zondag 28 juli 2019

Overlast in Paramaribo door rukwinden en zware regenval - Natuur toont zich weer eens sterker dan spijkers geslagen in zinken dakplaten

Bomen sneuvelen en zinken dakplaten vliegen van Graaf von Zinzendorfschool en woningen

- Minister Chotkan: 'Dakconstructie school was niet goed bevestigd, er wordt een rapport opgemaakt'
- 'Er moet een structurele oplossing komen voor de mahoniebomen aan de Letitia Vriesdelaan'


Nog steeds blijken veel daken van woningen, scholen en andere gebouwen niet bestand te zijn tegen stevige rukwinden. De natuur toont zich weer eens sterker dan de nagels, spijkers, geslagen in zinken platen op daken.

Volgens Starnieuws vanochtend, zondag 28 juli 2019, hebben gisteravond rukwinden en regen op diverse plekken in het land voor grote overlast gezorgd.

Het dak van de hoofdvleugel van de Graaf von Zinzendorfschool is weggewaaid. De zinkplaten van dokter Snellenpark zijn her en der terechtkomen tot in de mahoniebomen aan de Letitia Vriesdelaan en het terrein van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Verder zijn aan de Mangolaan zinkplaten van een woning weggerukt. Aan de Kolonistenweg is een boom op de elektriciteitskabels van de EBS terechtgekomen.

Diverse straten zijn door de aanhoudende regen weer onder water gelopen, een decennia lang terugkerend probleem en nog steeds investeert de overheid niet in duurzame oplossingen, een goed ontwateringssysteem.

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie en zijn team, het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), de brandweer en de EBS zijn op diverse locaties bezig maatregelen te treffen.

Minister Chotkan, dat alle sluisdeuren open zijn gegooid om het overtollige water zo snel mogelijk weg te krijgen. Op sommige plaatsen werkten de pompen niet, omdat de stroom door blikseminslag was uitgevallen, maar de EBS is bezig de situatie te normaliseren. 'Iedereen is op z'n post', merkt de minister op die op diverse locaties is geweest.

Jerry Slijngard, coördinator van het NCCR, zegt dat de schade 'best groot' is. Er is heel veel waterschade geleden doordat zinkplaten weggewaaid zijn..

Bij de Graaf von Zinzendorfschool en dokter Snellenpark is veel schade door de enorme regen die is gevallen. Het NCCR zorgt voor noodhulp. 'Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan', merkt de NCCR-coördinator op.
Chotkan stelt dat er een rapport moet worden opgemaakt over de kapconstructie van de school. Hij merkt op dat constructie niet goed was bevestigd. Er zal zo snel mogelijk, samen met de schoolleiding, moeten worden aangepakt om ergere schade te voorkomen. De bewindsman zal ook een team sturen om de schade op te nemen.

De minister heeft ook geconstateerd, dat er een structurele oplossing moet komen voor de mahoniebomen aan de Letitia Vriesdelaan. Bomen die niet goed geschoeid zijn, vormen een gevaar voor het verkeer en het netwerk van de EBS. Morgen zal een plan van aanpak worden opgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten