donderdag 1 augustus 2019

Russische brandstof vloeit duizenden kilometers over water naar crisis-getroffen Venezuela

(Bron foto: The Associated Press)
Venezuela kocht meer dan 1 miljoen Russische vaten olie in juni en juli


Russische olieproducten vinden hun weg naar door sancties besmet Venezuela, waardoor het kampt met aanhoudende brandstoftekorten. Venezuela ontving in juni en juli ten minste 616.000 vaten benzine en 500.000 vacuümgasolie (vgo), een grondstof voor de productie van benzine. De ladingen voeren van de Zwarte Zee-haven van Taman naar Malta, waar ze werden overgeheveld op andere schepen die naar Venezuela gingen, volgens mensen die bekend zijn met de ladingen en scheepsbewegingen, die door mediabedrijf Bloomberg zijn verzameld. 

Meer Russische ladingen zouden kunnen komen als de scheepskapitein, die eind juli vgo in Taman laadde, ook op weg is naar Malta, zei een van de mensen. Tanker-trackinggegevens bevestigen de beweging.

De brandstofzendingen kunnen Venezuela helpen de benzinecrisis te verlichten. Ooit een exporteur van benzine naar het Caribisch gebied en de Amerikaanse oostkust, moet het land nu bijna al zijn brandstof importeren door problemen in zijn binnenlandse raffinaderijen. Voordat sancties werden opgelegd door de Amerikaanse president Donald Trump, importeerde Venezuela het grootste deel van zijn benzine uit de VS en India, maar schakelde onlangs over op leveringen uit Turkije, Letland, Griekenland en nu Rusland.

Het is een lange reis. Benzineschepen uit Rusland doen er 30 dagen over om naar de Venezolaanse kust te gaan, terwijl voorraden uit de VS binnen iets meer dan een week aankomen, volgens gegevens verzameld door Bloomberg.

'Rusland rekent waarschijnlijk een premie voor deze ladingen vanwege sancties', zei Andy Lipow, president van Lipow Oil Associates LLC. 'Het is ongebruikelijk dat benzine uit de Zwarte Zee zijn weg vindt naar deze kant van de Atlantische Oceaan', zei hij in een telefonisch interview vanuit Houston.

Rusland heeft de binnenlandse benzineprijzen in de eerste helft van dit jaar bevroren, waardoor de export van brandstof aantrekkelijker is geworden. Vanaf juli verwijderde de regering de limiet, maar bereikte een informele overeenkomst met producenten om de retail- en groothandelsprijzen in lijn met de inflatie te houden, aldus Vedomosti.

Rusland is een traditionele bondgenoot voor Venezuela geweest, waarbij het Kremlin herhaaldelijk steun uitsprak aan Nicolas Maduro nadat de relaties tussen regeringen in Caracas en Washington verslechterd. De grootste olieproducent van Rusland, Rosneft Oil PJSC, heeft ruwe olie van de staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela SA ontvangen in het kader van leveringscontracten vóór betaling. Rusland is ook een van de grootste buitenlandse investeerders in het stroomopwaartse segment van Venezuela.

(Suriname Mirror/Bloomberg)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten