maandag 9 september 2019

Federale Politie Brazilië onderzoekt moord op Funai-medewerker

Maxciel Pereira dos Santos (31) in het hoofd geschoten in de stad Tabatinga

Funai-medewerker zou zijn gedood als vergelding voor zijn werk in het reservaat Vale do Javari


De politie in Brazilië onderzoekt de moord op een ambtenaar van Funai (Fundação Nacional do Índio) die had gewerkt om de inheemse bevolking te beschermen tegen boeren en houthakkers die land probeerden te veroveren. 

Maxciel Pereira dos Santos (31) werd naar verluidt tweemaal in het hoofd geschoten in de stad Tabatinga, nabij de grens van Brazilië met Colombia en Peru. Volgens vakbondmedewerkers werd Santos neergeschoten voor de ogen van leden van zijn gezin.


De moord komt te midden van internationale verontwaardiging over de snelheid waarmee het Amazonewoud in Brazilië wordt vernietigd. Daar werden tussen januari en augustus dit jaar minstens 80.000 branden geregistreerd - meer dan het dubbele van het aantal in dezelfde periode vorig jaar.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft intense nationale en internationale kritiek gekregen, omdat hij de regio niet heeft beschermd. Hij heeft vaak steun uitgesproken voor boeren en houthakkers die in de regio werken, terwijl hij kritiek levert op milieuactivisten en de begroting van het milieuagentschap van het land verlaagt.


De vakbond die het personeel vertegenwoordigt van Funai zei, dat Santos twee keer in het hoofd is geschoten terwijl hij zijn motorfiets door een drukke straat reed. INA-functionarissen zeiden, dat hij werd gedood als vergelding voor zijn werk in het reservaat Vale do Javari, waar hij jarenlang hielp voorkomen dat jagers, boeren en houthakkers het gebied illegaal binnendrongen.


Er wordt gezegd dat het reservaat de thuisbasis is van 's werelds hoogste concentratie van ongecontacteerde inheemse stammen. Santos heeft meer dan 12 jaar in Funai gediend, waaronder vijf als hoofd van de milieudiensten bij het reservaat Vale do Javari, zei INA. De bond riep de Braziliaanse regering op om aan te tonen dat Brazilië 'niet langer geweld accepteert tegen degenen die zich volgens de rechtsstaat bezighouden met de bescherming en bevordering van inheemse rechten'. 

De land- en milieuactivisten van Brazilië zijn al lang een doelwit voor de mijn- en houtindustrie.

Volgens de milieu-waakhond Global Witness was Brazilië het dodelijkste land in 2017, met een record van 57 van vermoorde activisten, met 201 doden wereldwijd. Brazilië werd vorig jaar overschaduwd door de Filipijnen, waar 30 activisten werden vermoord, van 164 wereldwijd, zei Global Witness.

Honderden regeringsmilieuwerkers in Brazilië ondertekenden vorige maand een open brief waarin werd gewaarschuwd dat hun werk werd gehinderd door president Bolsonaro. Sinds de Bolsonaro op 1 januari aantrad, heeft het overheidsorgaan dat belast is met de bescherming van het regenwoud zijn budget met 25% verlaagd, terwijl de financiering voor het voorkomen van bosbranden met 23% is verlaagd, volgens gegevens verzameld door het persbureau Reuters. In dezelfde periode daalde het aantal boetes aan milieucriminelen met 29% en de collectieve waarde van de boetes daalde met 43%, volgens de gegevens van Reuters.

Tijdens een top in Colombia afgelopen vrijdag hebben zeven Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Suriname, overeenstemming bereikt over maatregelen om het stroomgebied van de Amazone te beschermen.

(Suriname Mirror/Rondonia o Vivo/BBC/Folha PE/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten