(Bron foto: de Ware Tijd/Wilfred Leeuwin) |
De Ware Tijd meldt, dat vakbondsman Hugo Blanker dinsdagavond 27 augustus 2019 door de beveiliging van de Assemblee isverwijderd van de publieke tribune. Blanker betrad tijdens een late schorsing de publieke ruimte met een Surinaamse vlag die hij rond zijn kleding had gedrapeerd. Op een gegeven moment heeft hij de vlag opgehangen aan het glaswerk dat als scheiding dient tussen de vergaderzaal en de publieke ruimte. Toen hem werd gevraagd dat niet te doen protesteerde Blanker. Hij haalde de vlag weg van het glaswerk en drapeerde die weer om zijn lichaam.
De beveiliging vroeg hem uit voorzorg de vlag achter te laten om te voorkomen dat het gebeurde zich herhaalde. Blanker weigerde en stond er op dat hij Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons wilde spreken. Hem werd door de beveiliging gevraagd zich uit de zaal te verwijderen, wat hij morrend deed.
Volgens de beveiliging en Blanker is hij bij het betreden van de terrein van het parlementsgebouw met de vlag aan een stok, er op gewezen dat hij niet mag zwaaien met de vlag en dat er huisregels zijn voor het publiek waaraan hij zich moet houden. Boven in de zaal is hem ook nog gevraagd de vlag van het glas werk te verwijderen.
Het incident zorgde voor enkele minuten voor een geharrewar tussen Blanker en de beveiliging waarna hij de publieke ruimte verliet. Door de beveiliging werd hem gevraagd in de publieke wachtruimte plaats te nemen, totdat iemand van de leiding van het parlement hem zou spreken. Blanker bezocht de publieke ruimte om met zijn actie aan te tonen hoe hij dacht over de gang van zaken in de vergadering, waar de kwestie Alcoa in behandeling was. 'Ik ben niet voor of tegen en zou ook niets hebben gezegd. Ik wilde alleen maar met de vlag de parlementariërs duidelijk maken dat zij misschien wel de beslissing van de eeuw gaan nemen', zegt Blanker.
Het is in De Nationale Assemblee een huisregel dat het publiek wel aanwezig mag zijn, maar op geen enkele manier onderdeel mag zijn van de vergadering. Zo mag op geen enkele manier uiting worden gegeven van gevoelens van voor of tegen de gang vaan zaken in de vergadering. Op grond daarvan is volgens de beveiliging Blanker ook gevraagd de zaal te verlaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten