donderdag 5 december 2019

Regering besluit om landmeters in te huren, na veel klachten

Slechts 17 landmeters bij MI-GLIS geregistreerd, zeker 4 ouder dan 70 jaar


De regering heeft besloten om landmeters in te huren na veel klachten over trage afhandeling en hoge kosten voor de vervaardiging van uitmetingskaarten. Het inhuren is een pilot. Bevalt deze werkwijze, dan wordt die landelijk toegepast, bericht het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) via het Nationaal Informatie Instituut, NII, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 5 december 2019.

Er is onder meer geklaagd nadat de regering in november bereidverklaringen heeft verstrekt in Coronie en Nickerie. Voor de werkzaamheden in het kokosdistrict is Survey Solutions ingehuurd en voor die in het rijstdistrict Total Surveying. De opmeting van percelen met een oppervlakte tot vijfduizend vierkante meter wordt volledig gesubsidieerd. De coördinatie hiervan vindt plaats bij RGB. Houders van een bereidverklaring hoeven zelf geen actie te ondernemen. Voor het opmeten van grotere percelen wordt een gedeeltelijke subsidie gegeven en mensen die hiervoor een bereidverklaring hebben moeten zelf contact maken met het landmetersbureau dat hen is aangewezen.

Nielkamal Kalpoe, voorzitster van de Landmetersvereniging, wil nog niet ingaan op deze kwestie. Zij verwijst naar een brief die enkele landmeters hebben gestuurd naar RGB-directrice Leandra Woei en GLIS-landmeter Frits Sanrawi. Ze schrijven, dat de prijs en leveringstijd van een dienst afhankelijk is van vraag en aanbod en beschikbaarheid van deskundig personeel.

Er is een capaciteitsprobleem bij de landmeters en het MI-GLIS (Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatiesysteem) bij de verstrekking van een Perceelsidentificatienummer (PID). Er zijn slechts zeventien landmeters bij het MI-Glis geregistreerd, van wie zeker vier ouder zijn dan 70 jaar.

'Twee van deze gepensioneerde landmeters dienen geen PID-aanvraag in, terwijl de andere twee nog actief zijn. In principe mogen gepensioneerde landmeters volgens de wet geen perceelmeting voor PID-aanvragen doen, maar het gebeurt toch', staat in de brief.

De vijftien landmeters die actief zijn, kunnen de grote vraag naar PID's niet aan. Ook bij het GLIS heerst een capaciteitsprobleem. Een bijkomende oorzaak is dat de lange wachttijden en de hoge kosten voornamelijk te maken hebben met indiening van PID-aanvragen door onbevoegde en ondeskundige personen. Het gaat om mensen die deelnemen aan het proces van aanvraag van PID. Hierdoor wordt het proces van meting tot vervaardiging van een perceelkaart steeds complexer en langer, aangezien problemen, gecreëerd in het verleden en nu nog, door handelingen van malafide personen, eerst opgelost moeten worden. Deze ondeskundige hosselaars werken zelfstandig onder de naam van een beëdigde landmeter, hebben geen kantoor en maken misbruik van het tekort aan landmeters.

RGB hoopt met het aantrekken van de twee landmeterskantoren het probleem van lange wachttijden en hoge kosten op te lossen. Maar, deze maatregel zal naar verwachting geen soelaas bieden. De twee ingehuurde kantoren kampen namelijk ook met tekort aan deskundig personeel. 'De kern van de problematiek is een tekort aan capaciteit', schrijven de landmeters aan RGB. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten