zondag 20 januari 2019

Alphons Levens; 'Stil'

Stil


Zou hij er nog zijn?
’t Is zeker vijftien jaar geleden
dat ik hier was voor het laatst
voor schoenmaker Baasmin;
wist niet meer waar de toiletten waren;
waarom is het hier zo stil,
hier in de achterste, brede, straat
van onze centrale markt …
‘k Ben zowat de enige gast
tussen links en rechts de volle tafels
met groenten, fruit en vele aardvruchten,
allerlei producten van alle bevolkingsgroepen;
mijn horloge wijst reeds veertien uur;
hoe laat sluit deze markt ook weer?
De tafels zijn nog hartstikke vól
met groenten, fruit en vele aardvruchten,
allerlei producten van alle bevolkingsgroepen,
doch ik ben zowat de enige gast
en mijn horloge wijst reeds veertien uur. 

Alphons Levens,
20 december 2018.

Duizenden mensen demonstreren in steden Colombia tegen terreurgeweld

(Bron foto: Twitter)
Aanleiding voor protest bomaanslag op een politieacademie in Bogota


In Colombia hebben duizenden mensen zondag 20 januari 2019 deelgenomen aan een mars om hun ongenoegen te uiten over het terreurgeweld van deze week. In heel het land liepen mensen met witte vlaggen en ballonnen over straat.


Ook president Iván Duque en andere politieke leiders namen deel aan de protestmars. Ze omarmden agenten op de route naar het Plaza de Bolívar, het belangrijkste plein van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Daar scandeerden de demonstranten 'geen terrorisme meer' en deelden ze bloemen aan veiligheidspersoneel uit.



Donderdag eiste een bomaanslag op een politieacademie in Bogota twintig levens. De vermoedelijke dader was lid van de linkse guerrillabeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional).

Het was de dodelijkste terreuraanval in het land sinds 2003 toen guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) een bomaanslag pleegde bij club El Nogal die 36 mensen het leven kostte.

(Suriname Mirror/El Pais/Twitter/El Espectador/De Telegraaf/YouTube)

Oud-NDP'ers Cedric van Samson en Noreen Cheung maken sprong naar VHP

VHP lijkt opvangcentrum voor partijpolitieke overlopers en carrière strebers....


Criticus en artiest Cedric van Samson (Raga Djong) is zaterdagavond 19 januari 2019 groots binnengehaald door de VHP. Hij was een van de hoofdsprekers en hield vlak vóór partijleider Chandrikapersad Santokhi zijn toespraak. Van Samson heeft enige tijd geleden de NDP verlaten en maakte furore met het lied 'Pe a money de'.

Hij is een van de vele nieuwe gezichten - met ook oud-Assembleelid Noreen Cheung die in 2015 de NDP de rug toe keerde en naar de NPS verdween - die de VHP heeft gepresenteerd bij de start van haar verkiezingscampagne in partijcentrum 'de Olifant'. Net als Miquel Abaas, die de ABOP vaarwel heeft gezegd, maakte Van Samson furore op het podium.

Van Samson voerde aan, dat niet gekeken moet worden naar etniciteit. Wie het land vooruit kan brengen, die moet aan het roer komen. 'No meki no wan man e kweki rassenhaat nanga yu', voerde de spreker aan. Hij benadrukte, dat mensen die met rassenhaat bezig zijn niet in staat zijn ontwikkeling te brengen.

Van Samson beweerde, dat hij president Desi Bouterse ook een kans heeft gegeven, maar de ontwikkeling is niet gekomen. Als voorbeeld haalde hij aan om een foto te maken van de wisselkoers van nu en van tien jaar geleden. 'A koers gro no. De koers is zo groot geworden. Hoe groot gaat de koers worden?' Hij vroeg om ook een foto te maken van een pak cement nu en van tien jaar terug. 'Hoe groot is de prijs geworden. Zoooo...' Hij zei dat Santokhi een visie heeft en kondigde de partijleider aan als 'optie basi'.

(Suriname Mirror/Starnieuws/Waterkant.net)

KLM-vlucht Buenos Aires-Schiphol maakt gedwongen landing op Kaapverdische Eilanden

KLM-vlucht omgeleid vanwege agressieve passagiers


Twee agressieve passagiers hebben er in de nacht van zaterdag op zondag voor gezorgd, dat een rechtstreekse KLM-vlucht van Argentinië naar Nederland moest worden onderbroken. Het toestel maakte noodgedwongen een tussenlanding op de Kaapverdische Eilanden. Dat gebeurde omstreeks vier uur zondag morgen Nederlandse tijd, aldus diverse Nederlandse media zondag 20 januari 2019.

Vlucht KL 702 was onderweg van Buenos Aires naar Schiphol. De piloot zette het toestel halverwege de vlucht aan de grond op de luchthaven van Espargos op het eiland Sal.


'De twee agressieve passagiers werden achtergelaten en meegenomen door de politie’, zegt KLM-woordvoerster Lisette Ebeling Koning. Ze geeft om privacyredenen geen details over de aanleiding voor de agressie, de manier waarop het duo zich misdroeg en de nationaliteit van de arrestanten.

'Het toestel is met een kleine vertraging doorgevlogen naar Nederland’, aldus de zegsvrouwe. Vlucht KL702 landde aan het begin van de middag op Schiphol.

Twee agenten aangehouden verdacht van mishandeling verdachte

Arrestant loopt letsel op aan zijn geslachtsdeel: één van de teelballen is opgezet


Twee agenten van politie eerste klasse, te werk gesteld op politiestation Houttuin, zijn donderdag in verzekering gesteld ter zake mishandeling van een verdachte, zo bericht zondag 20 januari 2019 het Dagblad Suriname. Een familielid stelt, dat hun dierbare 'op beestachtige wijze' is mishandeld, waardoor hij ernstige letsels heeft opgelopen aan zijn geslachtsdeel. 

De arrestant heeft de melding van deze mishandeling bij zijn verschijning op het parket doorgeven. Hij werd terstond naar een arts gebracht die de man heeft onderzocht. Hij was aangehouden op verdenking van een diefstal in vereniging.

De man werd verwezen naar een deskundige, die constateert, dat één van de teelballen van de arrestant is opgezet.

In het belang van het onderzoek zijn de agenten N. en S. in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak duurt voort. De politiemannen hebben een advocaat in de arm genomen.

Somohardjo (Pertjajah Luhur): ‘Onze president is een pramisident’

‘Bouterse kopieert alles van Maduro'


Geen president, maar pramisident. Zo noemt Assembleelid Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) president Desi Bouterse. Somohardjo zegt vandaag, zondag 20 januari 2019, in het Dagblad Suriname, dat hij deze naam voor onze president heeft gekozen op basis van de vele beloftes die hij heeft gemaakt en nog steeds maakt. Pramisi staat in het Sranan voor belofte. 

Jaar in en jaar uit worden beloftes uitgesproken door de president die maar niet worden waargemaakt.

‘De minister van Financiën moet vernoemd worden naar minister van Leenzaken.’ Somohardjo maakt zich ernstig zorgen over, dat er maar leningen worden aangegaan zonder dat er adequate maatregelen worden getroffen om deze terug te betalen. ‘Ze denken niet aan terugbetalen.’ De vele leningen die worden genomen zullen als gevolg hebben, dat Suriname in een afhankelijkheidspositie wordt gemanoeuvreerd.

Volgens de PL-leider is de regering heel creatief in het‘njang maken, het in stand houden van de corruptie. Waar president Bouterse vlak voor zijn aantreden in 2010 plechtig aan het volk beloofde dat hij de corruptie met wortel en tak zou uitroeien, blijkt dat hij nu ernstig verstrengeld zit in de vele wortels van corruptie. Ook het aangaan van de vele leningen zouden als kernzaak hebben ‘het maken van een njang’.

Somohardjo schroomt er niet voor aan te halen, dat de NDP synoniem is voor corruptie, terwijl de PL synoniem is voor sociaal. Ook blijft hij volharden, dat zijn partij in samenwerking met andere partijen goed in staat is om de stabilisatie in toom te houden. Dit was vanaf het aantreden van deze regering in 2010 tot 2014 het geval. De PL werd in 2014 door de NDP de laan uitgestuurd en de financiële wanorde daarna. De president introduceerde toen het woord ‘precair’ aan het volk.

Somohardjo vind met maar sneu, dat onze president de omstreden president van Venezuela als zijn voorbeeldfiguur ziet. ‘Bouterse kopieert alles van Maduro. Hopelijk wordt het parlement niet opzij gezet als in de jaren ’80.' Ook vermeldt hij erbijm dat het totaal misplaatst is van president Bouterse om achter Maduro aan te lopen. Zijn presidentschap wordt ernstig betwist door de diverse wereldorganisaties waar ook Suriname lid van is. ‘Alleen president Bouterse zit constant achter Maduro aan. Dan gaat hij de vicepresident sturen naar Venezuela om hem te feliciteren.’

Somohardjo, die 75 jaar oud is en zich nog gezond en fit voelt, adviseert de 73-jarige president om zijn gezondheid prioriteit te stellen. ‘Is een advies van mij naar de president. Het advies van een oudere broer. Ik ben 2 jaren ouder dan hem.’

Somohardjo is zich goed ervan doordrongen dat de gezondheid van een persoon het meest kostbare goed is. ‘Je kan nog zoveel macht hebben, zo geweldig stoer doen, maar als je niet gezond bent, ben je nergens.’

Somohardjo's advies aan de president: ‘Je hebt toch een heel jonge vicepresident? Draag de macht over aan hem, totdat je helemaal bent opgeknapt.’

Brunswijk (ABOP) ergert zich aan de slechts Srd 50.000 op begroting 2019 voor topsport

‘Met Srd 50.000 geen tweede Anthony Nesty’


ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk stoort zich eraan, dat de regering slechts een bedrag van Srd 50.000 op de begroting voor 2019 heeft opgenomen voor topsport en talentenontwikkeling. Indien Suriname grote successen internationaal wil genieten, dan zal zij volgens de politicus meer hierin moeten investeren. 

'In de Jaarrede zegt de president ‘Onze golden boy Anthony Nesty, met enorme talenten uit ons klein land, heeft op het Olympische Spelen van 1988 tot grote verbazing van de wereldgemeenschap het haast onmogelijke mogelijk gemaakt’. Wij weten allemaal wat de prestaties van Anthony Nesty zijn geweest. Maar, regering van Suriname, de overwinning van Nesty is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Onder andere hard werken, ondersteuning van familie en vrienden en trainingen buiten Suriname gingen eraan vooraf. 30 jaar na de overwinning van onze golden boy zie ik op de begroting 2019 voor topsport en talentenontwikkeling slechts Srd 50.000', zei Brunswijk donderdag tijdens de eerste ronde van de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname zondag 20 januari 2019.

Volgens de ABOP-leider moeten we elkaar niet voor de gek houden, omdat met dit bedrag ‘wij geen tweede Anthony Nesty zullen krijgen’. 'Met talent alleen word je geen Olympisch of wereldkampioen', sprak hij.

De ABOP eist een integraal beleid van de overheid op het gebied van talentenontdekking, talentenontwikkeling en monitoring. Hierdoor hoeft niet nog een 30 jaar gewacht te worden op een tweede Anthony Nesty.

'Niet alleen in Paramaribo, maar zeker ook in de andere delen van het land en vooral niet alleen voetbal. Talenten blijven onopgemerkt buiten Paramaribo. Denk maar aan de verre districten, polders en het binnenland. Srd 4.000 per maand voor talentenontwikkeling en talentenontdekking betekent afdoen van een serieuze zaak met een lachertje. Als je alleen maar naar Nickerie gaat, één trip, kost het je al Srd 4.000', aldus Brunswijk.

Dodental door explosie in pijpleiding Mexico gestegen naar 79

Nog 66 mensen in ziekenhuizen behandeld aan hun verwondingen


Het dodental door een explosie zaterdag in een pijpleiding in Mexico is gestegen naar 79. De Mexicaanse minister van Gezondheid Jorge Alcocer meldt, dat nog 66 mensen in ziekenhuizen worden behandeld aan hun verwondingen.

Volgens de deelstaatregering was de leiding met brandstof gescheurd. Toen mensen probeerden containers met brandstof te vullen bij het lek, explodeerde de leiding. Het incident gebeurde vrijdag in het dorpje Tlahuelilpan.


Geweldsincidenten bij pijpleidingen komen steeds vaker voor in Mexico. Bendes proberen illegaal benzine af te tappen en de brandstof te verkopen op de zwarte markt. Vanwege maatregelen van de regering is er op meerdere tankstations een tekort aan benzine.



(Suriname Mirror/Belga/jalisco.quadratin.com.mx/Twitter/Heraldo de Mexico/YouTube)

Jamaicaanse zanger Buju Banton komt voor optreden 4 mei naar Suriname

Buju Banton sinds 7 december weer vrij man na zo'n 9 jaar cel voor poging koop 5 kilo cocaïne...


De bekende Jamaicaanse zanger Buju Banton (Mark Anthony Myrie) komt naar Suriname. Purple Promotion haalt hem op zaterdag 4 mei 2019 voor een live show naar het André Kamperveen Stadion in Paramaribo. Dat maakte de organisatie zaterdag 19 januari 2019 bekend, aldus Waterkant.net

De 45-jarige Buju Banton was voor het laatst in 2007 in Suriname voor het verzorgen van een concert.


Banton zat sinds december 2009 in de cel, omdat hij zou hebben getracht 5 kilo cocaïne te kopen. De verkoper bleek echter een undercoverpolitieagent. Zijn advocaat, David Oscar Markus, zei dat Banton onschuldig is en in de val iwa gelokt door 'slechte mensen die probeerden om zijn vertrouwende en eerlijke natuur te misbruiken'.



Op 23 juni 2011 werd hij veroordeeld tot tien jaar cel. Banton werd op 7 december 2018 in vrijheid gesteld.





Het optreden in Suriname vormt onderdeel van het Caribische deel van de 'Long Walk To Freedom Tour' die 16 maart start met een concert op Jamaica. Vervolgens  Op 30 maart op de Bahamas, 21 april op Trinidad & Tobago, 27 april op Barbados en 11 mei Grenada.

Vraagtekens bij kandidatuur Dwight Prade voor functie jeugdambassadeur

Prade neemt waar als onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten ministerie van Sport- en Jeugdzaken

'De onderdirecteur heeft als jongere gesolliciteerd en niet als onderdirecteur, hij voldoet aan het profiel'



De ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), Dinesh Parag, fronst zijn wenkbrauwen over de kandidatuur van Dwight Prade voor de functie van jeugdambassadeur. Prade neemt waar als onderdirecteur Sportaccommodaties en Ruimten bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken (S&J). Er zijn geen regels en voorwaarden tegen de kandidatuur van medewerkers van dit ministerie, maar Parag ziet wel enig conflict in de kandidatuur van Prade. S&J coördineert het proces rondom de verkiezingen van de jeugdambassadeurs, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 20 januari 2019.


Parag wijst vooral op de fase vóór de kandidaatstelling, waarin medewerkers van S&J betrokken zijn. De werving en selectie zijn volgens S&J geschied door een werkgroep met vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sport- en Jeugdzaken.

Het NJP wilde dat een eigen waarnemer de procedure zou volgen, maar het ministerie heeft dit verzoek afgewezen. 'Hoe betrouwbaar en transparant zijn zaken eraan toegegaan', vraagt de NJP-ondervoorzitter zich af.

Er is geen vuiltje aan de lucht, vindt directice Jeugdzaken Rachel Koningsbloem-Pinas. 'De onderdirecteur heeft als jongere gesolliciteerd en niet als onderdirecteur. Hij voldoet aan het profiel. Er is geen conflictsituatie, anders zou hij niet in de screening vallen.'

Bestuurskundige August Boldewijn is het met haar eens. 'Als de voorwaarden die gesteld worden om te kunnen meedoen geen beperkingen opleggen, kun je de man er niet van weerhouden om mee te doen.'

Een andere - niet bij naam genoemde -  deskundige vindt de selectie 'bestuurlijk bekeken' niet in de haak. 'Zowel vanuit het principe van de trias politica als checks and balances denk ik, dat we in dit geval kunnen spreken van onbehoorlijk bestuur.'

Minstens 22 doden en 37 gewonden bij ongeluk twee bussen in Bolivia

(Bron foto: Twitter)
Mogelijk leidt inhaalmanoeuvre tot botsing bussen te Challapata


Bij een ongeval tussen twee bussen in het westen van Bolivia zijn minstens 22 doden gevallen en 37 anderen gewond geraakt. Het ongeval gebeurde zaterdag 19 januari 2019 in het stadje Challapata.


Het ongeval gebeurde 's ochtends op de snelweg die Oruro, een stad 200 kilometer ten zuiden van hoofdstad La Paz, verbindt met Potosi, een van de hoogste steden ter wereld, boven 3,657 meter.

Aan de basis van het ongeval ligt mogelijk een inhaalmanoeuvre. Er is een onderzoek geopend.





Dergelijke ongelukken met twee voertuigen komen steeds vaker voor in Bolivia. Veel wegen rond La Paz zijn smal en bevinden zich op steile bergen. De wegen zijn vaak niet goed onderhouden en daardoor nog gevaarlijker.


 (Suriname Mirror/DPA/reduno.com.bo/La Razon/Twitter/YouTube)

Ontheven diensthoofd van de Douane Wekker: 'De douanedienst werkt nog primitief'

'We hebben niet eens scanapparaat en daarvan zijn ook de drugscriminelen op de hoogte'

'In 2009 kreeg Douane een scanapparaat van de Chinese regering, maar die is al zeker vijf jaar kapot'....


Iwan Wekker, het ontheven diensthoofd van de Douane, is het niet altijd eens met de kritiek van het publiek, dat douaniers betrokken zijn bij de poging tot grootschalige drugssmokkel op de Dr. Jules Sedney Haven. Een groot deel van de gemeenschap weet volgens hem niet dat de douanedienst nog primitief werkt. 

'We hebben niet eens scanapparaat en daarvan zijn ook de drugscriminelen op de hoogte. Je moet de douaniers tools geven om de containers beter te controleren.'

De dienst heeft in 2009 een scanapparaat gekregen van de Chinese regering, maar dat is al geruime tijd kapot. Hij ontkent dat het is gesaboteerd door douaneambtenaren. 'Het is zeker vijf jaren stuk, omdat het is verouderd.'

Desgevraagd zegt de coördinator van het douanemanagementteam, August van Lobbrecht, vandaag, zondag 20 januari 2019, in de Ware Tijd, dat de dienst niet beschikt over een scanapparaat voor twintig en veertig voet containers. Maar, hij wil hier niet over uitweiden.

Wekker bevestigt wat al zo vaak is gezegd, Suriname wordt aangemerkt als doorvoerland van drugs. Reden te meer dat de regering geavanceerde apparatuur aanschaft om niet alleen drugsmokkelaars, maar ook douaniers de pas af te snijden. 'Ze zouden langer nadenken om drugs te smokkelen als de scan er was. Gelegenheid maakt de dief.'

Wekker weet dat andere landen in de regio, zoals Trinidad en Tobago, wel een scan hebben. Volgens hem was, toen hij de leiding van de dienst had, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bezig met drie bedrijven om een scanapparaat aan te schaffen.

Stichting 8 december 1982: 'Misiekaba bedrijft opportunistische politiek, hij moet immers in lijn blijven met de hoofdverdachte'

'Jammer dat een lid van juist de wetgevende macht blijk geeft niet te weten hoe ons rechtssysteem werkt'


'Het DNA-lid André Misiekaba heeft bij de de openingsvergadering van de begroting 2019, gesteld dat de Krijgsraad de gewijzigde (zelf)Amnestiewet heeft genegeerd. Volgens de heer Misiekaba is er geen sprake van een strafrechtelijk proces, maar een politiek proces. Dit standpunt is geen verassing voor de samenleving. De heer Misiekaba hanteert helaas niet het objectief criterium van de trias politica. Hij bedrijft opportunistische politiek. Hij moet immers in lijn blijven met zijn geestesgenoten, de hoofdverdachte, en anderen. 

Het wordt overigens tijd dat de Surinaamse politicus echt moet beteren. Personen die onbevreesd hun eigen moraal laten gelden bij zulke principiële issues in plaats van het vege lijf te redden en voor het persoonlijk gewin te kiezen in de politiek. 

Het probleem ontstaat wanneer een politicus - gepassioneerd door zijn politieke loyaliteit - aan niet zijn partijidealen en principes, maar aan personen wenst te bewijzen. Het leidt in deze tot een ondermijning van het totale Surinaamse rechtssysteem met als uiteindelijk resultaat vernietiging daarvan. 

Dit jaar, evenals het vorige jaar, suggereerde dit Assembleelid alsof de rechter geen verantwoording verschuldigd is en dat daar maatregelen tegen genomen zou moeten worden. Jammer dat een lid van juist de wetgevende macht blijk geeft niet te weten hoe ons rechtssysteem werkt. De rechter legt namelijk in het openbaar verantwoording af aan de totale samenleving, omdat de vonnissen in het openbaar worden uitgesproken en de rechtszittingen in het openbaar geschieden. Daarna heeft een ieder het recht om nog in hoger beroep te gaan, waar het hoogste rechterlijk orgaan ook dezelfde openbare verplichtingen heeft. 

Hoewel mijnheer Misiekaba bij zijn laatste uitspraak aangeeft, dat hij de uitspraak van de rechter respecteert, zoals dat hoort, is het jammerlijk dat hij vlak daarna aangeeft, 'dat zijn fractie wel weet hoe zij daarmee zullen omgaan…….'. 

Het is goed de heer Misiekaba en de Surinaamse samenleving in herinnering te brengen, dat de rechter op grond van het geldende Surinaams recht, op basis van een een nadrukkelijke bepaling uit deze, de Amnestie wet van 2012 onverbindend heeft verklaard, een handeling die tot de bevoegdheid van de rechter hoort. Wie oneens is, heeft de weg naar een hogere rechter. 

De uitspraak van de heer Misiekaba, dat de rechter de Amnestiewet van 2012 genegeerd heeft, is niets anders dan een leugen. Zulk opportunistisch politiek gedrag mag geen ruimte krijgen en nimmer de kans krijgen voor vernietiging van wat onze voorouders ons hebben nagelaten en opgedragen te beschermen: recht, waarheid en vrijheid. 

Stichting 8 december 1982 
Sunil Oemrawsingh voorzitter'

VHP lijkt klaar voor de verkiezingsstrijd - 'De Olifant' te klein voor massale toestroom VHP'ers bij 70-jarig verjaardagsfeest partij

'Het goede heeft zich gebundeld in de orange movement om het kwaad - de regering - te vernietigen'

(Bron foto: Rav Dahoe)
'Er wordt haat gecreëerd met de smerige etnische politiekvoering, wij rekenen af met de etnische politiekvoering'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft de enorme massa op het partijterrein 'de Olifant' gisteravond meegedeeld, dat de verkiezing in 2020 niet gaat tussen etnische groepen, stad en district en culturele groepen. Het gaat om goed en kwaad, 'dharma en adharma'. Het goede heeft zich gebundeld in de 'orange movement' om het kwaad - deze regering - te vernietigen. De VHP zal het land in 2020 teruggeven aan het volk en Suriname redden, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 20 januari 2019.

De VHP-leider meent, dat oprichter Jagernath Lachmon trots kan terugkijken op het resultaat bij het 70-jarige bestaan van de partij. 'Dit heeft hij bedoeld met verbroederingspolitiek.'

Op de massabijeenkomst zijn alle bevolkingsgroepen uit alle districten van het land vertegenwoordigd. Santokhi was bijzonder ingenomen met de opkomst en het nieuwe gezicht van de VHP dat is gepresenteerd. Mensen die twijfelden, zijn volgens hem nu ervan overtuigd dat VHP het antwoord is.



Voor de coalitie en vrienden van de partij, de voormalige partners, had Santokhi ook een boodschap. 'Voer geen etnische politiek. Die tijd is voorbij. Er wordt haat gecreëerd met de smerige etnische politiekvoering. Wij rekenen af met de etnische politiekvoering', benadrukte Santokhi.

Hij voerde ook aan, dat er ook geen tijd is voor verdeel- en heerspolitiek. Hij benadrukt dat het om een nationale aanpak gaat, waarbij alle Surinamers gebundeld worden in één partij.

De VHP-leider was blij met het vertrouwen dat mensen gegeven hebben door hun massale aanwezigheid. Mensen zijn niet bang meer voor broodvrees en bekennen openlijk kleur. Verwijzend naar het gedachtegoed van Lachmon, stelde Santokhi dat politiek er moet zijn om Surinamers kansen te bieden voor duurzame ontwikkeling. Daarom is de VHP bezig in diverse districten om projecten uit te voeren. Ontwikkeling wordt volgens de leider van de partij niet gebracht door mensen pakketten te geven en hen afhankelijk te houden. De regering heeft volgens Santokhi bewezen geen ontwikkelingsvisie te hebben, die de VHP wel heeft.

Het land heeft tal van mogelijkheden om uit de crisis te komen. De VHP heeft samen met haar partners het land diverse keren uit de crisis gehaald, waarin de mensen die nu aan de macht zijn, het volk hebben gestort. Hij merkte op dat een kleine groep zich verrijkt ten koste van het volk. Hij beloofde, dat de gelden die gestolen worden van het land, teruggehaald zullen worden wanneer de VHP de regeermacht overneemt.

Santokhi zei ook, dat nog 15 maanden overbrugd moeten worden en dat dan wordt afgerekend met deze regering. 'Wij zullen samen strijd leveren tegen deze groep. De VHP komt met een crisisbeheersingsplan, reddingsplan voor Suriname. Deskundigen zijn al bezig hiermee. De orange movement gaat recht op haar doel af, naar 28-plus zetels.'

Surinaamse cocaïne doorgelaten door Belgische politie

Belgische autoriteiten laten waarschijnlijk toe dat honderden kilo’s cocaïne het land uit zijn gesmokkeld


De Nederlsndse misdaadnieuws website Crimesite bericht zaterdag 19 januari 2019, dat de Belgische autoriteiten waarschijnlijk honderden kilo’s cocaïne in Nederland op de markt hebben laten komen zonder in te grijpen, zo laat een betrouwbare bron in België aan Crimesite weten. De cocaïne was vanuit Suriname binnengekomen in de Antwerpse haven.

Op 10 oktober 2018 werd in de haven van Antwerpen een aantal containers met rijst aangevoerd vanuit Suriname. De Belgische politie stond paraat, er was een tip binnengekomen dat in één van de containers een voorraad cocaïne zat. Op de kade in Antwerpen zijn de containers gewogen, maar tot een controle is het daar niet gekomen, omdat net voor de controle plaats zou vinden een vrachtwagen de bewuste container van het haventerrein afreed.

De Belgische politie besluit de vrachtwagen met de container onder observatie te houden. Bestemming van de container blijkt een loods te zijn in Vrasene, een plaats net westelijk van Antwerpen. Als de container bij het bedrijf naar binnen is gebracht noteren de politie-observanten dat er vier (bestel)auto’s met Nederlandse kentekens herhaaldelijk het terrein op- en afrijden. Het zijn een Mercedes, een Opel, een Chrysler en een Peugeot. De kentekens worden genoteerd. Als er in de loods cocaïne uit de container is gehaald, dan zou die dus door drugscriminelen in de Nederlandse voertuigen zijn weggereden.

De container in kwestie gaat daarna verder op transport naar Moldavië. Daar wordt de container aan de grens opnieuw gewogen. Uit het onderzoek, dat de Belgen in hun dossier verzamelen, komt vast te staan dat de container 700 tot 800 kilo lichter is dan die was op de kade in de Antwerpse haven.

Begin december zijn zowel in België als in Nederland verdachten in de zaak aangehouden, waarvan twee verdachten in Nederland. De Belgische autoriteiten hadden verzocht om de aanhouding en vervolgens om overlevering naar België.

De Nederlandse advocaat Marcel van Gessel heeft aan Crimesite bevestigd, dat er in Nederland twee mensen zijn aangehouden. Eén van hen is zijn cliënt. Van Gessel heeft een beknopt dossier over de zaak ontvangen. Hij heeft inmiddels via de Nederlandse Justitie verzocht om bij de Belgische autoriteiten te informeren of er door hen aan Nederland bijstand is gevraagd zodat de drugs in beslag konden worden genomen. Hierop is nog geen antwoord gegeven.

Van Gessel tegen Crimesite:

'Ik wil weten wat er met de auto’s met Nederlands kenteken is gebeurd en waarom die kennelijk niet zijn gecontroleerd. Voor de zaak tegen mijn cliënt is het van belang om te weten hoe de Belgische justitie kan weten dat er drugs in de container zat. Als zei dit zo zeker wisten is er met medeweten van de Belgische justitie honderden kilo’s drugs op de markt gebracht. Een vreemde gang van zaken.'

De rechtbank in Amsterdam doet op 24 januari uitspraak in de overleveringszaak.

Vijf verdachten opgepakt voor beroving 2 januari bij hotel Courtyard by Marriott.

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Onder de verdachten bevinden zich drie militairen, waaronder een officier


Vijf verdachten zijn aangehouden voor de beroving van een incassoloper op 2 januari bij hotel  Courtyard by Marriott  aan de Anton Dragtenweg in Paramaribo-Noord. Het gaat om drie militairen en twee burgers.

De incassoloper van het hotel werd op het voorterrein van het hotel beroofd van een tas met een groot geldbedrag in Amerikaanse dollars, euro's en Srd's, zo meldt het Korps Politie Suriname zaterdag 19 januari 2019. De incassoloper moest het geld storten op de bank.

Het Arrestatie Team heeft afgelopen donderdag de bewaker G.O. (27) aangehouden. Hij wordt ervan verdacht hand- en spandiensten te hebben verleend en/of gelegenheid of middelen te hebben verschaft tot het in uitvoering brengen van de beroving.

De met een vuistvuurwapen gewapende rover is vermoedelijk de 25-jarige M.L. geweest, die officier is in het Surinaams Nationaal leger. Hij werd op 8 januari aangehouden en in verzekering gesteld. Hij kwam in beeld nadat de 23-jarige A.D. op 7 januari was aangehouden en verklaard had, dat hij de vluchtauto bestuurd had waarin M.L. plaatsgenomen had na de beroving.

Via de Militaire Politie zijn er nog twee militairen in beeld gebracht en aangehouden.

Santokhi (VHP): 'Wij willen van de regering weten hoe zij de schulden zal aflossen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
'Het volk is arm geworden, het volk pienaart, u heeft het volk in de steek gelaten'


'U heeft zoveel inkomsten gehad uit de verschillende sectoren. U heeft zoveel kansen gehad, zo'n rijk land. En wat heeft u met uw beleid gedaan in de acht jaren die u aanzit? Dit volk arm gemaakt, middenklasse kapotgemaakt, dromen van jongeren om iets te worden heeft u afgepakt, werkgelegenheid onmogelijk gemaakt, van een veilig land een onveilig land gemaakt', sprak VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad  Santokhi donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Assemblee. Dit bericht Starnieuws zaterdag 19 januari 2019.


'Als we een kleine greep doen uit belangrijke voornemens voor het afgelopen jaar 2018, blijkt helaas dat veel niet is gerealiseerd', stelde de VHP-leider.

Kijk en luister vanaf 1:11:40


Hij somde daarbij de voornemens op van de regering. 'Zo zouden er parken komen voor de opwekking van zonne-energie; meer padie zou geplant worden en zouden vijf visserijcoöperaties worden opgericht, er zou een state of the art nierdialyse centrum komen. Weet u wat voor hoop u gebracht heeft met deze statement naar het aantal toenemende nierdialyse patiënten? En kijkt u wat u met die hoop doet. Wat is er hiervan terecht gekomen? Droevig weinig. Hoe komt dat regering? En dit geldt niet slechts incidenteel voor 2018, maar ook voor de jaren daarvoor, toen er voornemens waren voor treinen, fly-overs, diepzeehaven, cacao-productie, cassavefabriek, naschoolse opvang, basis zorgverzekering en Academisch Medisch Centrum.'

Santokhi wilde weten hoe dit komt. 'Ligt het aan het gebrek om plannen te maken of was het pure misleiding van het volk? De regering wil een heleboel doen, maar heeft het geld niet en doet twee dingen: belastingdruk opvoeren op de bevolking en meer lenen. Beide zijn funest voor de gemeenschap, het eerste direct, het tweede op termijn, voor de volgende generatie. Regering wanneer houdt u een keertje op?'

Hij voerde aan, dat onder het beleid van het ministerie van Financiën gigantische bedragen worden geboekt. Zij laten volgens Santokhi glashelder het desastreuze beleid zien, alsook het onvermogen om goed beleid te voeren. 'De schuldaflossing zal zijn Srd 1,4 miljard, de rentebetalingen zullen Srd 973 miljoen bedragen. Dat is samen bijna een strop van Srd 2,4 miljard.'

Voor hem betekent dit. dat dit geld niet beschikbaar is voor onderwijs, gezondheidszorg en sociaal beleid, maar om schulden af te lossen. 'Wij willen van de regering weten hoe zij de schulden zal aflossen. Als u van het volk houdt dan zult u toch aan het volk presenteren hoe de aflossing eruitziet de komende jaren. Het beleid van de regering is onverantwoordelijk, het enige wat de regering laat zien is dat den no lob' a volk. Dit is geen vaderlandslievende regering.'

Ook over het buitenlandse beleid had Santokhi een uitgesproken mening. 'Zoals dit beleid nu gevoerd wordt, kan dit, Suriname regelrecht brengen naar een isolement. Pas nog hebben we weer een staaltje van slecht buitenlands beleid gezien. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft de verkiezing van Nicolas Maduro tot president van Venezuela niet erkend. Ook zijn beëdiging tot president voor een nieuwe termijn is niet erkend. De resolutie waarbij dit laatste is gebeurd, is op 10 januari met 19 stemmen vóór aangenomen. Suriname behoorde tot de zes  landen die tegengestemd hebben. We missen de argumenten van de regering, we missen de onderbouwing, wat het Surinaamse belang is.'

'De president geeft aan dat de regering enorme waarde hecht aan de positie van werkenden en hun gezinnen. Goede gezondheidszorg ontbreekt en is niet betaalbaar voor eenieder. Onderwijs heeft u voor velen ontoegankelijk gemaakt. Vele gezinnen zijn niet in staat om hun kinderen naar school te sturen door uw beleid waarbij u voor het onderwijs laat betalen. Is dit uw sociaal contract? Het volk is arm geworden; het volk pienaart; u heeft het volk in de steek gelaten U heeft nog 18 maanden om dit alles op te lossen. Volk van Suriname, dit is niet wat u verdient. Het land is te rijk, 550.000 mensen kunnen gelukkig leven met goed beleid en goed bestuur, met rechtvaardige verdeling van onze rijkdom.'

Zeker 66 doden en tientallen gewonden bij explosie brandstofleiding in Tlahuelilpan, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Mensen boorden gaten in de pijpleiding om benzine te stelen


Er zijn zaterdag 19 januari 2019 zeker 66 doden en tientallen gewonden gevallen bij de explosie van een brandstofleiding in Mexico. De explosie deed zich voor in het dorpje Tlahuelilpan, in de staat Hidalgo, 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Dat meldt Omar Fayad, gouverneur van Hidalgo. 

In een eerste balans lag het aantal doden nog op 21 doden. Op het moment van de ontploffing waren er enkele honderden personen in de buurt van de pijplijn, berichten lokale media.

Het ongeluk ontstond doordat mensen gaten in de pijpleiding hadden geboord om benzine te stelen. Toen dorpsbewoners de benzine wilden opvangen, ontstond een explosie die tot een vuurzee leidde. Tientallen mensen hebben ernstige brandwonden opgelopen.


Op videobeelden is te zien hoe er na de explosie paniek ontstond. Mensen liepen luid roepend weg van de leiding. Aan de pijpleiding sloegen vlammen de hoogte in. De hulpdiensten zetten het gebied af.



De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador riep de regering op om de bewoners van de getroffen regio te ondersteunen.


Het ongeluk gebeurde drie weken nadat president López Obrador een campagne was begonnen om een eind te maken aan dergelijke sabotageacties van bendes. In de eerste tien maanden van 2018 kwam het ruim 12.000 keer voor dat benzine illegaal werd afgetapt, zo'n veertig keer per dag.

Een medicus in het dorp in Centraal-Mexico waar het drama plaatsvond, zei te hopen dat dit ertoe leidt dat de gehele bevolking zich achter de campagne van de president zal scharen.




(Suriname Mirror/The New York Times/Belga/El Sol de Mexico/NOS/Criterio Hidalgo/YouTube/Twitter)