maandag 15 juli 2019

Zigeunerkoning en Rotterdamse drugsbaron Kobus Lorsé (74) overleden - Lorsé had contacten met Brunswijk en Bouterse

(Bron foto: Crimesite.nl)
Lorsé dreef handel in hout en goud met onder meer Ronnie Brunswijk

Drugsbaron Lorsévoor veroordeeld voor cocaïnesmokkel met Desi Bouterse en andere Surinaamse militairen


Verschillende media, waaronder het AD en BN-De Stem, melden het overlijden van zigeunerkoning Kobus Lorsé (74), zo schrijft Crimesite.nl maandag 15 juli 2019. Hij zat tot voor kort gedetineerd, omdat hij tot 12 jaar cel was veroordeeld voor het doodschieten van zijn schoonzoon John Wassink. Het Hof besloot een maand geleden om zijn hechtenis te schorsen, zodat hij thuis kon sterven. 

In het boek Crime Top 100 staat hij op nummer 43. Hieronder de aangepaste tekst uit het boek.

De Zuid-Hollander Kobus Lorsé (1945) noemde zich zigeuner. Hij was kettingroker en analfabeet maar kon prima rekenen en zaken doen. In de jaren tachtig keken politie en justitie met enig ontzag naar het uitgebreide netwerk van handelsfirma’s dat Lorsé vanaf zijn woonwagenkamp op had weten te zetten. Die bedrijven hielden een stroom aan goederenverkeer op gang waartussen ook grote hoeveelheden drugs werden geparkeerd.

Al in de jaren tachtig had Lorsé een bedrijf in Suriname. Het dreef handel in hout en goud met onder meer Ronnie Brunswijk, die aan het hoofd stond van een groep boslandcreolen uit het oosten van Suriname.
Aan de andere kant van de wereld was Lorsé verbonden met een netwerk van Pakistaanse hasjhandelaren waar ook Johan Verhoek alias de Hakkelaar en de Utrechter Bertus Kwarten mee werkten.

In de jaren tachtig was er financieel veel mogelijk. Contante geldbedragen konden in landen als Luxemburg prima worden verwerkt. Lorsé liet door belastingadviseurs perfecte witwasconstructies opzetten. De enige grote zaak waar Kobus Lorsé voor veroordeeld werd is een cocaïnesmokkel met Desi Bouterse en andere Surinaamse militairen. Dat ging om een partij van 357 kilo cocaïne die was verstopt in bundels hout. In het onderzoek voegde justitie anonieme informatie die Lorsé in verband brengt met verschillende liquidaties. Zo werd een lijfwacht van Lorsé die op het punt stond een kroongetuigedeal met justitie te sluiten doodgeschoten. Justitie kon Lorsé echter niet voor moord vervolgen.

Na zijn veroordeling voor de cocaïnesmokkel kwam Lorsé terecht in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught waar hij, met een verblijf van bijna zeven jaar, één van de langst zittende EBI-gevangenen wordt.

In juli 2014 ziet een voorbijganger een ingepakt lichaam drijven in een kanaal in de buurt van Breda. Het is het lijk van John Wassink uit Roosendaal die daar samen met een compagnon een autohandel runde. Wassink was getrouwd met de dochter van Lorsé maar de twee leefden al geruime tijd apart. In de woonwagen waar Wassink verbleef vindt de politie bloedsporen. De compagnon van Wassink komt die zomer vast te zitten op verdenking van moord op een Belg; eenmaal in het huis van bewaring beschuldigt hij Kobus Lorsé van de moord op Wassink. Lorsé was de avond van de verdwijning één van de laatsten die Wassink heeft gezien. De beschuldiging leidt tot groot tumult binnen de familie. Kobus Lorsé en zijn dochter besluiten naar buiten te treden met een groot interview in Panorama waarin ze uitleggen dat er juist reden is om de compagnon van Wassink te verdenken van de moord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten