dinsdag 30 juli 2019

Stichting Een parel in God’s oog, kindertehuis voor hiv-besmette kinderen, in financieel zwaar weer

'We zijn ons nu aan het voorbereiden op het ergste'


'We zijn ons nu aan het voorbereiden op het ergste', zegt Frank Ons, voorzitter van stichting Een parel in God’s oog, vandaag, dinsdag 30 juli 2019, in de Ware Tijd. Het kindertehuis voor hiv-besmette kinderen plaatste zondag op haar Facebook-pagina een noodkreet naar de samenleving toe, want het is naar eigen zeggen 'ten einde raad'. 'De nood is hoog nu, hoe verder?', vraagt het tehuis zich af. Met de oproep hoopt het steun te krijgen van de samenleving. 


'Tot nu toe hebben wij nog niks binnen. Er is wel gevraagd naar ons bankrekeningnummer. Alle hulp is welkom', maakt Ons duidelijk. Het bestuur staat voor een moeilijke beslissing. De salarissen van juni zijn pas op 10 juli betaald met geld dat is geleend bij een donateur. De subsidie om die salarissen en die van deze maand te betalen is nog niet ontvangen. 'We hebben wel wat geld om aan de medewerkers een voorschot te geven, maar er zijn nog andere belangrijke uitgaven zoals stroom en water', vertelt de voorzitter. 'Als we de salarisvoorschotten betalen, weten we niet wanneer er weer subsidie op de rekening staat en dan zitten we met een ander probleem.'

Volgens hem heeft het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) alles wat nodig is voor de subsidiebetaling in orde gemaakt en doorgestuurd naar Financiën. 'We hebben vrijdag de reçu's van SoZaVo gekregen, maar tot half één maandagmiddag hadden wij nog niks op onze rekeningen', zegt Ons. Het uitblijven van het geld heeft niet alleen voor de dertien kinderen die op dit moment worden opgevangen gevolgen, maar ook voor het personeel. 'Het is niet fijn om aan het werk te komen en niet te weten of je voor deze maand wordt betaald. Je komt dan aan het werk zonder plezier, omdat jij je druk maakt over hoe je zal overleven. Dit heeft zeker gevolgen voor de zorg van de kinderen.'

De voorzitter zegt, dat het tehuis regelmatig voedselpakketten heeft ontvangen van Financiën, 'maar met levensmiddelen kan je de kosten zoals huur en salaris niet betalen. We zijn natuurlijk dankbaar voor de pakketten, maar als je hebt gewerkt, moet je betaald worden voor de geleverde diensten'.

Jaarlijks zou het tehuis - gespreid over het hele jaar - Srd 286.000 aan subsidie moeten ontvangen, maar dit bedrag is door de geldontwaarding achterhaald. 'Met de stijgende kosten komen we op een jaarlijks tekort van Srd 50.000 tot Srd 60.000. Het geld dat wij periodiek mogen aanvragen aan subsidie, dekt slechts de salarissen, nutsvoorzieningen en brandstof. Andere zaken als levensmiddelen krijgen we van donateurs. Zonder hen zouden we het echt niet halen', vertelt Ons.

Hoewel het bestuur de situatie ernstig noemt, blijft het hoopvol. 'We moeten roeien met de riemen die we hebben, want meer geld hebben de gevers niet voor ons. Wij zijn op zoek naar duurzame donateurs die maandelijks een klein bedrag kunnen missen, maar waarop wij zeker mogen rekenen', aldus de voorzitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten