Een groep aandeelhouders van de Hakrinbank voelt zich gepakt door de leiding van de bankinstelling. Zij had een Kort Geding tegen de Staat Suriname en de Hakrinbank aangespannen om onder meer een door de bank aangekondigde aandelenemissie aan te houden. De groep vindt dat de Staat eerst zijn belang van 51 procent in het bankbedrijf dient terug te brengen naar het door de wet voorgeschreven niveau, voordat eventueel nieuwe aandelen worden uitgegeven.
Nadat het Kort Geding op 9 september voor het eerst op de rol stond bij de rechter heeft de rechter de gedaagde partijen gevraagd om de aandelenemissie voorlopig aan te houden. De aandeelhouders hadden uit mededelingen van de advocaat van de gedaagden de indruk gekregen, dat dat ook zou gebeuren. Daarna hebben de gedaagden bij elke zitting steeds om uitstel gevraagd van de behandeling van de zaak. De aandeelhouders zeggen daartegen niet te hebben geprotesteerd, omdat ze ervan uitgingen dat de Hakrinbank niet eenzijdig zou doorgaan met de voorgenomen aandelenemissie.
Ze waren gisteren daarom zeer verrast te vernemen dat de leiding van de bank een presentatie in het Marriott Hotel heeft gehouden voor journalisten, waar werd gemeld dat de uitgifte van 250.000 nieuwe aandelen in gang is gezet.
'Als ik het goed heb is voor de rechter in beginsel afgesproken, dat ten aanzien van de emissie pas op de plaats wordt gemaakt. Dit, omdat de emissie ook onderdeel uitmaakt van beslissingen die door aandeelhouders worden aangevochten', reageert een aandeelhouder vandaag, donderdag 5 december 2019, in de Ware Tijd over de op handen zijnde aandelenuitgifte.
De advocaat van de klein aandeelhouders heeft gisteren een brief gestuurd naar de rechter waarin wordt gevraagd, dat de magistraat de aandelenemissie stopt totdat er een uitspraak is gedaan in de zaak die zij aanhangig hebben gemaakt.
Na de presentatie zei Hakrinbank-directeur Rafiek Sheorajpanday het te betreuren, dat de aandeelhouders een Kort Geding tegen de bank hebben aangespannen. Hij voerde aan, dat met de emissie het aandelenpakket van de Staat in de bank automatisch zal afnemen, wat ook door de aandeelhouders wordt beoogd. Sheorajpanday gelooft niet dat een 'juridisch traject' nodig is om het aandelenbezit van de Staat terug te brengen.
De Hakrinbank wil met de 250.000 nieuwe aandelen Srd 276,5 miljoen ophalen om haar solvabiliteit en BIS-ratio (een cijfer dat de solvabiliteit van een bank aangeeft) te vergroten. Ook zal het kapitaal geïnvesteerd worden in projecten en programma's met als doel het marktaandeel van de bank in Suriname te vergroten en daarmee de winstgevendheid van het bedrijf.
Starnieuws schrijft, dat de Centrale Bank van Suriname als regel heeft, dat een bank een BIS ratio van 10 procent moet hebben. Als het daaronder ligt mag er geen dividend uitgekeerd worden. De BIS ratio van de Hakrinbank voor 2018 is 7.65 procent. Aandeelhouders hebben vorig jaar dus geen geld ontvangen. Volgens het prospectus zal de Bis ratio in 2019 toegenomen zijn naar 11.4 procent.
Men mag zich inschrijven tot en met 24 december. In de periode van 31 december 2019 tot en met 1 januari 2020 zal de toewijzing en de financiële afhandeling plaatsvinden. Bestaande aandeelhouders genieten voorkeur, deelt Sheorajpanday mee. Zij krijgen een korting van Srd 400 per aandeel. De overheid is momenteel voor 51 procent aandeelhouder. Volgens de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen mag dat maximaal 20 procent zijn.
Bij de laatste algemene vergadering voor aandeelhouders had de overheid aangekondigd dat zij dit jaar haar belang naar 35 procent wil terugbrengen. Sheorajpanday benadrukt dat de overheid niet zal meedoen aan de aandelenemissie. Met de emissie groeit het totaal aantal aandelen naar 773.000. Hierdoor slinkt dus het aandeel van de overheid naar 34.8 procent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten