zaterdag 6 juli 2019

SLM algemeen directeur Gerard Lau vooralsnog twee maanden geschorst

Lau wordt door RvC een aantal fundamentele zaken verweten

* Begroting 2019/2020 niet goedgekeurd
* Vertegenwoordiger van concurrent Panamese COPA Airlines als consultant voor onderhandelingen met Boeing aangetrokken


De Raad van Commissarissen (RvC) van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), onder leiding van Rachel Kolf-Deira, vindt het verweer van algemeen directeur Gerard Lau over diverse taken niet steekhoudend. Dit zal worden gerapporteerd aan de algemene vergadering van aandeelhouders die over de positie van Lau zal beslissen. In afwachting hiervan is de directeur voor twee maanden geschorst. In deze periode mag Lau het werkterrein niet betreden. Hij heeft ook geen toegang tot het kantoor, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 6 juli 2019.

Lau zou verschillende fundamentele zaken worden verweten. Zo vindt de RvC, dat er geen goed doordacht strategisch plan is dat de toekomstvisie van de SLM weergeeft. Volgens Lau komt dit, omdat er nog geen keuze was gemaakt met welk type vliegtuig het bedrijf verder zal gaan en markten zal aanboren. De RvC vindt dat een meerjarenbeleidsplan niet afhangt van een vliegtuigkeuze voor één route.

Lau heeft volgens de RvC het nagelaten om tijdig een begroting in te dienen voor 2019/2020, hetgeen een statutair vereiste is. De gepresenteerde cijfers zouden ook onduidelijk zijn, waardoor er steeds aanpassingen werden gedaan. Dit heeft ertoe geleid dat de begroting niet is goedgekeurd, omdat er nog een finale versie moest komen.

Ook zou er niet voortvarend zijn gewerkt aan de ETOPS-certificering (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards) van de SLM.

De RvC vindt ook dat de SLM inkomsten misloopt door het ontbreken van een concreet uitgewerkte route netwerkuitbreiding.

Het aantrekken van een vertegenwoordiger van het Panamese COPA Airlines als consultant voor onderhandelingen met Boeing, is volgens de RvC een ernstig 'conflict of interest'. Benadrukt wordt, dat geen enkele consultant van de SLM een link mag hebben met een directe concurrent van het bedrijf. Dit is onacceptabel voor de vertegenwoordigers van de aandeelhouder.

Er is zonder toestemming en in strijd met de instructie van de RvC een contract aangegaan door Lau met het bedrijf Camo Solutions voor consultancy en uitvoering van de uitfasering van de A340-300.

Het wachten is nu op de algemene aandeelhouders vergadering om te beslissen over het lot van Lau. Het is intussen duidelijk dat het doek is gevallen voor Lau. Hij is een jaar geleden benoemd tot algemeen directeur van de SLM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten