'Gebieden waren gereserveerd waar personen zonder concessie hebben zouden mogen werken'
'Eén onder beheer van Grassalco en de overige onder beheer van Commissie Ordening Goudsector'
Toenmalig minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt naar aanleiding van de recente ongeregeldheden in een concessie van Rosebel Gold Mines, dat hij zich destijds als bewindsman heeft ingezet om een oplossing te bereiken. 'Er waren oplossingen. Er zijn spanningen geweest en ook moeilijke discussies', zei hij woensdag tijdens een persconferentie van zijn partij PALU, aldus donderdag 1 augustus 2019 de
Hok zegt, dat er destijds afspraken zijn gemaakt. Die hielden onder meer in dat er toestemming was gegeven aan de bewoners van het dorp Nieuw-Koffiekamp om voor een bepaalde periode te werken in de Roma-Pit. 'In een later stadium was zelfs de situatie gecreëerd, dat Rosebel helemaal niet meer actief zou zijn en dat ze zelfs zouden helpen om het goud los te maken, hetzij met graafmachines, dynamiet of dergelijke', zegt Hok. De concessie is namelijk midden in het dorp Nieuw-Koffiekamp.
De oud-minister, die in het eerste kabinet van de regering-Bouterse (2010-2015) heeft gediend, zegt dat er daarnaast speciale gebieden waren gereserveerd waar personen die geen concessie hebben, zouden mogen werken. 'We noemen hen illegaal, maar het ging om mensen die geen concessie hebben en op andermans gebied werkten.'
Hij noemt vier gebieden: één onder beheer van Grassalco en de overige onder beheer van de commissie Ordening Goudsector Suriname. De bedoeling was dat deze gebieden ingedeeld zouden worden voor illegale en kleinschalige goudzoekers. Wat de status hiervan is, weet hij niet. Hok zegt dat hij zich in elk geval heeft ingezet om een oplossing te bereiken.
Na de onlusten zondag in het gebied, waarbij volgens formele rapportage één dode en één gewonde is gevallen, zijn er politieke 'vingerwijzingen' gedaan. Vanuit de coalitie is aangevoerd, dat de wortel van het probleem ligt in de vergunning die in 1994 onder de regering-Venetiaan is uitgegeven aan Rosebel voor een concessie met daarin een dorp.
NPS-parlementariër Marlon Budike noemde deze 'vingerwijzing' dinsdag 'laag'. Echter, de parlementariër vroeg zich in één adem af of het niet 'dankzij de NPS' is, dat de huidige regering inkomsten genereert uit de goudsector.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten