'Jammer dat een lid van juist de wetgevende macht blijk geeft niet te weten hoe ons rechtssysteem werkt'
'Het DNA-lid André Misiekaba heeft bij de de openingsvergadering van de begroting 2019, gesteld dat de Krijgsraad de gewijzigde (zelf)Amnestiewet heeft genegeerd. Volgens de heer Misiekaba is er geen sprake van een strafrechtelijk proces, maar een politiek proces. Dit standpunt is geen verassing voor de samenleving. De heer Misiekaba hanteert helaas niet het objectief criterium van de trias politica. Hij bedrijft opportunistische politiek. Hij moet immers in lijn blijven met zijn geestesgenoten, de hoofdverdachte, en anderen.
Het wordt overigens tijd dat de Surinaamse politicus echt moet beteren. Personen die onbevreesd hun eigen moraal laten gelden bij zulke principiële issues in plaats van het vege lijf te redden en voor het persoonlijk gewin te kiezen in de politiek.
Het probleem ontstaat wanneer een politicus - gepassioneerd door zijn politieke loyaliteit - aan niet zijn partijidealen en principes, maar aan personen wenst te bewijzen. Het leidt in deze tot een ondermijning van het totale Surinaamse rechtssysteem met als uiteindelijk resultaat vernietiging daarvan.
Dit jaar, evenals het vorige jaar, suggereerde dit Assembleelid alsof de rechter geen verantwoording verschuldigd is en dat daar maatregelen tegen genomen zou moeten worden. Jammer dat een lid van juist de wetgevende macht blijk geeft niet te weten hoe ons rechtssysteem werkt. De rechter legt namelijk in het openbaar verantwoording af aan de totale samenleving, omdat de vonnissen in het openbaar worden uitgesproken en de rechtszittingen in het openbaar geschieden. Daarna heeft een ieder het recht om nog in hoger beroep te gaan, waar het hoogste rechterlijk orgaan ook dezelfde openbare verplichtingen heeft.
Hoewel mijnheer Misiekaba bij zijn laatste uitspraak aangeeft, dat hij de uitspraak van de rechter respecteert, zoals dat hoort, is het jammerlijk dat hij vlak daarna aangeeft, 'dat zijn fractie wel weet hoe zij daarmee zullen omgaan…….'.
Het is goed de heer Misiekaba en de Surinaamse samenleving in herinnering te brengen, dat de rechter op grond van het geldende Surinaams recht, op basis van een een nadrukkelijke bepaling uit deze, de Amnestie wet van 2012 onverbindend heeft verklaard, een handeling die tot de bevoegdheid van de rechter hoort.
Wie oneens is, heeft de weg naar een hogere rechter.
De uitspraak van de heer Misiekaba, dat de rechter de Amnestiewet van 2012 genegeerd heeft, is niets anders dan een leugen.
Zulk opportunistisch politiek gedrag mag geen ruimte krijgen en nimmer de kans krijgen voor vernietiging van wat onze voorouders ons hebben nagelaten en opgedragen te beschermen: recht, waarheid en vrijheid.
Stichting 8 december 1982
Sunil Oemrawsingh voorzitter'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten