden. Hij bleek een van de personen te zijn die onder quarantaine in Frans-Guyana waren. Verder kwam de politie erachter, dat A. vanuit het dorp Erowarte te Marowijne te Siparipabo in het district Commewijne was beland.

Hoogstwaarschijnlijk had dit nieuws kapitein Gunther bereikt, want de volgende dag, zondag 12 april, ging hij naar het politiebureau Albina en gaf toe, dat hij zijn medewerking had verleend om J.A. en vier andere personen in zijn dorp Erowarte onderdak te verlenen. A. en de vier andere personen waren door  bootsman G.M. Suriname binnen gesmokkeld. De vier andere personen werden ondertussen, in tegenstelling tot A., door M. terug gebracht naar Frans-Guyana.

Als voorzorgmaatregel tegen mogelijke besmetting van anderen door kapitein Gunther met het Covid-19 virus werd hij afgezonderd in een cellenruimte op het bureau. Nadat zijn verklaring in geschrifte was gesteld werd hij heen gezonden. De 42-jarige bootsman is intussen aangehouden en in verzekering gesteld voor mensensmokkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten