woensdag 28 augustus 2019

Coalitie in Assemblee distantieert zich van formele afwijzing Memorandum of Understanding in zaak-Alcoa

Bouva (NDP): 'Geen enkele formele consequentie kan verbonden worden aan afwijzing MoU'


Tot verbazing van de oppositie heeft de coalitie in De Nationale Assemblee (DNA), zich dinsdagavond 27 augustus 2019 gedistantieerd van de formele afwijzing van het Memorandum of Understanding (MoU) die in 2015 na anderhalf jaar onderhandelen, fel werd bekritiseerd in het parlement, aldus de Ware Tijd.

Fungerend Assembleevoorzitter Melvin Bouva (NDP) deed de mededeling, dat er geen enkele formele consequentie verbonden kan worden aan de afwijzing van de MoU. Volgens hem kan dat alleen politiek. Dit zei hij tijdens de spreekbeurt van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, die vindt dat de regering ondanks een 'kamerbrede' afwijzing van de MoU, toch buiten het parlement verder zaken is gaan doen met de Alcoa en de Alcoa precies heeft gedaan wat in deze afgewezen MoU, stond opgetekend.

De mededeling van Bouva zorgde voor felle discussies en verbaasde reacties vanuit de oppositie. Die probeerde de coalitie duidelijk te maken, dat juist op basis van deze 'kamerbrede' afwijzing toenmalig minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, in een brief aan de Alcoa heeft laten weten dat er opnieuw onderhandeld zal moeten worden, omdat het hoogste staatsorgaan, DNA, de MoU heeft afgewezen.

De oppositie en de coalitie hebben vanaf dat moment dezelfde taal gesproken en het de regering later kwalijk genomen dat, ondanks de afwijzing, Alcoa toch uitvoering heeft gegeven aan de MoU. In die dagen was er vanuit de Alcoa al gesuggereerd dat het parlement geen partij is bij de onderhandelingen en de Brokopondo Overeenkomst, omdat die overeenkomst geen wet zou zijn.

Dinsdag heeft minister Sergio Akiemboto, ook weer aangegeven, dat de Brokopondo Overeenkomst geen wet is, wat aanleiding is geweest voor de discussie rond de MoU. In november 2015 heeft het parlement na een besloten vergadering met de regering naar buiten gebracht wat president Desi Bouterse achter gesloten deuren aan het parlement heeft medegedeeld:

'Mevrouw de voorzitter! De regering heeft in Comité Generaal verband uw geacht college mogen informeren over de overeengekomen Memorandum of Understanding met de Alcoa. Deze Memorandum of Understanding heeft in uw geacht college tot de nodige vragen en discussies geleid. Ik heb bij de behandeling van dit memorandum of understanding aan uw college ook bekendgemaakt dat ik met deskundigen ter zake uit de samenleving ampel van gedachten heb gewisseld.'

'Uit al deze discussies heeft de regering zich samen met de onderhandelingscommissie andermaal gebogen over het Memorandum of Understanding. Na rijp beraad heeft de regering besloten aan uw geacht college te vragen deze memorandum of understanding bij deze terug te nemen en hiermede de regering de gelegenheid geven te proberen nieuwe onderhandelingen te beginnen met de Alcoa en afhankelijk van de reactie hierop van Alcoa verdere stappen te nemen. De regering zal deze nadere stappen in goed overleg met uw college uitvoeren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten