maandag 15 juli 2019

Geen schaarste aan eieren, maar wel sprake van smokkel naar Frans-Guyana

(Bron foto: NII)
Zorgen bij overheid over stijging prijs ei in winkels van Srd 1,25 naar bijna Srd 2


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een vervolg gesprek gehad met het bestuur van de Associatie Pluimvee Sector Suriname, APSS, op woensdag 10 juli. Het bestuur van de APSS werd vertegenwoordig door haar voorzitter Nemchand Kanhai en directiesecretaris Anjalie Jagroe. De producenten Shawn Thijm van ESPEE en Robert Hilversum van Hilly’s Chick, de Importeur, B. Chotelall, directeur Reina Raveles van het ministerie van Handel Industrie & Toerisme (HI&T), de directeur van LVV Deepak Jairam en de onderdirecteur Veeteelt, Verginia Popken waren ook aanwezig, aldus zondag 14 juli 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Tijdens het gesprek zijn de cijfers, zoals gevraagd door het ministerie, aan de sector gepresenteerd aan minister Parmessar. Uit voorlopig onderzoek vanuit de sector en het directoraat Veeteelt blijkt, dat er geen schaarste is aan eieren. De sector verwacht over vier maanden een overschot aan eieren, als gekeken wordt naar de voorlopige cijfers. Voor de eerste helft van het jaar 2019 zit de sector reeds met 263.000 leg kuikens/kippen.

De sector heeft op 9 juli met haar leden vergaderd en stelt vast dat het probleem eerder gezocht moet worden bij de handel. Op dit moment is er naar zeggen van de producenten een grote mate van smokkelpraktijken waar te nemen van eieren richting de Franse kant. Het gevolg hiervan is een te kort aan eieren op de lokale markt, waarvan de handel misbruikt maakt door de prijs op te schroeven.

Directeur Raveles zei, dat zij al opdracht heeft gegeven aan haar werkinstituten om steekproeven te doen bij enkele winkels en te komen met een rapportage.

Minister Parmessar vroeg weer aan de sector, vanwege zijn transparant beleid, om openhartig te zoeken naar een directe oplossing. Als het aan de minister van LVV ligt mag de samenleving geen dupe worden van dit probleem. De sector geeft aan dat indien de overheid zou besluiten om het tekort op te vangen door te importen, zij haar hierin wel betrekt. Echter benadrukte zij nogmaals, dat vooralsnog zij geen behoefte heeft tot het overgaan van importeren van eieren.

Dat de prijzen in de winkels zijn gestegen van Srd 1,25 naar bijna Srd 2 per ei, is vanuit de zijde van de overheid wel een zorgpunt. Het ministerie van LVV wil er alles aan doen om de prijs terug te dringen. Er zal daarom met HI&T in overleg met de sector gewerkt moeten worden aan een adviesprijs. De sector heeft twee weken de tijd gevraagd om samen met haar producenten te werken aan het stabiliseren van de eierenprijs. Indien geen oplossing gevonden is voor dit vraagstuk zal de overheid moeten inspringen.

Ondernemer Chotella geeft aan, dat hij voor Srd 54 een rek eieren geleverd krijgt en adviseert de overheid, indien zij de prijs onder controle wil, dat zij direct over gaat tot het importeren van eieren en zelf haar prijs vaststelt. Hilversum bood tijdens het overleg de ondernemer een betere prijs aan, namelijk Srd 25 of Srd 30 voor een rek eieren. Verder stelt hij als oplossing voor, de levering op te voeren met als voorwaarde dat het ministerie van HI&T wel de prijzen controleert in de winkels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten