zaterdag 20 juni 2020

President Bouterse: 'De total lockdown wordt per zondag 21 juni 2020 versoepeld'

Avondklok geldt weer van 20.00 uur tot 05.00 uur

'Covid-19 is in Suriname, de vraag is hoe gaan wij hiermee om, de bal ligt nu vooral bij u'

 
De full lockdown wordt per zondag 21 juni 2020 versoepeld. Zo kondigde president Desi Bouterse zaterdagavond aan in een televisietoespraak in het kader van Covid-19 . Tegelijkertijd zullen er vanuit overheidszijde enkele maatregelen in stand worden gehouden om de besmettingen met het coronavirus in Suriname niet ineens te laten pieken.
 
De maatregelen die zullen gelden, zijn:

1. De totale lockdown wordt opgeheven met ingang van zondag 21 juni, vanaf 05:00 uur. Vanaf dit moment zal de beperking van bewegingsvrijheid weer gelden van 20.00 uur tot 05.00 uur.

2. Bedrijven en organisaties kunnen wederom hun normale openingstijden aanhouden; met in achtneming van de sociale afstanden, handen wassen en mond- en neusbedekking dragen. Uiteraard rekening houdend dat eenieder om 20.00 uur ’s avonds weer thuis is. De volgende sectoren blijven gesloten voor het publiek, te weten: hotels, casino’s, gebedshuizen, overdekte groenten-, fruit-, vlees- en vismarkten, bordelen en bars.

3. Overdekte sportscholen blijven gesloten. Indien sportactiviteiten in de open lucht worden georganiseerd zal men de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen in acht moeten nemen. Contactsporten blijven verboden.

4. Voor restaurants is de afhaal- en delivery service weer mogelijk.

5. Bewoners van bejaarden- en kindertehuizen wordt toegestaan om bezoek te ontvangen; met dien verstande dat elke bewoner slechts 1 bezoeker per dag mag ontvangen.

6. Binnenlandse vluchten van personen en goederen worden onder stringente richtlijnen toegestaan.

Bij elke maatregel zullen de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen blijven gelden. Dit betekent dat men de sociale afstand moet bewaren, frequent de handen wast en mond- en neusbedekking draagt. De samenscholing blijft gesteld op maximaal 5 personen.

Het staatshoofd benadrukte verder, dat de opheffing van de totale lockdown niet betekent dat men zich vrij kan bewegen over landsgrenzen. 'Al onze grenzen blijven gesloten. De operatie ‘Drin Dresi Wakti Siki’ wordt gecontinueerd. De patrouilles op rivieren en bij controleposten te Stolkertsijver, Redi Doti, Stuwmeer en Krakka worden versterkt met immigratie officieren.'

De repatriëring van Surinaamse ingezetenen zal de komende periode onder dezelfde stringente maatregelen voortgaan.

 

'De quarantaine en isolatie capaciteit bereiken hun piek en de zorgexperts geven aan dat de besmettingscijfers zullen blijven stijgen. Hieruit moeten wij helaas concluderen dat ook het aantal doden zal toenemen.'
 
Bouterse zei, dat er in de afgelopen weken een stijging in het aantal actieve Covid-19 gevallen is geweest alsook van het aantal genezen verklaarde personen, maar helaas ook een stijging van het aantal overledenen. Hij condoleerde alle nabestaanden met het grote verlies van hun dierbaren.

Bouterse benadrukte, dat de full lockdown’ maatregelen tot doel hadden het zorgteam de kans te geven om besmettingshaarden te identificeren, zij die ziek werden te behandelen en om ongebreidelde verspreiding van het virus tegen te gaan.
In de afgelopen 14 dagen is in beeld gebracht wat er gaande is. De strategie was om het aantal besmettingen beheersbaar te houden. Een ongecontroleerde piek is tot dusverre voorkomen. Medisch gezien heeft de full lockdown dus zijn doel bereikt:
*De stijging van het aantal positieve gevallen heeft plaatsgevonden binnen in kaart gebrachte clusters.
*Met het verplicht thuis blijven, heeft het opsporen van contacten van besmette personen makkelijker kunnen plaatsvinden.
 
Sociaal-maatschappelijk is er, aldus het staatshoofd, echter veel weerstand gekomen tegen de maatregelen. Zo is geconstateerd, dat op de tijdstippen waarbij het publiek was toegestaan om de openbare weg te betreden, er doorgaans een grotere toeloop van personen was waar te nemen. Verder heeft de situatie van 'total lockdown' bij de samenleving een gevoel van 'onnodig ongemak' teweeggebracht. In het bijzonder bij slecht en klein behuisde gezinnen, manifesteerde zich een opvallende toename van psychische en lichamelijke klachten.

President Bouterse zei verder, dat de overheid het maximale aan maatregelen heeft getroffen om de verspreiding van het Civid-19 virus zoveel mogelijk tegen te gaan. De zorgsector heeft op haar beurt alles in het werk gesteld om zorg te verlenen, om voorbereid te zijn.

Het staatshoofd stelde, dat 'wij hiermee naar een nieuwe fase gaan. Covid-19 is in Suriname. De vraag is hoe gaan wij hiermee om? De bal ligt nu vooral bij u. Ons aller eigen verantwoordelijkheid gaat nu een doorslaggevende rol spelen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten