dinsdag 30 juli 2019

Woedende Pokie (ABOP) spreekt in Assemblee van 'een lugubere moord en laaghartige slachting' op Rosebel

'Een marronjongeman, die geen crimineel was, maar slechts wilde werken om zijn gezin en andere familieleden te onderhouden, werd door de politie om het leven gebracht'



In De Nationale Assemblee (DNA) liepen de emoties dinsdagmiddag 30 juli 2019 hoog op bij het bespreken van de situatie te Rosebel, Brokopondo. ABOP-Assembleeelid uit Brokopondo Diana Pokie, sprak over 'een lugubere moord en laaghartige slachting'. 'Een marronjongeman die geen crimineel was, maar slechts wilde werken om zijn gezin en andere familieleden te onderhouden, werd door de politie om het leven gebracht.'

Pokie eiste, zo schrijft de Ware Tiid, dat er een diepgaand onderzoek komt en dat de politieman die het fatale schot heeft gelost strafrechtelijk wordt vervolgd. Voorts eiste ze, dat de regering de kinderen en familieleden van de doodgeschoten man op zich neemt en de mensen financieel compenseert. Pokie eiste ook dat multinational IAmGold de verzorging van de kinderen van het slachtoffer op zich neemt tot hun achttiende jaar.

Ze wilde verder weten wat is gebeurd met de structurele oplossingen die president Desi Bouterse aan de goudsector had beloofd.

Kijk en luister naar Pokie vanaf 19:38


Na de opmerkingen van Pokie werden 'gemelijke' opmerkingen gemaakt door leden van de NDP-fractie, aldus de Ware Tijd.. Dat schoot het ABOP-lid in het verkeerde keelgat waarna ze in een tirade richting de NDP-fractie en de regering ontstak. Buiten de microfoon slingerde Pokie beschuldigingen naar de regering, dat aan haar gelieerde personen plekken worden aangewezen om goud te zoeken terwijl anderen niet aan hun trekken kunnen komen. Ze verwees - terecht - naar het uitgeven van talrijke scaliansvergunningen in het binnenland.

De vergadering dreigde uit de hand te lopen, terwijl Pokie met stemverheffing sprak, waarna Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons de vergadering schorste om de gemoederen te doen bedaren.

Behalve Pokie condoleerden ook de overige parlementariërs uit Brokopondo de nabestaanden in hun eigen taal, het Saramaccaans. NDP-fractieleden Melvin Bouva, Aida Nading en Wendel Asadang riepen op dat er geen politiek bedreven moet worden met deze zaak.

Bouva zei dat het probleem dat in 1994 is gecreëerd door een concessie uit te geven met daar middenin een dorp, alleen via overleg kan worden opgelost. Andere Assembleeleden, onder wie Chandrikapersad Santokhi (VHP), Carl Breeveld (DOE), Amzad Abdoel (NDP), Ingrid Karta-Bink en Marinus Bee (ABOP) wilden van de regering weten welke maatregelen worden getroffen om de spanning in het gebied te doen afnemen en soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. 'Schieten op weerloze burgers kan nooit de opdracht zijn aan de politie', merkte Bee op.

Voorzitster Geerlings-Simons deelde het parlement mee, dat een regeringsdelegatie besprekingen voert met de familie van het slachtoffer en na de bespreking naar het college zou komen om mededelingen te doen.

Gisteren verliep het bezoek van een regeringsdelegatie aan Nieuw-Koffiekamp niet rustig. Op een gegeven moment werd de bijeenkomst met dorpelingen en gouddelvers afgebroken, omdat de gemoederen zeer verhit waren. Eerder die dag werd districtscommissaris Frederik Finisie de huid vol gescholden door een menigte, die hem middels liederlijke taal te kennen gaf dat hij niet welkom was. 'Gwe jongu, suma na yu. DC hari kmoto...Mek den man gwe man. Mek den man hari kmoto dya nanga...', wordt naar Finisie geslingerd in een video die op social media circuleert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten