VHP in gesprek met regering om te voorkomen dat Suriname
gedowngrade wordt naar ‘default’
De regering is naarstig op zoek naar geld om eind deze maand de eerste aflossing plus rentebetaling voor de Afobakadam-lening te kunnen voldoen. In december vorig jaar werd via Oppenheimer een obligatielening van US$ 125 miljoen genomen om achterstallige stroomrekeningen aan Alcoa te kunnen betalen, zodat de stuwdam in Surinaamse handen kwam.
Het belangrijkste doel nu is om te voorkomen dat de kredietwaardigheid van het land verder omlaag wordt gebracht naar 'default', de kwalificatie wanneer een land niet in staat is zijn schulden af te lossen, zo schrijft de Ware Tijd zaterdag 20 juni 2020. Een default zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de bankensector en voor Staatsolie die ook een internationale obligatie heeft uitstaan. Eerder dit jaar werd Surinames kredietwaardigheid door de drie belangrijkste beoordelaars omlaag gebracht naar categorie 'CCC'.
Momenteel worden volgens de Ware Tijd twee opties bekeken. Het ene traject behelst een poging om via lokale banken, verzekeringsmaatschappijen en of pensioenfondsen aan de middelen te komen. In hoeverre het zal lukken om langs die weg de in totaal US# 23 miljoen veilig te stellen is nog onduidelijk.
De tweede optie is het herschikken van de aflossingen. Formele gesprekken met de obligatiehouders hebben echter nog niet plaatsgevonden.
Begin april hield Suriname zich al niet aan de afspraken met houders van obligaties. De onderpanden die waren toegezegd werden niet geregeld. Het gevolg hiervan was dat de rente is verhoogd met 3 procent per jaar.
Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, legde uit, dat Suriname de overname van de dam per 31 december moest afhandelen. Er waren twee opties aangeboden: het in onderpand geven van bepaalde inkomsten en indien dat niet zou gebeuren zou de rente met 3 procent worden verhoogd.
De strategie was, aldus Hoefdraad, om een lagere rente af te dwingen bij het aangaan van de lening en vervroegd te kunnen aflossen zonder boete. De bewindsman benadrukte dat dit jaar nog, na de verkiezingen, de aflossing zou worden gepleegd, waardoor de renteverhoging slechts één termijn zal bedragen. Het zou, aldus de minister, nadeliger zijn geweest om andere inkomsten vast te zetten.
'We moesten de deal sluiten. We hadden geen keus. Vooral door de enorme negativiteit vanuit de oppositie', zei Hoefdraad begin april.
Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dat de VHP op dit ogenblik samen met de regering,
waaronder minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, bezig is om te voorkomen dat Suriname
gedowngrade wordt naar ‘default’. Deze downgrading zal zeker komen, indien het land niet in
staat is de rentes over de genomen miljoenenleningen af te lossen.
De nieuwe coalitie zou hiermee een
poging willen nemen om eventuele problemen te voorkomen, wanneer de nieuwe regering in
augustus aantreedt. De kredietwaardigheid van Suriname is door Fitch en Standard & Poor’s
gedegradeerd tot CCC+, oftewel 'hoog risico en junk'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten