donderdag 5 december 2019

11e Verbrandingsoven binnen Bouta’s Milieuplan te Brownsweg in gebruik genomen

Districtscommissaris hoopt dat Brokopondo nu meer toeristen aantrekt


Het ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren te Brownsweg in het district Brokopondo de elfde verbrandingsoven binnen Bouta’s Milieuplan in gebruik genomen. Volgens minister Antoine Elias van Volksgezondheid vindt hiermee het milieuplan flink voortgang, aldus het Nationaal Informatie Instituut.

Districtscommissaris (dc) Frederik Finisie heeft bij de ingebruikname  aangegeven, dat deze ertoe moet leiden dat Brokopondo ontdaan wordt van vuil. Brokopondo, met tal van vakantieoorden, moet meer toeristen aantrekken. De dc benadrukte dat het belangrijk is om het vuil op de juiste wijze te verbranden, op milieuvriendelijke wijze. Finisie wil graag de dorpen weer schoon zien, zoals vroeger het geval was.

Het Assembleelid Wendell Asadang (NDP) merkte op, dat plastic niet vergaat en overal rondslingert. Ook zorgen petflessen voor verstoppingen van afvoerkanalen. Hij is blij, dat het vuil op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier verwerkt zal worden. Hij wees de bewoners erop, dat ze het vuil op de juiste manier moeten sorteren voor de verwerking. Ook merkte hij op, dat er duurzaam omgegaan moet worden met de vuilverbrandingsoven, aangezien deze veel kost.

Voor vandaag, donderdag 5 december 2019, staat de ingebruikname van unit nummer 12 op Witagron op het programma, terwijl er ook verbrandingsovens op Snesi Kondre, Brokopondo Centrum en Langatabiki in de pijplijn zijn. De bewindsman zegt, dat op wat technische zaken na deze units al bijna rond zijn. Hij benadrukt, dat de verbrandingsovens bij ingebruikname meteen operationeel en functioneel moeten zijn.

Het ligt in de bedoeling om landelijk een totaal van 30 van deze ovens te hebben. Minister Elias geeft te kennen, dat ook de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) dit Surinaamse milieuplan koestert. Hij heeft tijdens een bezoek aan deze organisatie voorgehouden wat dit project inhoudt.

Het ministerie van Volksgezondheid treedt op als uitvoerder c.q. trekker van dit door president Desi Bouterse geïnitieerde project. Minister Elias zegt, dat zijn hele ministerie eraan meewerkt het tot een succes te maken. Het ministerie blijft ook na ingebruikname van de ovens controle uitoefenen.

In de gebieden waar de units worden opgezet worden lokale bewoners getraind in hoe hiermee om te gaan. Van belang is volgens minister Elias vooral het onderhoud. De mensen worden getraind door personeel van het Mungra Medisch Centrum (MMC).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten