zondag 2 augustus 2020

Recordaantal branden juli in Braziliaanse Pantanal

(Bron foto: Twitter)
1.669 Branden in grootste tropische wetlands ter wereld, drievoudige van juli 2019 


De Pantanal, de grootste tropische wetlands ter wereld, leed volgens satellietgegevens in juli een recordaantal branden, wat de Braziliaanse regering ertoe aanzette het leger in te zetten om ze te bestrijden.

Het Braziliaanse Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais, INPE, identificeerde deze maand 1.669 branden in de Braziliaanse Pantanal, het drievoudige van juli 2019 en de slechtste maand ooit sinds het begon te volgen in 1998. Eerder was de slechtste maand juli 2005, met 1.259 branden.


De branden in de eerste zeven maanden van het jaar zijn ook verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met een totaal van 4.203 - hoewel 2019 al een verwoestend jaar was, met zes keer meer branden dan 2018.


Het Braziliaanse ministerie van Defensie zei dat het vijf militaire vliegtuigen en 320 troepen naar de regio had gestuurd om de branden te bestrijden.

De Pantanal, gelegen aan de zuidelijke rand van het Amazone-regenwoud en zich uitstrekt van Brazilië tot Paraguay en Bolivia, herbergt een enorme rijkdom aan biodiversiteit.


De Braziliaanse regering staat onder druk om meer te doen om de Amazone en de Pantanal te beschermen. Milieuactivisten beschuldigen president Jair Bolsonaro, een extreemrechtse scepticus op het gebied van klimaatverandering, van het aanvallen van de essentiële natuurlijke hulpbronnen van het land met beleid ter bevordering van landbouw en mijnbouw op beschermde gronden.
(Suriname Mirror/AFP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten