donderdag 12 december 2019

Minister Akiemboto wijst VN-klimaattop COP25 in Madrid weer op, vermeende, 93% bosbedekking van Suriname

Nauwelijks aandacht in Suriname voor VN-klimaattop



Bijna 200 landen, ook Suriname, woonden van 3 tot 13 december de 25e jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties bij in Madrid, COP25. De top stond dit jaar in het teken van oceanen en werd daarom ook wel de ‘blue COP’ genoemd. Dit jaar was er dan ook bijzondere aandacht voor het behoud van de oceanen en de biodiversiteit in het algemeen.
De top zou oorspronkelijk in Chili gehouden worden, maar na aanhoudende protesten tegen de regering zag het Zuid-Amerikaanse land zich eind oktober genoodzaakt de conferentie te annuleren, maar het land trad in Madrid wel als gastheer optreden.

De conferentie is de 25e Conference of the Parties (COP25) in het kader van het Klimaatverdrag (UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change), de 15e sessie van de partners in het Kyoto-protocol (CMP 15), en de 2e sessie van de partners in uitvoering van het Akkoord van Parijs (CMA 2).

Doelstellingen van het Parijs Akkoord
Uit een recent VN-rapport blijkt, dat de doelstellingen van het Parijs Akkoord dat in 2015 werd gepresenteerd, in 2018 verder achterop zijn geraakt. Die doelstellingen houden in, dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot 2 graden en indien mogelijk tot 1,5 graden. Het akkoord betreft de periode na 2020. De klimaatverbintenissen die tot dusver zijn aangegaan door de staten in het kader van het Akkoord van Parijs leiden de planeet echter naar een stijging van de temperatuur van 3,2 graden. De aangegane engagementen zijn dus niet toereikend en zouden verdrievoudigd moeten worden om de doelstelling van 2 graden te bereiken en zouden minstens vervijfvoudigd moeten worden om de doelstelling van 1,5 graden te halen, aldus het rapport.

Onderhandeld over financiering klimaatmaatregelen en compensatie voor landen en eilanden die schade ondervinden van klimaatverandering
De bijeenkomst in Madrid markeert het begin van een cruciaal jaar voor het klimaatakkoord van Parijs, dat per 2020 ingaat. Tot nu toe schieten de voorgenomen maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan tekort. Alleen met een drastische beperking van de uitstoot van broeikasgassen zijn de doelstellingen van Parijs nog te halen.
Doel van de top in Spanje is om hiervoor richtlijnen vast te stellen. Er wordt onder meer onderhandeld over financiering van klimaatmaatregelen en compensatie voor landen en eilanden die schade ondervinden van klimaatverandering. Op de vorige top in het Poolse Katowice lukte het niet om regels vast te stellen voor de wereldwijde handel in emissierechten, het recht om broeikasgassen uit te stoten. In Madrid werd opnieuw geprobeerd hierover overeenstemming te bereiken.

Suriname heeft nogal wat milieu-noten op haar zang als groenste land ter wereld
Suriname werd bij de top in Madrid vertegenwoordigd door minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, functionarissen van Coördinatie Milieu bij het Kabinet van de President, NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), Buitenlandse Zaken en de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeKUS.

Suriname heeft nogal wat milieu-noten op haar zang als groenste land ter wereld en als een van de landen die het meest acuut worden bedreigd door klimaatverandering, de zeespiegelstijging.

Weer hameren op compensatie voor 93% bosbedekking
Dat werd weer bevestigd door de tekst van de toespraak van Akiemboto op COP25. Hij verwees in zijn toespraak naar de onmacht van de geïndustrialiseerde landen om hun uitstoot te beperken en riep op tot grotere collectieve ambities om het gestelde doel van het Parijs Akkoord te halen. In dit kader kondigde de minister aan, dat Suriname recentelijk haar NDC's (Nationally Determined Contributions) heeft ingediend.








Ook wees de minister op het belang van de bossen en dat Suriname vanwege haar bosbedekking van 93%, behoort tot een kleine groep van landen die een negatieve uitstoot hebben. 'Echter blijft het in Suriname’s belang om bij te dragen aan het mitigeren van de effecten van klimaatverandering, vanwege de negatieve effecten van zeespiegelstijging op onze laaggelegen kuststrook.'

Ook verwees hij naar de HFLD-conferentie van februari in Paramaribo en riep de internationale gemeenschap op deze landen met een hoge bosbedekking en lage ontbossing, meer financiële en technische hulp te geven voor de ecologische diensten die deze landen leveren aan de wereld.

Als initiatiefnemer van het platform van bosrijke HFLD-landen (High Forest Low Deforestation), nam Suriname in mei deel aan het Bossenforum van de Verenigde Naties (UNFF, UN Forum on Forests) in New York.

HFLD-landen zijn landen met een hoge bosbedekking en een lage ontbossing. Deze landen zijn in het verleden wel erkend voor hun bosrijke status, maar hebben officieel nimmer een plek gekregen in het wereldvraagstuk rond klimaatverandering, zoals nu wel het geval is. HFLD-landen willen technische assistentie om hun bossen duurzaam te ontwikkelen en tegelijkertijd ter beschikking te stellen voor de wereld. Suriname is in de persoon van Kitty Sweeb gekozen als bestuurslid van de UNFF. Er zal met wetenschappelijke data worden getracht om uitbreiding van beschikbare middelen in klimaatfondsen af te dwingen.

De HFDL-landen hebben Suriname het mandaat gegeven hen te leiden in een proces waarbij zij definitief klimaatfinanciering afdwingen van klimaatinstituten en de wereldgemeenschap. Dit is gedaan met de aanname van de ‘kuutu of Paramaribo joint declaration HFDL’ tijdens hun conferentie medio februari in Paramaribo. President Desi Bouterse, die op de laatste dag van de conferentie aanwezig was, benadrukte in zijn toespraak, dat Suriname zich zal inzetten om de doelen van de conferentie ingang te laten krijgen bij de internationale gemeenschap.


'De adaptatie van deze declaratie is belangrijk om onze doelen na te streven', sprak hij de conferentie toe. Hij riep op om de eenheid die in Paramaribo was getoond, voort te zetten. 'Door deze eenheid ben ik er nog meer van overtuigd dat we op de goede weg zijn', zei Bouterse.

Dat echter veel Surinaams bos wordt vernietigd ten gunste van houtexport en groot- en kleinschalige goudwinning is onvermeld gebleven, ook in de lokale media. Er is kaalslag van het regenwoud, zelfs in een 'beschermd' natuurgebied als het Brownsberg Natuurpark..... En de regering blijft op internationale podia maar pronken met het al jarenlang gehanteerde percentage van 93% bosbedekking. Maar, is dat vandaag de dag nog zo? Is Suriname werkelijk nog het groenste land op aarde?

Toespraak Akiemboto vol met bekende retoriek van de regering
Terwijl wereldwijd media uitgebreid over COP25 berichten, wordt in Suriname vooralsnog niets, geen letter, bericht. De spreekbuis van de regering, het zogenaamd Nationaal Informatie Instituut, NII, heeft woensdagavond 11 december een summier bericht gepubliceerd over Akiemboto's toespraak. Een toespraak vol met bekende retoriek van de regering waarin uiteraard weer niet onvermeld bleef de vermeende 93% bosbedekking.


Ter extra kennisname:


De officiële  lijst van Surinaamse deelnemers aan top:

H.E. Mr. Sergio Akiemboto 
Minister of Natural Resources Governmen

H.E. Ms. Kitty Monique Sweeb 

Ambassador at the Permanent Mission of Suriname to the UN Ministry of Foreign Affairs Government

Ms. Ivette Sugilda Claudette Patterzon 

Senior Legal and Policy Advisor Department of Environmental Coordination Cabinet of the President

Ms. Charlene Sanches 

Environmental Policy Officer Coordination Environment Cabinet of the President of the Republic Suriname

Ms. Wendy van Klaveren 

Coordination Environment Cabinet of the President

Ms. Sharoma Ramawadh 

Junior Environmental Policy Advisor Coordination Environment Cabinet of the President

Mr. Cedric Nelom 

Acting Director National Institute for Environment and Development in Suriname

Mr. Sieuwnath Naipal 

Professor Hydrology and Climate University of Suriname

(Suriname Mirror, donderdag 12 december 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten