zondag 28 juli 2019

ING Nederland vloeit al haar buitenlandse - ook Surinaamse - rekeninghouders af

Debipersad, bestuurslid VES: 'Suriname wordt gezien als een hoog risicoland'


ING Nederland heeft besloten om al haar buitenlandse rekeninghouders af te vloeien. Ook voor Suriname geldt dit. Steven Debipersad, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is niet verrast over de maatregel van ING Nederland. Hij zegt zaterdag 27 juli 2019 in De West, dat de confiscatie van euro 19.5 miljoen in april vorig jaar door de Nederlandse autoriteiten, hieraan ten grondslag ligt. 

De econoom stelt, dat Suriname wordt gezien als een hoog risicoland. Het gevolg ism dat banken extra alert zijn bij het doen van zaken, bovendien is er sprake van extra compliance kosten. De banken zijn niet bereid deze kosten te betalen, met als gevolg dat zij cliënten afvloeien. 'De banken zijn niet bereid om voor 1000 cliënten de extra kosten te betalen', zegt Debipersad.

Het VES-bestuurslid verwacht dat ook andere Nederlandse banken met een dergelijke maatregel zullen komen.

ING Nederland had eerder tegenover De West bevestigt, dat zij liever geen klanten wil die in het buitenland wonen. De bank doet dit om de veiligheid van haar gegevens te waarborgen en de risico’s van transacties te beperken.

Buitenlandse klanten van de bank moeten daarom voor 18 augustus 2019, reageren op de brief die de ING aan hen gestuurd heeft. Indien de klant op tijd reageert en de juiste bewijsstukken meestuurt, kan hij gewoon klant blijven. In alle andere gevallen zal ING de relatie met de klant beëindigen. Hierover stuurt ING dan na 1 september bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten