zondag 28 juli 2019

Tientallen zwaar bewapende goudzoekers vallen inheems Wajãpi dorp in afgelegen Noord-Brazilië binnen

Een van de inheemse leiders, Emyra Wajãpi, doodgestoken en in rivier gegooid


Goudzoekers en houthakkers vallen steeds vaker beschermde gebieden, inclusief inheemse gebieden, binnen aangemoedigd door president Bolsonaro


Enkele tientallen zwaar bewapende goudzoekers, gekleed in militaire outfit, vielen deze week een inheems Wajãpi dorp in afgelegen Noord-Brazilië binnen en staken ten minste een van de leiders van de gemeenschap dood, zeiden ambtenaren zaterda 27 juli 2019.

De moord vindt plaats terwijl goudzoekers en houthakkers in toenemende mate gewaagde en uitdagende invallen doen in beschermde gebieden, inclusief inheemse gebieden, met de expliciete aanmoediging van de extreem-rechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro.

Ambtenaren waarschuwen dat het conflict de komende tijd kan escaleren. Bolsonaro heeft gezegd, dat inheemse gemeenschappen de controle hebben over uitgestrekte gebieden die moeten worden opengesteld voor industrieën om ze winstgevend te maken.


Landinvasies in inheemse gebieden nemen toe in heel Brazilië, waar inheemse leiders zeggen dat ze regelmatig worden bedreigd door goudzoekers, houthakkers en boeren. Toch zijn moorden op inheemse leiders zeldzaam. Leiders van de inheemse gemeenschap van Wajãpi hebben zaterdag de federale regering gewaarschuwd, dat het conflict tussen de goudzoekers en leden van hun gemeenschap, die in afgelegen dorpen in de noordelijke staat Amapá wonen, dreigt in een bloedbad te veranderen.

'Ze zijn gewapend met geweren en andere wapens', zei Jawaruwa Waiãpi, een leider van de gemeenschap, in een gesproken bericht aan een van de senatoren van de staat, verwijzend naar de goudzoekers. 'We zijn in gevaar. Je moet het leger sturen om ze te stoppen.'


Rodolfe Rodrigues, senator, zei zaterdagavond dat de inwoners van het binnengevallen dorp zijn gevlucht. Onder verwijzing naar lokale berichten, zei hij dat er bezorgdheid is in het gebied, dat mannen uit de stam naar het dorp zouden terugkeren om te proberen het terug te vorderen. 'Er is een aanzienlijk risico dat het conflict de komende uren zal escaleren', zei Rodrigues in een telefonisch interview. 'De indianen zullen wraak nemen.'


Rodrigues, die lid is van een oppositiepartij, zei dat de mening van Bolsonaro over inheemse gebieden en de rechten van inheemse gemeenschappen, de afstammelingen van de oorspronkelijke inwoners van Brazilië, in levensgevaar hadden gebracht. 'De president is verantwoordelijk voor deze dood', zei hij.


Een vertegenwoordiger van de president weigerde zaterdagavond commentaar te geven. Rodrigues identificeerde de gedode inheemse leider als Emyra Wajãpi. Hij zei dat de goudzoekers zijn lichaam in een rivier gooiden nadat ze hem dood hadden gestoken. Op zaterdagavond was een elite politie eenheid onderweg naar het gebied.


De Fundação Nacional do Índio (Funai), een federaal agentschap dat is opgericht om de inheemse rechten te beschermen, zei zaterdag dat haar personeel in het gebied probeerde de feiten rond de moord te achterhalen.

De Wajãpi, die eeuwenlang hebben gewoond in het gebied dat zich uitstrekt over Noord-Brazilië en Frans-Guyana, leefden geïsoleerd tot de jaren 1970, toen de Braziliaanse regering een weg aanlegde die hun gebieden toegankelijk maakte voor goudzoekers en andere buitenstaanders. Hun territorium werd in 1996 als beschermd gebied aangewezen als onderdeel van het proces dat werd ingesteld door de Braziliaanse Grondwet van 1988. Dat charter, dat werd aangenomen na een periode van 21 jaar van militaire heerschappij, was bedoeld om de inheemse gemeenschappen van wreedheden te verlossen sinds de Europeanen in de 14e eeuw op het continent arriveerden.



De Ware Tijd besteedt hier, op gezag van de NOS, maandag 29 juli aandacht aan.
 
(Suriname Mirror/Revista Forum/The New York Times/Diario do Amapa/Politica Estadao)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten