vrijdag 22 mei 2020

Het wil maar niet boteren tussen GLIS-directie en eigenzinnige vakbondsman Hooghart

GLIS-directeur: 'Hooghart handelt niet in belang van de werknemers'

- 'Hooghart brengt wederzijdse correspondentie via de media in openbaarheid zou en vertelt leugens'
- Hooghart: 'Directie grijpt Covid-19 aan om kennismaking op slinkse manier te ontlopen'


Silvano Tjong-Ahin, directeur van het Managementinstituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem (MI-GLIS), vindt dat het vakbondsbestuur onder leiding van Ronald Hooghart niet in belang van de werknemers handelt. Hooghart op zijn beurt verwijt de directeur dat hij de bond niet wil ontvangen voor een kennismakingsbezoek, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 22 mei 2020. 

Tijdens een persconferentie gisteren sprak Tjong-Ahin de hoop uit, dat de rust die na vorige onenigheid is ingetreden niet wordt verstoord. Hij is duidelijk niet blij met de werkwijze van de bondsvoorzitter, die volgens hem wederzijdse correspondentie via de media in de openbaarheid zou hebben gebracht en leugens vertelt.

Tjong-Ahin verwijst naar een brief van het bondsbestuur, waarin de directie ervan wordt verweten niet te communiceren en eraan wordt herinnerd dat er volgens wettelijke regels op 4 juni 2019 een vakbond is opgericht. Volgens het schrijven weigert de directie het bestuur voor kennismaking te ontvangen.

Tjong-Ahin zegt naar aanleiding hiervan, dat de bond per brief is geïnformeerd dat in verband met de coronacrisis het bestuur voorlopig niet kan worden ontvangen, maar dat dit later wel zal gebeuren. 'Maar, we hebben ook meteen aangegeven dat er indien dringende zaken te bespreken zijn in arbeidersbelang, de bond daarbij vrij is om alvast dialoog - zij het schriftelijk - te starten.' Maar, Hooghart beweert, dat er geen sprake van communicatie is en heeft de houding van de directie aanleiding gegeven het vertrouwen in haar op te zeggen.

Toch is er met elkaar gesproken en de directie had het bestuur gevraagd verontschuldigingen aan te bieden voor de gewraakte brief en een dialoog te beginnen. Tjong-Ahin eiste wel, dat de bond eerst zijn statuten in orde zou maken. Hooghart: 'Dat hebben we gedaan, maar hij houdt zich niet aan zijn woord.'

De vakbondsvoorzitter vindt het een kwalijke zaak, dat de directie Covid-19 aangrijpt om de kennismaking 'op slinkse manier' te ontlopen. Hij verwijt de leiding ook het verdeel- en heersprincipe toe te passen. 'Na de verkiezingen zullen we, als het moet, naar de rechter gaan om zaken zo op te lossen', dreigt Hooghart.

Vorig jaar hebben de werknemers gestaakt en dat heeft de verstandhouding met de directie nog meer vertroebeld. Tjong-Ahin: 'Wij weten tot nu toe nog steeds niet precies waarvoor de medewerkers toen hebben gevochten want elke keer werd een andere reden opgegeven. Als het nou ging om loonsverhoging of een andere tegemoetkoming, had ik er dan nog begrip voor.' Hij noemt de staking daarom onrechtmatig.

Sinds Glenda Heikerk is aangetreden als hypotheekbewaarder, zijn er drie medewerkers ter beschikking gesteld van de directeur wegens 'onregelmatigheden'. De maatregel tegen het drietal zou aanleiding zijn geweest voor de staking van enkele medewerkers. Er loopt politieonderzoek in opdracht van de procureur-generaal. Tjong-Ahin: 'We zijn bezig met een kruistocht tegen corruptie binnen GLIS en hebben tal van zaken al kunnen blootleggen.'

De directeur zegt, dat bijvoorbeeld het opgevallen is, dat medewerkers zelf uittreksels bij GLIS aanvragen voor particulieren en zelf bij de kassa hiervoor gaan betalen, terwijl dit niet hun taak is. 'Zo is er nog een aantal zaken. Wij proberen onze naam hoog en zuiver te houden. Het is dan jammer dat de voorzitter van de personeelsbond weer een smet probeert te leggen op MI-GLIS en zijn bestuur.' 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten