'Succes van Costa Rica toe te schrijven aan betrokkenheid van alle overheidssectoren, een snelle reactie, een sterk gezondheidszorgsysteem en inzet burgers'
In Latijns-Amerika een regio met een steeds toenemende groei van het aantal coronavirus infecties en sterfgevallen, springen Uruguay en Costa Rica er uit als succesverhalen. Ondanks het feit, dat Uruguay nooit een algemene lockdown heeft verklaard, had het donderdag 21 mei 2020 749 gevallen en 20 doden geregistreerd onder een bevolking van 3,4 miljoen. In Costa Rica waren er slechts 903 gevallen en 10 doden in een land van vijf miljoen.
De cijfers liegen niet en de uitbraak in Uruguay 'is momenteel onder controle', zei epidemioloog Julio Vignolo, verwijzend naar de snelle reactie van het land. Op dezelfde dag dat Uruguay zijn eerste vier gevallen registreerde, 13 maart, riep de regering een noodsituatie voor de gezondheid uit, werden scholen en grenzen gesloten. De regering moedigde ook vrijwillig isolement aan, dat algemeen werd geaccepteerd in een land met een lage bevolkingsdichtheid. Intensive care-afdelingen hebben extra bedden en het gezondheidssysteem is nooit in de buurt gekomen van kraken, laat staan instorten.
Donderdag kondigde president Luis Lacalle Pou aan, dat de scholen de lessen in juni hervatten en zei 'we zijn ervan overtuigd dat het risico minimaal is'.
#EnDirecto Conferencia de prensa del presidente @luislacallepou y autoridades de gobierno https://t.co/6qyDl6QppL— Comunicación Presidencial (@compresidencia) May 21, 2020
Het reproductienummer van Uruguay - het besmettingspercentage - is 0,74, volgens een model dat is ontwikkeld door ingenieur Andres Ferragut en wiskundige Ernesto Mordecki, die samenwerken met de regering als adviseurs. Alles onder 1,0 betekent dat de infectie onder controle is. 'In een ideale wereld' dat betekent dat het virus verdwijnt uit het hele land, zei Ferragut tegen persbureau AFP. 'Het hangt van een heleboel dingen af: de natuurlijke besmettelijkheid van het virus, maar ook van sociaal gedrag en de genomen maatregelen.'
Op 29 maart daalde het bezoek aan cafés, theaters en winkelcentra met 75 procent, terwijl het bezoek aan parken, stranden en openbare pleinen met 79 procent daalde, volgens een rapport van Google Mobility. Er bestaat echter de vrees dat met succes zelfgenoegzaamheid komt. Die twee cijfers waren gedaald tot respectievelijk 36 en 53 procent in het laatste rapport van Google Mobility op 9 mei. 'Dit is van dag tot dag. We moeten voorzichtig en voorzichtig zijn', zei Vignolo. 'Coronavirus is gekomen om te blijven en zal hier blijven totdat er een allesomvattende oplossing is.'
In Costa Rica hebben wetenschappers en laboratoria gewerkt aan een reeks oplossingen om de uitbraak aan te pakken, niet in de laatste plaats om de afhankelijkheid van het land van geïmporteerde goederen te verminderen te midden van wereldwijde schaarste. Het succes van Costa Rica bij het afweren van het nieuwe coronavirus kan worden toegeschreven aan de betrokkenheid van alle overheidssectoren, een snelle reactie, een sterk gezondheidszorgsysteem en de inzet van haar burgers, zei Maria Dolores Perez-Rosales, de Wereldgezondheidsorganisatie vertegenwoordigster van de organisatie in Costa Rica. 'Daarin ligt in grote lijnen de sleutel tot de reden waarom Costa Rica de pandemie op deze manier beheert', zei ze.
Het land heeft het zo goed gedaan, dat het de eerste in de regio is die zijn voetbalcompetitie heeft hervat, zij het achter gesloten deuren. Costa Ricaanse wetenschappers hebben beschermingsmiddelen, ventilatoren, capsules om geïnfecteerde patiënten te vervoeren ontwikkeld en zelfs gespecialiseerde medicijnen.
De komst van de ziekte leidde tot een gezamenlijke inspanning van de particuliere en de openbare sector om samen te werken 'om zelfvoorzienend te worden in medische apparatuur', vertelde minister van Wetenschap en Technologie Adrian Salazar aan AFP via video. Salazar zegt, dat die inspanningen ervoor hebben gezorgd dat Costa Rica voldoende voorradig was met de benodigde medische benodigdheden.
Hoewel het sterftecijfer laag is, bereidt Costa Rica zich nog steeds voor op het worst case scenario en ontwikkelt het prototypen van ventilatoren die zich in de laatste testfase bevinden. Er is ook vooruitgang geboekt bij het testen en de productie van swabs die zijn gebruikt om de tests uit te voeren. 'Het belangrijkste doel is om lokaal wattenstaafjes te kunnen produceren, gezien de schaarste op wereldniveau ... en, indien nodig, op grote schaal testen voor Covid-19', zegt Jose Pablo Carballo, een student aan de Universiteit van Costa Rica die betrokken is bij het ontwikkelingsprogramma.
(Suriname Mirror/AFP/Twitter)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten