donderdag 12 december 2019

De naam Giro van Girobank Curaçao verdwijnt

Naar verwachting gaan filialen Girobank morgen, 13 december, weer open


Dat de naam Giro verdwijnt, staat vast, maar wanneer is nog de vraag. De bedoeling is dat klanten zo snel mogelijk worden ondergebracht bij andere financiële instellingen. 'Het basisidee is dat we de zaak gecontroleerd afwikkelen', zei Bob Traa, presidentdirecteur ad interim van de Centrale Bank van Sint Maarten en Curaçao (CBCS), gisteren tijdens een persconferentie in verband met de tijdelijke sluiting van de bank en het bevriezen van tegoeden boven de 10.000 gulden, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag 12 december 2019. 

Girobank staat, sinds in 2013 de noodregeling werd afgekondigd, onder supervisie van de CBCS. Traa, die onlangs zijn vertrek aankondigde, heeft eerder aangeraden om in Nederland 450 miljoen gulden te lenen voor de afwikkeling van Girobank.

'De regering is bezorgd', zegt Traa. 'De overheid staat onder streng regime van de Rijkswet financieel toezicht. De schuld mag niet oplopen. Daarom zoeken we nu naar een andere manier waarbij de schulden van de overheid zo beperkt mogelijk blijven.'

Het dagblad bericht ook, dat naar verwachting de filialen van Girobank morgen weer opengaan. Dan kunnen klanten ook weer geld opnemen en storten. Tegoeden boven de 10.000 gulden blijven bevroren. Dat heeft de directie van de Centrale Bank van Sint Maarten en Curaçao (CBCS) gisteren laten weten tijdens eerder genoemde persconferentie.

Het gaat om tegoeden die op de rekening stonden op het moment dat dinsdag werd besloten Girobank te sluiten. Alle bedragen die na de heropening van de bank gestort worden op de rekeningen van de klanten vallen buiten de maatregel. Dat kan bijvoorbeeld het salaris over december zijn of de betaling van een factuur. Maar, voordat het slot eraf kan, moet het IT-systeem worden aangepast aan de nieuwe situatie. In het beste geval is Girobank vanaf vrijdag back in business. Dan gaan niet alleen de deuren van de filialen open, maar zijn ook alle betalingssystemen te gebruiken, zoals pinpassen en creditcards.

'Transacties zijn weer mogelijk en alle mechanismen zullen dan werken', zegt financieel-economisch directeur CBCS José Jardim. De Centrale Bank hoopt op deze manier de rust terug te hebben gebracht. Jardim: 'Ten minste 95 procent van de rekeninghouders kan hopelijk vanaf vrijdag weer beschikken over al haar
geld. Alleen het deel van de fondsen boven 10.000 gulden blijft bevroren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten