zondag 2 augustus 2020

Amerikaans rapport over cocagewassen in Peru bevat fouten

'Zo'n 6 miljoen Peruanen consumeren elk jaar cocabladeren en die veranderen nooit in cocaïne'


Ruben Vargas, uitvoerend voorzitter van de Comisión Nacional para el Desarrollo y Vida sin Drogas (Devida), zei zaterdag dat er ernstige misrekeningen zijn in het laatste rapport van het White House Office of National Drug Control Policy (ONDCP) over coca-gewassen in Peru in 2019. Gezien deze fouten, zo gaf hij aan, is de vermeende groei van illegale cocagewassen met meer dan 35% te groot, wat de aanhoudende inzet van Peru in de strijd tegen drugs in twijfel trekt. 

Een eerste fout van de ONDCP bij het schatten van cocagebied in het Zuid-Amerikaanse land in 2019, zou zijn het negeren van de cocabladeren die bestemd zijn voor traditionele consumptie en industrieel gebruik, die legaal zijn in het land.

Volgens een studie uit 2019, uitgevoerd door het Instituto Nacional de Estadísticañ e Informática (INEI) - in opdracht van Devida - is iets meer dan 9.000 hectare cocagewassen bestemd om aan deze traditionele vraag van legale voorouderlijke en industriële oorsprong te voldoen.

'Ongeveer 6 miljoen Peruanen consumeren elk jaar cocabladeren en dat verandert nooit in cocaïne', zegt Vargas, die opmerkte dat dit sinds 2018 aan de ONDCP is gemeld.

Een andere ONDCP-rekenfout, zei het hoofd van Devida, is dat de totale oppervlakte die in 2019 was uitgeroeid (equivalent aan 25.000 hectare) niet in het rapport zou worden meegenomen.

'De enorme inspanning van de Peruaanse staat om illegale cocagewassen uit te roeien, die vroeger nationale parken en de gebieden van inheemse gemeenschappen binnendrongen, is niet erkend', verklaarde Vargas.

Volgens een door Devida uitgevoerde analyse werd meer dan 18.000 hectare van de 25.000 die in 2019 was uitgeroeid, niet in aanmerking genomen op het moment dat de ONDCP haar definitieve resultaten bekendmaakte.

(Suriname Mirror/Andina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten