zaterdag 6 juli 2019

Bijna 1.000 Colombiaanse mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders ontvangen doodsbedreigingen

(Bron foto: Twitter)
'Noodzakelijk om te geloven wat de pamfletten zeggen, ze mogen niet worden genegeerd'

Bijna 1.000 Colombiaanse mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders hebben volgens de Ombudsman van het land doodsbedreigingen ontvangen. Tijdens een evenement met sociale leiders in Cali zei Ombudsman Carlos Negret (Defensoría del Pueblo) woensdag 3 juli 2019, dat 983 sociale leiders persoonlijke bedreigingen hebben ontvangen en hebben gezegd, dat het 'noodzakelijk is om te geloven wat de pamfletten zeggen, ze mogen niet worden genegeerd'. 

Sinds de Congresverkiezingen van vorig jaar in maart waren 481 mensenrechtenactivisten het slachtoffer van een vorm van agressie, de overgrote meerderheid door doodsbedreigingen. Twintig van hen werden vermoord en 13 overleefden moordaanslagen.


Sinds 2016, het jaar waarin de guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) ermee instemde om zijn wapens neer te leggen, zijn volgens de Ombudsman 462 leiders vermoord.

Negret benadrukte de bijzondere kwetsbaarheid van vrouwelijke leiders zoals Maria del Pilar Hurtado, wiens moordaanslag in de noordelijke provincie Cordoba tot een nationale golf van verontwaardiging leidde.


De opmerkingen van de Ombudsman kwamen een dag na de schorsing van de burgemeester van de stad waar Del Pilar woonde, te midden van vermoedens dat hij verbonden kon zijn met de doodseskaders die zijn stad terroriseerden.


Hoewel geweld tegen gemeenschapsleiders, mensenrechtenverdedigers en journalisten niets nieuws is in Colombia, namen de moorden toe na de demobilisatie en ontwapening van de FARC. Veel van de moorden worden toegeschreven aan paramilitaire groepen en doodseskaders die historisch banden hebben met grootgrondbezitters, politici en extreemrechtse elementen in de veiligheidstroepen.

Meer dan 50 van de vermoorde leiders waren boeren die een programma promootten dat coca-telers legale gewassen en plattelandsontwikkeling beloofde als ze ermee instemden om het gewas dat het basisingrediënt is voor cocaïne te verwijderen. Een van de hoofdredenen van de massamoord is de voortdurende stigmatisering van sociale leiders en mensenrechtenverdedigers, bijvoorbeeld door de controversiële voormalige president Alvaro Uribe, die mensenrechtenverdedigers beschuldigde van alles van 'roddelaars' tot 'woordvoerders van terrorisme'.


(Suriname Mirror/La Republica/Colombia Reports/RCN Radio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten