maandag 9 september 2019

Honduras onleefbaar voor LGBTI

(Bron foto's: Mirte Postema/Human Rights Watch)
Geweld tegen LGBT-mensen maakt Honduras voor velen onleefbaar


De LGBT Pride Mars in San Pedro Sula in Honduras, die 450 mensen trok, was het opbeurende hoogtepunt van een week Pride-activiteiten die ook meer nuchtere reflecties omvatten, zoals een kaarslichtwake voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen die zijn gedood in Honduras.

LGBT-activisten leidden de mars van 24 augustus met een spandoek met de tekst: 'Honduras inhabitable LGBTI', wat betekent 'Honduras onleefbaar voor LGBTI'.


Ondanks de moed en trots van de activisten, maakt geweld tegen LGBT-mensen Honduras voor velen onleefbaar. In een land waar velen hun seksuele geaardheid of genderidentiteit niet veilig publiekelijk kunnen uiten, is het moeilijk te meten aan hoeveel geweld LGBT-mensen in Honduras lijden.

De Hondurese regering vertelde Human Rights Watch, dat het geen gegevens heeft over hoeveel slachtoffers van geweld LGBT zijn. Afwezige officiële statistieken, Red Lésbica Cattrachas onderhoudt een observatorium dat gevallen van geweld tegen LGBT-mensen meet op basis van mediamonitoring en directe rapporten. Volgens Cattrachas zijn in 2018 25 LGBT-mensen vermoord: 16 homoseksuele mannen, 5 transgenders en 4 lesbische vrouwen. En de situatie lijkt te verslechteren: het aantal moorden opgeteld tussen januari en augustus 2019 - 13 homoseksuele mannen, 7 transgenders en 6 lesbische vrouwen - overtreft al het hele jaar 2018.


San Pedro Sula bevindt zich in de regio waar Cattrachas de hoogste percentages geweld tegen LGBT-mensen heeft gedocumenteerd.

Hondurezen ondergaan buitengewone geweldsniveaus ongeacht seksuele geaardheid of geslachtsidentiteit. Er is veel bendegeweld - in sommige gevallen door Human Rights Watch onderzocht, kunnen LGBT-slachtoffers gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Maar, in andere gevallen lijkt geweld doelgericht.

Shakira, een transvrouw die ook bekend staat onder haar bijnaam La Moy, werd op 9 juni gedood in Choloma, 16 kilometer ten noorden van San Pedro Sula. Een persoon die het lichaam van Shakira zag, vertelde dat haar gezicht was verminkt met een steen, haar penis was afgesneden en haar lichaam had een briefje achtergelaten waarop stond: '[dit] is de eerste, nog twee te gaan'. Tegenover dergelijk geweld is een pride mars een daad van opstandigheid.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten